Aderarea României la spaţiul Schengen va figura din nou pe agenda Consiliului JAI, dar numai ca discuţie

0
361

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a figurat din nou pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de ieri, ca discuţie asupra situaţiei la zi privind cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru cele două ţări, aşa cum a decis, tot ieri, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER), remarcă Agerpres. Conform unor surse din Consiliul UE, punctul de pe agenda finală a JAI era formulat la fel ca în cea provizorie — „proiect de decizie a Consiliului privind cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria” — dar în loc de „adoptare” este menţionată formula „state of play”, respectiv o discuţie asupra situaţiei la zi în dosar. Consiliul a prezentat, practic, un raport asupra implementării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, iar apoi statele membre care au dorit să intervină au putut face acest lucru. România şi Bulgaria au decis să prezinte, ieri, în cadrul Consiliului JAI, o declaraţie comună în care să solicite readucerea în discuţie a subiectului aderării celor două state la spaţiul Schengen în momentul în care vor exista premisele unei unanimităţi pentru luarea unei decizii, au relatat pentru Agerpres surse diplomatice de la Bruxelles.

Miniştrii Justiţiei din Danemarca şi Suedia, susţinători tradiţionali ai României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen, şi-au reafirmat ieri, la sosirea la Consiliul JAI, poziţia de susţinere, deşi în cazul Suediei cu unele rezerve, potrivit Agerpres. Ministrul Justiţiei din Suedia, Beatrice Ask, a afirmat că ţara pe care o reprezintă apreciază că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare, adăugând însă că „există încă preocupări ale unor state membre şi trebuie să respectăm acest lucru”. „Este pur şi simplu prea devreme, trebuie să discutăm mai mult”, a adăugat Beatrice Ask. O abordare mai clară din acest punct de vedere a avut ministrul Justiţiei din Danemarca, Morten Bodskov. „Poziţia Danemarcei este foarte clară, că atunci când toate criteriile au fost îndeplinite accesul este justificat. Este adevărat că există unele discuţii asupra acestei chestiuni şi le vom avea şi la întrevederea de astăzi (n.r. – ieri)”, a declarat el. Întrebat dacă este corect ca unele ţări să blocheze aderarea Bulgariei şi României la Schengen, Morten Bodskov a răspuns: „Ţine de fiecare ţară să-şi stabilească poziţia şi poziţia Danemarcei este foarte clară asupra acestui aspect”.

Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat, la rândul său, că progresele realizate de România şi Bulgaria nu sunt suficiente şi nu este momentul ca cele două ţări să intre în Schengen. „După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniţă pentru cele două ţări”, a precizat Hans-Peter Friedrich, la Bruxelles, înainte de reuniunea JAI, scrie „Die Welt”. Oficialul german a subliniat că România şi Bulgaria au făcut „ceva progrese”, dar acestea nu sunt „suficiente pentru a îndeplini condiţiile legale care ar permite primirea în spaţiul Schengen”. Miercuri, preşedintele grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda, a declarat, pentru Agerpres, că nu este foarte optimist că în prima jumătate a anului viitor se va putea ajunge la o soluţie pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, având în vedere că în mai 2014 au loc alegeri europene, iar chestiunea deschiderii frontierelor va fi cel mai probabil subiect de dezbatere electorală pentru formaţiunile extremiste. „Din nefericire, sunt puţin pesimist, şi nu văd ce poate fi făcut pentru a obţine progrese, pentru că aţi făcut lucrurile care trebuiau făcute din punct de vedere al obligaţiilor legale. Bineînţeles, nimeni nu vrea să separe cele două ţări, deşi unii ar spune că România are mai puţine probleme, pentru că frontiera terestră dintre Bulgaria şi Turcia este în dificultate din cauza problemelor cu refugiaţii sirieni. Nu este greşeala Bulgariei, dar este un fapt”, a afirmat eurodeputatul austriac, prezent la o lansare de carte a preşedintelui PSD Belgia, Dan Luca. În opinia acestuia, o decizie privind aderarea ar putea fi luată la Consiliul JAI din octombrie 2014 şi cele două ţări „vor fi poate în Schengen de la 1 ianuarie 2015”.