Consultaţii cu porţia pentru pacienţii doljeni

0
314

Restricţiile privind numărul de consultaţii acordate în cabinetele medicilor de familie se menţin şi pentru anul 2012. Autorităţile sanitare au decis că, în medie, un doctor nu poate oferi, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai mult de 20 de consultaţii pe zi. Un calcul în acest sens se va face o dată la trei luni.

Nevoiţi să plătească din propriul buzunar costurile, în cazul în care depăşesc această medie, de 20 de consultaţii pe zi, doctorii de familie avertizează este foarte probabil să apară o serie de blocaje. Mai exact, odată cu apropierea acelui termen de trei luni, există pericolul ca doctorii să nu mai ofere servicii medicale decât contra-cost. Mai mult, într-o astfel de situaţie nu se mai pot prescrie trimiteri către medicul specialist şi nu se mai pot oferi reţete gratuite. Din acest motiv, pentru a nu avea surprize, medicii îi sfătuiesc pe bolnavi să se programeze din timp. În caz de neprogramare, costul minim al unei consultaţii este de 15 lei.

„De acum înainte se pot da acte în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru 20 de pacienţi în medie pe zi. Peste această medie nu se mai pot oferi decât consultaţii cu plată, fără eliberare de acte în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate: reţete compensate, trimiteri către ambulatoriu, spital sau laborator. Cea de-a doua problemă se referă la plafonul orientativ la medicamente, mai exact la acordarea reţetelor compensate. Contorizarea numărului de pacienţi se face o dată  la trei luni de zile”, a explicat dr. Mirela Profir, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Dolj.

Mirela Profir

„Sunt destule reglementări care aduc neajunsuri bolnavilor, dar şi sistemului sanitar”

De altfel, atât reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) cât şi cei ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) se declară profund nemulţumiţi de faptul că normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de Ministerul Sănătăţii fără o consultare cu organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie. În acest context, medicii de familie solicită retragerea normelor de la Monitorul Oficial pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale.

De pe urma acestor reglementări, aşa cum se întâmplă de obicei, vor avea de suferit în special pacienţii. În multe privinţe, normele pentru anul 2012 anulează o parte din ce s-a obţinut anul trecut. „Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive şi nu formale aşa cum a fost cea din 10 octombrie anul trecut, singura întâlnire cu CNAS, de altfel. Ne-am aşteptat ca după votarea bugetului de stat să ne întâlnim instituţional cu CNAS. Însă, aşa cum deja s-a obişnuit toată lumea nici vorbă de consultări, în ciuda numeroaselor promisiuni publice. În aceste condiţii, sunt destule reglementări care aduc neajunsuri bolnavilor, dar şi sistemului sanitar”, a declarat dr. Mirela Profir.

Creştere bugetară doar pe hârtie

Nici bugetul pe anul acesta nu pare să fie deloc pe placul medicilor de familie, care consideră că între ceea ce se promite pe hârtie şi realitate există o mare diferenţă. Mai exact, având în vedere că fondul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de anul 2011, aceştia s-ar fi aşteptat ca respectiva creşterea să se regăsească şi în Norme, lucru care nu s-a întâmplat. Practic, banii ar exista doar din punct de vedere teoretic. Este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanenţă din întreaga ţară. Peste 700 de medici de familie asigură asistenţa medicală primară în afara programului cabinetelor, în weekend, sărbători legale de Crăciun şi Anul Nou, dar plata gărzilor întârzie adesea.

Doctorii nu au uitat nici de birocraţia excesivă. Aceştia acuză faptul că zilnic se confruntă cu noi obligaţii birocratice, toate susţinute din bugetul propriu al cabinetelor în defavoarea consultaţiilor şi a actului medical propriu-zis.