Sindicaliştii din învăţământ atrag atenţia asupra posibilelor restructurări din sistem

0
614
Se profilează o reducere a numărului de ore pentru toate formele de învăţământ preuniversitar (primar, gimnazial, liceal), printr-un proiect de lege, respins la promulgare, anul trecut, dar care a ajuns şi a doua oară pe masa preşedintelui României, care nu-l mai poate respinge. Se caută soluţii legale pentru rezolvarea cazului. În urma aplicării acestei măsuri, poate veni un val de restructurări care vor afecta cadrele didactice, iar sindicaliştii din învăţământ trag un semnal de alarmă.

Camera Superioară a Parlamentului României a adoptat, luna trecută un proiect de lege, prin care se reduce numărul de ore la învăţământul preuniversitar. Acest program prevede diminuarea numărului de ore/săptămână, atât la primar, cât şi la gimnazial şi liceal. Iniţiativa i-a aparţinut, în 2018, fostului ministru al Educaţiei Naţionale,  Liviu Pop, şi ex – sindicalist, iar Parlamentul a aprobat-o, dar a fost returnată de Preşedintele României, care a refuzat promulgarea. Legea trebuie să fie, iar, pe masa Preşedintelui Statului, care, acum, nu o mai poate refuza. Practic, sindicaliştii spun că se va ajunge la restructurări majore ale posturilor cadrelor didactice: „Vorbim de reduceri de cinci ore la fiecare clasă, care vor avea repercusiuni la diminuarea normelor pe unitate de învăţământ, în funcţie şi de numărul de elevi. La nivel naţional, din primele estimări, ar fi vorba de reducerea a 15.000 – 20.000 de norme. Dacă legea va fi promulgată, vor fi afectaţi profesorii titulari”, a precizat prof.  Bogdan Manea, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.
Efectivul de elevi, în scădere
La nivelul judeţului Dolj, problemele sunt destul de grave, iar acestea sunt prezentate de Bogdan Manea: „Va fi un val de restructurări la liceu şi în 2021, deoarece, la prima clasă de liceu, vor intra efective diminuate. În acest moment, vorbim de aproape 4.200 de elevi, dar, peste doi ani, ne aşteptăm la o scădere de 1.000 de copii. Este o problemă gravă, chiar dacă pare, la prima vedere, simplă. Nici nu ştiu cum se poate rezolva, dar, sunt convins, se pot găsi soluţii. Fiind trimisă, pentru a doua oară, la promulgare, nu mai poate fi respinsă legea, însă, prin decizia factorului politic, mai ales că este un alt Guvern, se pot găsi rezolvări”.