Academia de Ştiinte Medicale din România l-a premiat pe prof. univ. dr. Gheorghe Drăgoi

0
5484
Academia de Ştiinţe Medicale din România – Filiala Craiova şi-a desemnat noua conducere, în urma alegerilor de vineri, 01 noiembrie a.c. De fapt, a fost un vot pentru continuitate, actualul preşedinte, prof.univ.dr Tudorel Ciurea fiind reales pentru următorii patru ani  ani în funcţia de preşedinte, iar prof.univ.dr Gheorghe Drăgoi a fost desemnat secretar. Funcţia de purtător de cuvânt revenind academicianului Corneliu Sabetay, professor universitar doctor şi preşedinte al Comunităţii Evreilor din Craiova.
Tudorel Ciurea
Preşedintele Academia de Ştiinţe Medicale din România – Filiala Craiova a prezentat la începutul şedinţei,  în faţa colegilor, raportul de activitate, care oglindeşte multiplele activităţi ştiinţifice, academice şi organizatorice. “A fost un vot pentru continuitate. Activitatea din cei patru ani care s-au scurs a fost apreciată pozitiv, motiv pentru care echipa a rămas practic aceeaşi. Şi domnul prof.univ.dr Irinel Popescu, preşedintele ASM a fost realeas. Asta crează premisele unor bune realizări şi în următorii patru ani, după părerea mea. E un semn de apreciere colectiv. Nu a fost doar efortul meu. A fost un efort de echipă şi acest lucru a fost apreciat. Avem de consolidat nişte lucruri pe care le-am câştigat şi de dezvoltat mai departe”, ne-a explicat prof.univ.dr Corneliu Sabetay.
Corneliu Sabetay
Un răspuns la nevoia societăţii româneşti de a avea for medical academic
Academia de Ştiinţe Medicale (ASM) este un for medical academic, diferit de Academia Română, înfiinţat în 17 aprilie 1935, în conformitate cu legea de funcţionare a acestei înalte instituţii, votată în 11 şi 12 aprilie 1935, intrată în vigoare prin Decretul Regal nr.1076 din 1935. Înfiinţarea acestei instituţii academice a fost un răspuns la nevoia societăţii româneşti de a avea for medical academic şi un corp profesional de elită format din principalii reprezentanţi ai domeniilor medicale. Primul preşedinte al acestui for a fost prof. doctor Constantin Angelescu, membru de onoare al Academiei Romane. “Vreau să menţionez că în aceeaşi zi de vineri, Academia a oferit Premiul “Gheorghe Marinescu” profesorului Gheorghe Drăgoi, care a prezentat lucrarea “Markeri anatomici în sistemul neuronal-central” .Acum ne pregătim pentru editarea volumului “50 de ani de existenţă a UMF Craiova”. Aşa cum bine ştiti principalele scopuri ale Academiei sunt: de a contribui la progresul cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul medicinei umane şi altora, care au legătură cu medicina, şi a le dezvolta în România, de a studia şi a discuta obiectivele ştiinţifice ale organizării sanitare, asistenţei şi asigurărilor sociale şi a-şi da avizul pe baza concluziilor stabilite”, a mai spus academicianul Corneliu Sabetay.
Proiectul de infrastructură destinat cercetării angiografice
Filiala Craiova a primit de-a lungul acestor ani şi membri noi, cum ar fi membri titulari : prof.univ.dr Ion Rogoveanu; membri corespondenţi : prof.univ.dr Lucia Paulina Ciurea şi membri de onoare : prof.univ.dr Fane Neacşi Ghelase; prof.univ.dr Maria Iancău. „Am coordonat elaborarea materialelor pentru volumele publicate sub egida ASM asupra istoricului disciplinelor din cadrul UMF Craiova. Am participat activ la proiectul de infrastructură destinat cercetării angiografice pentru afecţiunile vasculare celebrale, coronariene, vasculare perifice şi pentru tumorile abdominale. Prin acest program, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost dotat cu un angiograf. M-am implicat în organizarea şi participarea mai multor manifestări ştiinţifice periodice cum ar fi workshopul Ultrasonografia diverticulară, iulie 2018, invitat fiind prof.dr Guiovanni Maconi – Universitatea sau Congresul Naţional de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă, iunie 2018, la care au luat parte peste 1200 de participanţi. Tot anul trecut s-a desfăşurat Simpozionul interdisciplinar Craiova 2018 – Prezent şi perspective în practica medicală, noiembrie 2018”, a precizat prof.univ.dr Tudorel Ciurea, chiar în cadrul şedinţei, care a avut loc la finele săptămânii trecute.

“Medicina Românească în Evoluţie”
Şi prof.univ.dr Corneliu Sabetay a primit un premiu important din partea Academiei  de Ştiinţe Medicale. Este vorba de Premiul „Ion Pavel”, iar lucrarea prezentată a fost Tratat de Chirurgie – „Chirurgie pediatrică” – volumul III. Iar în 2015, Academia Română i-a recunoscut întreaga activitate a medicului craiovean, Corneliu Sabetay, iar în acest context, i s-a decernat Premiul „Iuliu Haţieganu”, pentru lucrarea complexă intitulată Tratat de Chirurgie, vol III, Chirurgie Pediatrică, editura II. „Anul acesta Academiei  de Ştiinţe Medicale a distribuit 500 de bucăţi dintr-o lucrare extreme de importantă : “Medicina Românească în Evoluţie”, Viziune Enciclopedică, vol I, iar vestea bună este că oână la finele anului, apare şi vol II, unde UMF Craiova îşi aduce o contribuţie extreme de importantă”, a explicat academicianul Corneliu Sabetay.

Statutul Academiei de Ştiinţe Medicale
În 1948, Academia de Ştiinţe Medicale a fost încorporată în secţia de ştiinţe medicale a Academiei Române, dar a fost reînfiinţată în 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, cu atribuţii diminuate, potrivit site-ului oficial al Academiei.  Începând din 1990 are loc un proces de reorganizare a Academiei de Ştiinţe Medicale sub îndrumarea academicianului Ştefan Milcu, preşedintele forului. Sunt înfiinţate noi filiale, noi secţii de specialitate şi institute de cercetări. În 1992, este actualizat şi statutul Academiei de Ştiinţe Medicale, ocazie cu care apar dezvoltări noi de activităţi în domeniile bioeticii, informaticii medicale, reţelelor operaţionale de telemedicină şi al comunicării curente cu filialele din ţară, precum şi cu unele instituţii academice din străinătate. În octombrie 2012, Academia de Ştiinţe Medicale din România a semnat un protocol de colaborare cu prestigioasa Academie Naţională de Medicină a Franţei, for al cărui membru a devenit, în decembrie 2013.