Peste 50.000 de tineri din 18 centre universitare din țară – între care și Craiova – au acces gratuit sau la prețuri reduse, până vinerea viitoare, la spectacole de teatru, operă și operetă, filme, concerte și muzee în cadrul Festivalului Național Studențesc UNIFEST. Cu peste 300 de evenimente diverse, UNIFEST aduce pentru al 13-lea an consecutiv cultura, arta și educația nonformală mai aproape de studenți. Și tinerii din centrul universitar craiovean pot participa, timp de zece zile, la numeroase evenimente, precum „Noaptea albă a teatrului studențesc”, „Publifest – Maraton de reclame” sau „Maraton de Folk și Muzici Bune”, pot viziona spectacole „Bărbierul din Sevilla” la Opera Română, „O scrisoare pierdută” și „Hot’L Baltimore” la TNC, pot vizita gratuit expozițiile Muzeului Olteniei, se pot implica în campanii sociale sau în campionate sportive. UNIFEST se desfășoară în perioada 4-14 noiembrie, în organizarea Uniunii Studenților din România.
În acest an, în programul festivalului se regăsesc activităţi diverse. Zilnic au loc evenimente tematice precum „Noaptea Albă a Teatrului Studențesc”, „BookExchange” (8 noiembrie, ora 16.00, ceainăria Blues Attraction), „Publifest – maraton de reclame” – ediția a III-a (11 noiembrie, ora 21.30, House of Irish Coffee), conferința „Cultura în viața studenților” (12 noiembrie, ora 16.00, Filarmonica „Oltenia”). Li se adaugă o serie de training-uri susținute la Centrul pentru Dezvoltare: „Body language” (8 noiembrie), „Time Management” (9 noiembrie), „Comunicare și Branding în ONG” (10 noiembrie), „Public Speaking” (11 noiembrie).
Invitații de nerefuzat la teatru, operă și muzeu
Programul este completat de spectacole și concerte, evenimentele culturale fiind organizate la Craiova în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filarmonica „Oltenia”, Opera Română, Muzeul Olteniei, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Casa de Cultură a Studenților, Direcția Județeană de Tineret şi Sport Dolj ș.a. La TNC, studenții sunt invitați să vadă două montări după piesele lui I.L. Caragiale, ambele în regia lui Mircea Cornișteanu: „O scrisoare pierdută” (astăzi, ora 18.30) și „O noapte furtunoasă” (mâine, 7 noiembrie, ora 18.30). Duminică, 9 noiembrie, tot pentru ei se va juca „Hot’L Baltimore”, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider. Biletele pentru oricare dintre spectacole costă 15 lei și pot fi cumpărate de la Agenția teatrului (tel. 0251.413.677), pe baza carnetului de student, la prețul de 15 lei.
O invitație de nerefuzat este și la Maratonul de Folk și Muzici Bune, care se va desfășura mâine, 7 noiembrie, în George’s Pub. Sâmbătă seara, Opera Română Craiova va prezenta opera bufă în trei acte „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. În plus, în perioada 11-14 noiembrie, între orele 9.00 și 15.00, tinerii au acces gratuit, pe baza carnetului de student, la toate expozițiile Muzeului Olteniei de la cele trei secții: Istorie-Arheologie, Științele Naturii și Etnografie.
Patru campanii de sănătate publică adresate tinerilor
Festivalul Național Studențesc UNIFEST le să posibilitatea să participe și la campionate sportive de fotbal, tenis de masă și baschet (în Sala Voința), dar și să se implice în diverse campanii de sănătate publică. Așa sunt „Donează sânge! Fii erou!”, desfășurată până duminică, 9 noiembrie (orele 8.00-12.00) la Centrul de Transfuzie Sanguină din curtea Spitalului nr. 1, Campania de sănătate orală care are loc astăzi, de la ora 9.00, la sediul Universității, „InfoDiabet” – testare gratuită de glicemie (11 noiembrie, Universitate), campania „Un măr pentru o țigară” (14 noiembrie, Electroputere Mall). Programul complet al activităților festivalului îl puteți găsi pe site-ul www.unifest.ro.
***
Ajuns la a XIII-a ediție, UNIFEST este organizat de Uniunea Studenților din România, cea mai mare federație, care reunește 102 asociații studențești din toate centrele universitare din țară și are scopul de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenţilor. USR a fost fondată în 2001 (în același an debutând și UNIFEST), la inițiativa a 11 organizații studențești din București, Ploiești, Craiova, Cluj-Napoca și Târgu Jiu. La Craiova, festivalul este susținut de Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSFC), Societatea Studenţilor Medicinişti (SSMC), Societatea Studenţilor Stomatologi (SSSC), Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (ASFEAA), Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Educaţie Fizică Sport şi Kinetoterapie (ASFEFSK), Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Științe Sociale (ASFIG), EESTEC Craiova, Asociația Tineretului ONU – filiala Craiova.