Bugetul Educaţiei nu va permite creşteri salariale

0
150

269.000.000 de lei – aceasta este bugetul alocat pentru 2012 unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj. Sindicaliştii susţin că, faţă de anul trecut, sunt mai mulţi bani pentru salarii, dar suma nu include şi creşterile salariale promise pentru acest an.

„Anul trecut, pentru salarii a fost alocat 212.000.000 de lei, iar anul acesta avem cu 7.000.000 lei mai mult. Diferenţa nu poate acoperi eventuale creşteri salariale promise pentru cea de a doua jumătate de an, având în vedere faptul că, multe unităţi de învăţământ au un număr mic de elevi, iar costul standard nu poate acoperi toate cheltuielile. Prin urmare, singurul plus  la salariu îl va constitui cei 5% din hotărârile judecătoreşti pentru care a fost alocată suma de 6.080 de lei”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Costul standard per elev, diferenţiat în funcţie de zonă

Bugetul pentru acest an va fi împărţit pe unităţi de învăţământ, în funcţie de numărul de numărul de elevi şi costurile standard. Astfel, că pentru un preşcolar din mediul rural se va aloca anual suma de 1.478 de lei în mediul urban şi 1.617 lei în mediul rural. În învăţământul primar costurile sunt de 1701 lei şi respectiv 2027 de lei, iar la gimnaziu 2.230 de lei şi 2.727 de lei. La liceu sunt excluse diferenţele între mediul rural şi cel urban, respectiv 2.119 lei pe an.

La unităţile de învăţământ unde numărul de elevi este mai mic se vor aplica şi criterii suplimentare de finanţare. În acest sens, în costurile standard au fost introduşi şi coeficienţi diferenţiaţi în funcţie de zonele de temperatură, fiind create şase zone. Doljul este inclus  astfel în prima zonă, alături de Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Olt, Tulcea şi Teleorman.