Valeriu Zgonea – întrevedere cu noul ambasador al Republicii Serbia la Bucureşti, Branko Brankovic

0
31

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut miercuri, 6 noiembrie, o întrevedere cu E.S. Branko Brankovic, noul ambasador al Republicii Serbia la Bucureşti.

Preşedintele Camerei Deputaţilor l-a felicitat pe noul ambasador sârb şi i-a urat succes în îndeplinirea înaltului său mandat, asigurându-l totodată de întregul sprijin al autorităţilor române.

Cei doi oficiali au apreciat consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, caracterizate de o dinamică substanţială a dialogului politic şi a contactelor bilaterale la nivel înalt.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reafirmat sprijinul constant al României pentru parcursul european al Serbiei şi a discutat despre modalităţile concrete prin care partea română poate contribui pentru accelerarea procesului de integrare.

“Suntem hotărâţi să transferăm întreaga noastră expertiză în probleme de preaderare Serbiei, pentru a-şi putea îndeplini toate obligaţiile ce decurg din aspiraţiile sale de a deveni membră a Uniunii Europene”, a declarat Valeriu Zgonea.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat importanţa întăririi cooperării regionale pentru promovarea unor iniţiative şi proiecte în domeniul economic, politic, social sau cultural.

“Contăm pe sprijinul şi participarea activă a Serbiei la prima reuniune a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), care va avea loc anul viitor în ţara noastră. De asemenea, trebuie să încurajăm noi proiecte de cooperare transfrontalieră, aşa cum este Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Sunt proiecte deosebit de importante, care vor aduce beneficii concrete pentru cetăţenii ambelor state”, a spus Valeriu Zgonea.

În cadrul discuţiilor, a fost abordat şi subiectul situaţiei comunităţii româneşti din Serbia. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa că Serbia va trece la o respectare efectivă a drepturilor individuale ale etnicilor români de pe întreg teritoriul sârbesc, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele asumate.