Consiliul Naţional al Elevilor vine cu propuneri noi

0
218
Consiliul Național al Elevilor (CNE) vine cu ceva nou:  propune promovarea orelor extracurriculare ținte pro-bono de profesorii de la clasă, ca rezolvare a crizei meditațiilor.  Astfel, într-un comunicat de presă, CNE spune că “nu contestă cauzele care aduc nevoia de meditații, ci contestă acest mijloc de care doar elevii din medii elitiste pot beneficia și care este facilitat de către profesori care nu dau de multe ori
tot ce au mai bun la clasă”. Pe 25 octombrie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia.

FOTO : arhiva personală a acesteia

Preşedintele CNE,  Miruna Croitoru,  a precizat, în urmă cu câteva zile, că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de Ministerul Educației. “Din punctul de vedere al elevilor, este important ca fiecare clasă să primească pregătire din partea profesorilor care să fie structurată strict pe nivelul și dorința clasei. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei alternative la modul în care meditațiile funcționează acum, cum ar fi promovarea orelor extracurriculare ținute pro-bono de către profesorii de la clasă și/sau promovarea instituțiilor care au ca scop meditarea gratuită a elevilor (cel mai bun exemplu ar fi de a introduce un grad în plus de echitate Centrelor de Excelență).  Nu contestăm cauzele care aduc nevoia de meditații, ci contestăm acest mijloc de care doar elevii din medii elitiste pot beneficia și care este facilitat de către profesori care nu dau de multe ori tot ce au mai bun la clasă”, menţionează  Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat.
Dezbatere publică pe acest segment

Miruna Croitoru a declarat ,pentru DigiFM , că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de Ministerul Educației. Aceasta a precizat că apariția numelor elevilor pe declarațiile care ar trebui să fie publice, ale profesorilor, ar putea duce la cazuri de bullying și de discriminare pentru copii. Pe 25 octombrie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru cu procedura și modelul declarației de interese pentru profesori. Conforma acestora, profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. În plus, câte un responsabil numit de director ar urma să ceară puncte de vedere de la cei care refuză declarația și să treacă documentele în registrul școlii. La scurt timp , a venit reacția liderului sindical Marius Nistor, care a criticat procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile: „A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație”, precizează Edupedu.ro.