Centrul Noricel, „casă” pentru copiii defavorizaţi

0
816

Consiliul Judeţean Dolj investeşte de câţiva ani buni în asistenţă socială, alocând fonduri substanţiale pentru protecţia copilului, acest domeniu fiind unul prioritar pentru administraţia judeţeană. În acest sens, ieri, a fost redeschis Complexul de Servicii Comunitare „Noricel”, amenajat în cartierul Bariera Vâlcii. La parterul centrului – ce funcţionează în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj – se găsesc cabinetele medicale, amenajate şi dotate cu tehnică medicală de ultimă generaţie, o sală de recuperare medicală, iar la etaj sunt distribuite dormitoarele, camerele de joacă şi o sală de mese.

Serviciile medicale şi cele de recuperare oferite de acest centru se adresează atât copiilor cu handicap instituţionalizaţi, cât și celor din familii defavorizate, în mod gratuit. „Misiunea centrului nostru este de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată la găzduire, îngrijire, reabilitare, educaţie şi pregătire în vederea integrării sau reintegrării familiale şi includerii sociale. Această investiţie este una foarte importantă, realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi se adresează copiilor cu dizabilităţi. Are două componente: un centru de plasament disponibil pentru 36 de copii şi un centru de reabilitare, cu o capacitate pentru 100 de persoane. În cadrul centrului au fost amenajate cabinete de consultaţii medicale, fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, consiliere pedagogică, educaţie specială şi, nu în ultimul rând, logopedie. Dormitoarele, cinci la număr, sunt spaţioase, calde, iar locurile de joacă sunt pastelate şi dotate cu tot felul de jucării. Avem patru săli de recreere, două săli de mese, precum şi o sală de stimulare senzorială”, a precizat Maria Manolache, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

„Guvernul a hotărât ca aceste centre să vină către comunitate”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi-a amintit, ieri, de momentul de debut al acestor proiecte, în urmă cu zece ani, când pe canalele de ştiri din străinătate, în special la CNN, erau difuzate reportaje triste despre modul în care statul se ocupă de aceşti copii instituţionalizaţi. „Anul acesta am lăsat lucrurile să curgă mai uşor, deşi acum, la sfârşitul acestui an, când tragem linie observăm câte lucruri s-au petrecut în acest domeniu special. Şi stăteam să mă gândesc că prin 2004 pe canalele televiziunilor, în mod special pe CNN, apăreau copii din România în condiţii mizere. Atunci Guvernul a hotărât ca aceste centre să vină către comunitate, către consiliile judeţene. A fost prima etapă în care Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat cu toată forţa. Am renunţat la alte investiţii şi ne-am hotărât  să mergem către copiii care sunt efectiv o avuţie pentru România. La momentul respectiv erau într-o stare precară, însă acum le acordăm tot sprijinul şi toată căldura noastră. Ani de zile am investit în aceste centre”, a subliniat şeful administraţiei doljene.

„Acelaşi lucru l-am făcut şi pentru persoanele vârstnice”

Preşedintele CJ Dolj a precizat că aceste centre au fost ridicate pentru a servi atât copiilor nevoiaşi, părăsiţi de părinţi, dar şi pentru alţi copilaşi, veniţi din exterior, dar care au ceva probleme de sănătate, dizabilităţi. În aceste centre se pot trata, pot face fizioterapie sau un consult medical de specialitate. Aceeaşi grijă a fost manifestată şi pentru bătrânii nevoiaşi. «Acelaşi lucru l-am făcut şi pentru persoanele vârstnice, cu ajutorul fondurilor europene. Doar la obiectivul nostru din cartierul Craioviţa, investiţia se ridică la peste 3 milioane de lei. Vom avea ocazia să vedem îndeaproape, anul viitor, ce a însemnat acest proiect, o realizare absolut deosebită. Ne dorim să înfiinţăm cât mai multe centre pentru bătrâni în cursul exerciţiului financiar 2014-2020 şi, de asemenea, vom încuraja primarii să se asocieze, astfel încât trei-patru localităţi să realizeze în comun un cămin. În privinţa sistemului de asistenţă pentru copii, ne-a schimbat întrucâtva planurile, din cauza crizei cu care ne-am confruntat în ultimii ani. Dacă înainte primeam în centrele noastre cam doi copii lunar, care fuseseră abandonaţi, în aceşti ultimi ani numărul cazurilor a ajuns să depăşească 10 – 12 pe lună. Acesta a fost motivul pentru care a trebuit să extindem unele dintre stabilimente, cum este Complexul „Noricel”, cum este şi cel de la Şcoala Specială „Sf. Vasile”. Ne gândim acum ca la Calafat să creăm un aşezământ similar, dar şi să înfiinţăm un centru de tip „respiro”, unde, în timpul verii, în vacanţă, să îi putem duce pe copii, pentru a simţi şi ei că sunt în tabără», a mai spus Ion Prioteasa.

„Le mulţumesc pe această cale consilierilor judeţeni”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ţinut să le mulţumească tuturor consilierilor judeţeni, apreciind faptul că aceste proiecte au fost votate întotdeauna cu unanimitate de voturi. „Le mulţumesc pe această cale consilierilor judeţeni, le vom mulţumi şi în plenul CJ, pentru că nimeni nu s-a opus vreodată, când a fost nevoie să dirijăm sume de bani către aceste categorii de persoane speciale. Aprecierile mele se îndreaptă şi către oamenii deosebiţi care lucrează în aceste unităţi ale DGASPC, în condiţii deloc uşoare. Mă refer la faptul că, de ani buni, n-au mai fost posibile angajările, iar o parte importantă din personal a luat, de-a lungul timpului, drumul străinătăţii, astfel că, acolo unde munceau cinci-şapte persoane, au rămas acum doar două, care trebuie să facă faţă unui volum de activitate crescut. Sperăm însă că, în viitor, vom reuşi să aducem forţă de muncă suplimentară către acest sector, mai ales că sunt şi atâţia oameni care au nevoie de un serviciu. Ne aflăm în apropierea sărbătorilor de iarnă, a Crăciunului…”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Dacă nu ar fi oameni dedicaţi, performanţa nu ar fi deosebită”

Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a afirmat că domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului va rămâne în atenţia administraţiei judeţene şi în perioada următoare. „Din partea CJ Dolj, ca for tutelar, coordonator al unor instituţii de specialitate, acest sistem al asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului şi persoanelor cu handicap s-a bucurat de o atenţie deosebită în timpul anilor trecuţi, preocupare care, cu siguranţă, se va menţine şi în viitor. Am făcut acest lucru prin alocarea unei părţi importante din bugetul judeţului Dolj pentru acest domeniu. Dintr-un total de 200 de milioane de lei, peste 70- 80 de milioane de lei, în care se includ cheltuielile de personal şi plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, se duc către acest sistem. În Craiova, aproape toate clădirile care au fost în administrarea DGASPC Dolj au fost reabilitate şi renovate. Ne bucură că, în paralel cu această modernizare a infrastructurii, asistăm şi la o dezvoltare a personalului care activează în acest sistem. Dacă nu ar fi oameni dedicaţi unei profesii atât de dificile şi de complexe, performanţa nu ar fi deosebită. La orice eventuală monitorizare, acest judeţ poate fi prezentat drept un exemplu de bună practică în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului. Şi în anii următori intenţionăm să investim în acest sistem, să asigurăm cofinanţările necesare şi chiar să finanţăm din bugetul propriu al judeţului construirea sau modernizarea unor alte obiective“, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan.

Două secrete care au făcut posibilă o reformă atât de rapidă

Administratorul public al judeţului Dolj, Florin Stancu, a punctat, cu ocazia inaugurării, că strategia pentru perioada de alocări financiare 2014-2020 vizează extinderea sistemului judeţean de asistenţă socială. „Suntem la finalul reformei în domeniul asistenţei sociale la nivelul judeţului Dolj, atunci când vorbim despre lucrurile care deja există. Ne aflăm, totodată, într-un punct în care trebuie să ne gândim la dezvoltarea sistemului în continuare, pentru că este nevoie de adaptarea continuă a modului de organizare şi funcţionare a instituţiei, astfel încât să răspundă necesităţilor sociale din judeţ. Doream să vă împărtăşesc două dintre secretele care au făcut posibilă o reformă atât de rapidă şi, spunem noi, eficientă. Primul constă în faptul că preşedintele CJ Dolj, domnul Ion Prioteasa, şi Consiliul Judeţean, în plenul său, au tratat asistenţa socială ca pe o prioritate, iar acest lucru s-a văzut an de an în modul în care a fost finanţată această instituţie. Al doilea rezidă în devotamentul cu care au lucrat toţi cei care formează echipa DGASPC Dolj, o echipă tânără, energică şi ambiţioasă, care şi-a dorit ca toate aceste lucruri să fie realizate, şi din dragoste pentru semeni. Ne dorim, în perioada de alocări 2014-2020, să fie create cât mai multe astfel de aşezăminte în Dolj, un judeţ foarte mare, cu 111 unităţi administrativ-teritoriale. Există o strategie prin care absolut toţi doljenii vor putea avea acces la astfel de servicii, într-un timp relativ scurt”, a precizat administratorul public al judeţului Dolj, Florin Stancu.

RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN