Baroul Dolj şi ELSA Craiova la cea de-a doua ediţie a programului ”Avocat pentru o săptămână”

0
481

Tinerii de la Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept Craiova (European Law Students Association) s-au gândit că un proiect de genul ”O săptămână avocat” i-ar ajuta să îşi facă o părere despre această profesie, să descopere dacă au o vocaţie pentru a o practica. Pentru implementare era nevoie de sprijinul Baroului Dolj, iar acesta nu a încetat să apară. În cadrul acestui program, avocaţii din Baroul Dolj vor oferi un stagiu de practică studenţilor Facultăţii de Drept ”Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii din Craiova. Prima etapă s-a desfăşurat în perioada 7-11 mai a.c., iar coordonatorul proiectului, av. Socoteanu Răzvan – membru în Consiliul Baroului Dolj, spune că semnalele pozitive nu au întârziat să apară. Aşa se face că prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj împreună cu Consiliului Baroului Dolj, au luat decizia să continue dezvoltarea acestui proiect, motiv pentru care  vor organiza, în perioada 12-16 noiembrie a.c., a doua ediţie a stagiului de practică pentru studenţi.

Decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, consideră că un astfel de proiect era necesar pentru studenţii de la Facultatea de Drept ”Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii din Craiova, pentru că în acest fel, atunci când vor opta pentru profesia de avocat o vor face în cunoştiinţă de cauză, şi nu doar pentru poziţia socială sau din oportunism. ”O activitatea de genul O săptămână avocat este absolut necesară, pentru că în momentul în care vor veni să se înscrie  la examenul de intrare în profesia de avocat nu o vor mai face la întâmplare. Trebuie să descoperi dacă ai vocaţie sau nu pentru o meserie. Nu o poţi face doar pentru poziţia socială pe care ţi-o conferă sau pentru că ai terminat facultatea şi nu ştii ce să faci altceva. Când alegi să devii avocat trebuie să fi conştient de ceea ce presupune această meserie. Eu sunt de părere că toate profesiile ar trebui să se desfăşoare pe bază de vocaţie, şi nu din oportunism. Sub aceste auspicii au venit tinerii de la ELSA Craiova cu această iniţiativă, despre care eu spun că este binevenită. Şi Consiliul Baroului Dolj a primit foarte bine propunerea, şi de aceea a decis să ne implicăm şi în desfăşurarea celei de-a doua etapă a programului. Pentru că la prima ediţie tot el a fost coordonatorul proiectului, l-am desemnat şi de această dată pe  av. Răzvan Socoteanu să îl coordoneze”, a declarat prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu .

”Îi aducem la forma de organizare a profesiei, ca să vadă ce înseamnă avocat”

Tinerii vor începe activitatea propriu-zisă săptămâna viitoare, după ce în aceste zile vor fi selectaţi cei care vor participa la program şi se vor stabili şi avocaţii care vor dori ca o săptămână să aibă lângă ei studenţi, posibili candidaţi pentru meseria de avocaţi. ”E prea mult spus că vor face practică, pentru că nu îi vom duce în sălile de judecată pentru a observa practica judecătorească. Îi aducem la forma de organizare a profesiei, ca să vadă ce înseamnă avocat. Pentru un avocat probabil cel mai simplu este să se prezinte în faţa instanţei de judecată. Ori, până acolo sunt lucruri  grele şi importante de făcut: primirea clientului, unde îl primeşti, cum îl primeşti, cum îţi prezintă cazul, cum îl apreciezi, cum închei contractul, cum stabileşti onorariul. Care este viaţa de avocat de zi cu zi”, a mai declarat decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu.

Proiectul a produs ”o explozie de uimire şi stimă pentru conducerea Baroului Dolj”

Prima ediţie a proiectului ”Avocat pentru o săptămână” s-a bucurat de un succes inedit, recunoscut la nivel naţional: ”Am luat la cunoştiinţă cu admiraţie şi interes rezultatele deosebite obţinute prin implementarea acestui program pilot, motiv pentru care vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi ne-aţi acordat încredere. Fără ajutorul Baroului Dolj, nu am fi reuşit să realizăm performanţa de a avea la dispoziţie 60 de locuri de practică pentru studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, iar prin aceasta să ne situăm de la început printre cele mai importante Grupuri Locale ELSA care organizează acest tip de proiecte. Fiind organizatorii celei de-a XXIX-a Conferinţă Naţională ELSA România, din aprilie 2012, şi prezentând raportul către vicepreşedintele STEP ELSA România am fost remarcaţi ca având cel mai de succes departament STEP la nivel naţional, proiectul reuşind să producă o explozie de uimire şi stimă pentru conducerea Baroului Dolj şi bunele intenţii de care a dat dovadă în a se implica şi facilitat accesul studenţilor în desfăşurarea activităţilor extracurriculare, prin intermediul asociaţiei noastre”, se arată într-o adresă trimisă Baroului Dolj de către ELSA Craiova, şi semnată de Laura-Alexandra Vasile, preşedinte, şi Eduard Boată, vicepreşedinte STEP ELSA Craiova.

Profesia de avocat dincolo de aparenţa sălii de judecată

Răzvan Socoteanu

Avocatul Răzvan Socoteanu, coordonatorul proiectului ”Avocat pentru o săptămână”, din partea Baroului Dolj, dar şi persona care se ocupă de legătura cu mediul universitar, crede că după prima etapă, studenţii participanţi la program şi-au schimbat radical modul de a privi profesia de avocat, pentru că au avut posibilitatea să vadă dincolo de sala de judecată şi de filmele americane, care prezintă avocatul într-un mod idilic. ”În cadrul Baroului Dolj eu mă ocup de legătura cu mediul universitar, şi sunt şi coordonatorul acestui proiect. După o săptămână alături de un avocat, studenţilor li s-a schimbat total optica asupra acestei profesii. Puţini cunosc amănuntele, dincolo de sala de judecată şi de filmele americane, în care apare avocatul la bară cu diplomatul şi cu roba. Se schimbă optica, pentru că se vede laboratorul din spatele a ceea ce se întâmplă în instanţă, mai exact muncă de ore şi de multe ori de zile întregi. Studenţii au posibilitatea să descopere profesia de avocat dincolo de aparenţa sălii de judecată. Aşa cum vă spunea şi domnul decan, Ion Turculeanu, îi asigurăm posibilitatea studentului de drept de a descoperii modul de viaţă al unui avocat, care, spunem noi, este unul atipic. Avocatul reprezintă o entitatea care se formează de tânăr şi evoluează într-un anumit stil de viaţă. Avocatul este un etalon al societăţii civile româneşti , iar studenţii au posibilitatea să descopere acest lucru”, a declarata av. Răzvan Socoteanu.

Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept este cea mai mare organizaţie independentă a studenţilor în drept şi a tinerilor jurişti. Ea cuprinde peste 25.000 de membri în cele 200 de organizaţii locale din 38 de ţări. ELSA România este o verigă a reţelei internaţionale începând cu 6 decembrie 1990. În prezent are în componenţa sa 11 grupuri locale deschise la Bucureşti, Cluj – Napoca, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara, Galaţi, Bacău, Arad, Braşov şi Craiova s-a înfiinţat în 1996. Activităţile cele mai relevante sunt stagiile de practică în instituţiile publice şi juridice locale, publicarea singurei reviste academice a studenţilor de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, organizarea de conferinţe şi seminarii pe teme juridice de interes general sau conferinţe „perspective”, unde cursanţii pot afla mai multe informaţii despre perspectivele unei cariere în domeniul juridic direct de la persoanele experimentate, organizarea periodică a etapelor locale sau chiar naţionale a concursurilor de eseuri şi procese simulate.