Au scos crucea din apele Dunării pe gerul Bobotezei

0
381

Pentru al treilea an consecutiv, un calafetean a ieşit victorios la mal

Un singur localnic din Calafat s-a avântat să scoată crucea la mal: Viorel Daniel Oancă.

Pe o ploaie măruntă şi rece, dar departe de „gerul Bobotezei”, sute de credincioşi ai parohiilor din Calafat au asistat, ieri, la procesiunea din portul localităţii, prilejuită de sărbătoarea creştină a Botezului Domnului. O zi dedicată purificării gospodăriilor şi naturii, mai ales a apelor, de forţele răului, în care preoţii sfinţesc casele cu agheasmă, stropesc grădinile şi ogoarele şi „botează” chiar şi vitele, spre a fi binecuvântate ori ferite de rele tot anul.

Cum unul dintre cele mai vechi obiceiuri practicate în această zi este aruncarea Sfintei Cruci în Dunăre, oamenii au aşteptat curioşi să vadă care dintre participanţi se încumetă, şi anul acesta, să se arunce dezbrăcat în apele fluviului pentru a o recupera. Un singur localnic s-a avântat, acelaşi care a scos la mal crucea din lemn şi în ultimii doi ani: Viorel Daniel Oancă, în vârstă de 33 de ani.

Pe lângă mândria de a fi declarat „câştigător” şi aplauzele asistenţei, calafeteanul s-a ales şi cu un premiu în bani, oferit de Primăria municipiului: 700 de lei, înmânaţi de primarul Mircea Guţă. Dacă ar fi să dăm crezare credinţelor populare, Viorel Daniel Oancă va fi ferit de boli şi de rele, va avea parte de un an îmbelşugat şi de spor în toate.

De la cele bisericeşti, localnicii s-au întors la cele lumeşti: odată sfinţite apele, cei prezenţi au asistat la un spectacol prezentat de Ansamblul „Trestioare” din comuna Piscu Vechi, nu puţini pregătindu-se să întâmpine aşa cum se cuvine şi ziua de astăzi, în care se prăznuieşte Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

La Maglavit, Alin Mituleţu a răzbit frigul şi a avut iuţeală de mână, ajungând primul la crucea din lemn.

După datină, şi la Maglavit părintele Paulin a zvârlit crucea din lemn în apele Dunării, numai că aici vreo şase-şapte au fost curajoşii care au sărit după ea. A adus-o la mal Alin Mituleţu, acelaşi care şi anul trecut a răzbit frigul şi a avut iuţeală de mână, ajungând primul la ea. După cum a declarat primarul comunei Maglavit, Ion Dinu, „prinzătorul” a fost răsplătit cu bani, dar şi cu o icoană de la Mănăstirea Maglavit. Şi ceilalţi temerari înotători care s-au grăbit să recupereze crucea scufundată în apele sloi ale Dunării au fost premiaţi.

Obiceiul aruncării crucii în apă se păstrează din vechime, cu menţiunea că, înainte vreme, aceasta era cioplită cu toporul din gheaţa care se forma la suprafaţa Dunării sau a lacurilor. Cum în ultimele decenii gerul Bobotezei a fost mai mult o amintire, crucea a fost prelucrată din lemn.