Primăria Craiova a scos din nou la licitație Piața „Mihai I”

0
975

Autoritățile locale au lansat, din nou, licitația pentru realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) al noii Piețe „Mihai I”, care va fi amenajată în zona centrală. La prima licitație, nici o firmă interesată nu a depus vreo ofertă.

Primăria Craiova a reluat licitația pentru execuția Studiului de Fezabilitate (SF), care va sta la baza realizării Pieței „Mihai I”, ce urmează să fie amenajată la intersecția străzilor „Unirii” cu „Mihail Kogălniceanu”. În caietul de sarcini al lucrării, se menționează că, în prezent, zona respectivă funcționează ca o intersecție de străzi carosabile, care este ocupată în cea mai mare parte de o parcare. Aceasta este mărginită, pe latura sudică, de un spațiu destinat pietonilor, dar care nu este amenajat corespunzător. Tot în acea zonă, mai exact în fața fostului cinematograf „30 Decembrie”, acolo unde funcționează un casino, se află și un spațiu liber, pe care autoritățile spun că nu îl pot folosi, deoarece a fost retrocedat foștilor proprietari.

Zona va fi închisă traficului rutier

Autoritățile și-au propus ca noua piață să aibă o formă rectangulară, cu o suprafață totală de 945 de metri pătrați. Pentru că se învecinează cu construcții valoroase din punct de vedere arhitectural, Hotelul Minerva și Hotelul „New York”, arhitecții spun că piața era obligatorie pentru acea zonă, fiind creată pentru a face tranziția dintre zona pietonală ce vine dinspre Centrul Vechi spre zona carosabilă de pe Unirii. „Specificul istoric al zonei este dat de aceste clădiri, trebuind susținut și de amenajările ce urmează a se efectua în spațiul Pieței Regele Mihai I al României”, se menționează în documentația tehnică, întocmită de municipalitatea craioveană.

O statuie a Regelui „Mihai I” va decora piața

Piața va fi înconjurată de o zonă pietonală, ce va fi creată prin descongestionarea actualei parcări. În centrul său se va afla o statuie a Regelui „Mihai I” al României, care va fi amplasată pe un soclu din beton, care va avea și acesta o înălțime apreciabilă,. Monumentul va fi realizat din bronz, la o scară de 1:1, și va fi pus în valoare prin iluminat arhitectural, ce va fi asigurat de către executantul lucrării. Piața va fi amenajată și din punct de vedere peisagistic. Autoritățile locale își  mai propun ca zona să fie amenajată într-un mod plăcut, acolo urmând a se regăsi băncuțe pentru cei care vor dori să poposească, de genul celor care se întâlnesc în Centrul Vechi al orașului, precum și cu o zonă de verdeață.

Realizarea SF-ului costă 16.806 lei

Licitația a fost lansată pe data de 2 decembrie și are ca termen – limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate ziua de 10 decembrie. În documentația depusă de municipalitate se precizează că firma care va fi declarată câștigătoare va avea la dispoziție un termen de cinci luni pentru a realiza studiul de fezabilitate, pornind de la tema de proiectare a investiției, realizată de autorități în luna mai 2019. După ce va fi gata SF-ul, care va oferi detaliile de realizare a noii pieței, precum și devizul general al lucrării care se va face, documentația va fi trecută prin votul consilierilor municipali. Pe baza acestui SF, autoritățile vor scoate la licitație execuția acestei investiții.

Regele „Mihai I” are un bust în Craiova

Un bust al Regelui „Mihai I” se mai află în Craiova și în Piața Tricolorului, din vecinătatea Universității din Craiova. De altfel, locația a fost aleasă acolo și pentru că prestigioasa instituție de învățământ superior a fost fondată în anul 1947 prin semnătura suveranului. Bustul a fost dezvelit în luna noiembrie 2014, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte Altețea Sa Regală, Principele Radu. Sculptura a fost realizată de artistul plastic Marcel Voinea. De altfel, Regele „Mihai I” deține și titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, distincție care i-a fost acordată de municipalitate în anul 2013, în semn de recunoaștere pentru cele două instituții culturale înființate prin decrete ale sale, Filarmonica Oltenia și Universitatea din Craiova. De altfel, printr-o decizie a senatului Universității, Sala Albastră poartă, din anul 2017, denumirea de Aula „Mihai I”.