Caravana „Preţ Corect la Gaze” a ajuns la Craiova

0
563

Camera de Comerţ şi Industrie Dolj a fost, vineri, gazda unei dezbateri extrem de interesante, dată fiind tema actuală a preţului corect la gazele naturale. În sala de consiliu a instituţiei, a avut loc o dezbatere cu clienţii non-casnici, scopul întâlnirii fiind prezentarea noţiunilor de piaţă şi a modului de funcţionare a acesteia. Cu această ocazie, au fost oferite o serie răspunsuri la întrebări legate de liberalizarea pieţei sau drepturile şi obligaţiile furnizorilor de gaze şi ale consumatorilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Energia Inteligentă”, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, dezbaterea fiind moderată de Dumitru Chisăliţă, expert judiciar gaze naturale.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, av. Dragoş Troanţă Turculeanu, a precizat, în deschiderea conferinţei, că evenimentul face parte din programul de dezvoltare a activităţii instituţiei. «Suntem onoraţi să participăm la această manifestare pe care am organizat-o împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă. Îl avem alături de noi pe dr. ing. Dumitru Chisăliţă, unul dintre cei mai importanţi experţi în domeniul industriei de petrol şi gaze din România. Este o caravană pe care domnul inginer o duce de ceva vreme, „Preţul corect la gaze”, fiind vorba despre tot ceea ce implică liberalizarea pieţei de gaze în România”, a declarat preşedintele Camerei. Dată fiind importanţa temei alese spre dezbatere, conducerea instituţiei a anunţat că, pentru anul viitor, se vor organiza şi alte manifestări alături de Asociaţia „Energia Inteligentă”.

Campania a început în anul 2015

Campania “Preţ Corect La Gaze” a apărut la începutul anului 2015 din dorinţa de a contribui la formarea pieţei de gaze, prin informarea clienţilor, dar şi ca o reacţie la modul în care s-a desfăşurat trecerea de la piaţa reglementată la piaţa liberă pentru clienţii non-casnici, marcată de poziţia dominantă a furnizorilor în relaţia cu clienţii non-casnici. ”De foarte multe ori mi se pune întrebarea care este preţul corect la gaze? Și, de fiecare dată, răspund, într-un mod foarte onest, că nu ştiu. Preţul corect la gaze este preţul pe care fiecare individ, dacă vorbim de un consumator casnic, fiecare consumator non-casnic şi-l face, în funcţie de interesul propriu pe care îl are. Și atunci, în funcţie de ceea ce reprezintă modul în care el consumă, comportamentul, posibilităţii lui de finanţare şi de plată, îşi face preţul în funcţie de interesul său personal. Aceasta este marea diferenţă între o piaţă neliberalizată şi o piaţă liberalizată”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Liberalizare şi preţ corect la gaze

Expertul în domeniul gazelor naturale a precizat că, de la bun început, campania a fost una voluntară, nu a fost îndreptată împotriva cuiva sau în sprijinul altcuiva, iar atitudinea critică expusă pe tot parcursul acesteia a fost una „constructivă şi corectivă”, pentru stabilirea unei pieţe de gaze libere, care să avantajeze, deopotrivă, toţi actorii. „Piaţa liberalizată îţi dă posibilitatea să obţii preţul corect care ţi se potriveşte ţie. Piaţa neliberalizată nu o să îţi dea niciodată această posibilitate şi vei trăi de fiecare dată cu nădejdea, impresia şi speranţa că cineva, în carne şi oase, se va gândi la tine. Din păcate, istoria ne-a dovedit că niciodată nimeni, în carne şi oase, nu se gândeşte la ceilalţi decât atunci când are interese foarte exacte. Și atunci discutăm de oportunitatea care ni se oferă atunci când vorbim de liberalizare şi preţ corect la gaze”, a subliniat acesta.

Preţul la clienţii casnici a crescut de 20 de ori, în ultimii 17 ani

Liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici de la începutul anului 2015 a scos în evidenţă, potrivit analizei Asociaţiei Energia Inteligentă, practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi. Aceste clauze se reflectă, mai apoi, în costul gazelor, care diferă faţă de preţul din contract. „Procesul de liberalizare a gazelor naturale a început în urmă cu peste 17 ani, pornind de la o serie de deziderate. Primul şi cel mai important a fost cel legat de reducerea preţului. Și dacă stăm şi ne uităm în urmă, de 17 ani, trăim cu această dorinţă de reducere a preţurilor. Și în acest timp, preţul la clienţii casnici a crescut de vreo 20 de ori şi de 17 ori la clienţii non-casnici. Al doilea obiectiv important a fost legat de reducerea costurilor la nivelul societăţilor care activează în industria de gaze naturale, în sensul în care s-a considerat că este o mare risipă, în urmă cu 17 ani, în acest sector. Și a apărut ideea de restructurare, privatizare, de a aducere a unui managment privat care va determina aceste reduceri de costuri. Credeţi că aceste reduceri de costuri s-au împărţit cu consumatorul final? Răspunsul statistic arată că nu s-au împărţit. Chiar dacă, în unele zone s-a atins acest deziderat, nu s-a ajuns ca acest deziderat să se regăsească în piaţă şi să ducă la un preţ mai mic pentru consumator”, a mai spus Dumitru Chisăliţă.

88,5% din locuinţele din România trebuie încălzite

Potrivit experţilor, consumul de energie pentru încălzirea imobilelor a ajuns să fie cel mai important consum energetic al României. Țara noastră are, statistic vorbind, 9.481.604 clădiri, din care 86% sunt clădiri rezidenţiale, circa 61% din locuinţe de tip casă unifamilială, 47,5% din locuinţe sunt amplasate în zone rurale. În prezent, 88,5% din locuinţe sunt permanent ocupate, iar această situaţie arată importanţa pe care ar trebui să o joace primăriile şi consiliile judeţene în gestionarea situaţiei actuale şi îndrumarea posesorilor de clădiri, atât în timpul proiectării şi a construcţiei sau modernizării, dar şi perioada de utilizare a acestora. „O statistică a Eurostat a Uniunii Europene arăta că, deşi România s-a angajat, şi pe hârtie se dovedeşte că se alocă foarte mulţi bani pentru protecţia consumatorului, în proporţie de 75% aceşti bani nu ajung la consumatorii, cu adevărat aflaţi într-o sărăcie energetică. Banii pleacă, dar nu şi ajung acolo unde trebuie să fie”, este de părere Dumitru Chisăliţă. Detalii despre proiectele de cercetare dezvoltate de acesta, dar şi mai multe amănunte despre preţul corect la gaze se găsesc pe site-urile: www.dumitruchisalita.ro şi www.asociatiaenergiainteligenta.ro sau pe www.pretcorectlagaze.ro.

***

Dumitru Chisăliţă este membru al Societăţii Ingineriilor de Petrol şi Gaze (SIPG), membru al Asociaţiei Inginerilor Instalatori din România (AIIR) şi Preşedintele Societăţii Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006, a obţinut atestatul de Expert tehnic extra judiciar şi consultant în domeniul petrol şi gaze, eliberat de Asociaţia Experţilor Europeni Agreaţi de la Paris, şi, în anul 2010, atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol şi gaze, în cadrul Ministerului Justiţiei. Este doctor în Ştiinţe Tehnice – Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, din anul 2004. Din ianuarie 2006, este membru în colectivul de redacţie al revistei „Tehnica Instalaţiilor” din Târgu-Mureş.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU