Săptămîna trecută, o delegaţie formată din reprezentanţi ai mai multor ţări de pe continent, participante la un proiect european ,”Ici et ailleurs: ma vie quotidienne et mes passions”, a fost prezentă la Craiova. Gazdă a fost, parte din program, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova. Oaspeţii au fost încântaţi de ceea ce au văzut, au stat de vorbă cu reprezentanţii mass – media, cu atât mai mult cu cât unul dintre punctele cuprinse în proiect se referea şi la presă, fie naţională, fie locală, cu preponderenţă cea din urmă.
Discuţiile au fost ample, schimburile de experienţă aşijderea, iar lista participanţilor este de menţionat: Caroline Margottin, College St Jean-Baptiste la Salle (Franţa); Emanuelle Gauchet, College St Jean-Baptiste la Salle (Franţa); Hasan Alkin, Zehra Suna Manasir Ortaokulu (Turcia); Elena Pallamolla, Scuola Secondaria di Primo Grado “Giovanni Bovio” (Italia); Sofia Toto, Scuola Secondaria di Primo Grado “Giovanni Bovio” (Italia); Daniel Volaric, Meret-Oppenheim-Schulzentrum Steinen (Germania); Kathrin Krausser Meret-Oppenheim-Schulzentrum Steinen (Germania). Activităţile au fost diverse: pregătirea următoarelor mobilități cu elevii observarea cursurilor; actualizarea platformei eTwinning; Workshop: Proiecte europene în context pandemic, Viața cotidiană în timpul pandemiei: întâlniri cu reprezentanţii presei locale; vizită în orașul Craiova.
Aprecieri de peste tot
Poate, la finalul întâlnirii cele mai frumoase momente au fost cele în care cei veniţi din alte ţări au stat de vorbă cu ziariştii locali, fiecare parte exprimând propriile impresii. Întâlnirea a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Redăm din cele declarate de participanţi. “Am reuşit să reunim cinci ţări în acest proiect, unul legat de învăţământ şi de media. Este un program extrem de important. În urmă cu trei ani, aveam în studiu ca elevii să fie învăţaţi să aleagă dintre informaţiile oferite de ziarişti şi să le ia pe cele mai bune. Acum, programul merge mai departe, dar, de când cu pandemia de COVID – 19, sunt îndoieli în ceea ce priveşte percepţia datelor. De aceea este foarte bună această deschidere, prin schimburile de experienţă. Nici la noi, presa locală nu este ceea ce era odată, se merge şi pe online, încercăm să prezentăm cât se poate de obiectiv ceea ce se întâmplă în lume, dar mai ales pe plan local şi regional” – Caroline Margottin. Ca o paranteză, chiar în Craiova au avut loc întâlniri de acest fel , în unităţi de învăţământ, prin care copiilor li s-au prezentat lecţii despre ceea ce înseamnă diseminarea ştirilor , “Cuvântul Libertăţii” fiind partener. Kathrin Krausser, din Germania, a precizat: “Sunt foarte fericită să mă aflu aici, am văzut oameni ospitalieri, deschişi. Este o ţară diferită de Germania, dar sunt convinsă că diversitatea este benefică tuturor “. Hasan Alkin a fost pe acelaşi aliniament: “Proiectul este pentru toţi. Am reuşit să creem legături între ţări , ne-am cunoscut acum, ne-am privit în ochi cu toţii, am trecut peste prejudecăţi şi am realizat legături între ţările noastre. Este un semnal transmis şi superiorilor de la nivelul conducerii statelor, care trebuie să facă eforturi să trăim în pace”. Elena Palamolla: “Este pentru prima dată când particip la un astfel de proiect. Şcoala mi-a dat o posibilitate fantastică. Am învăţat să ne deschidem posibilităţile şi vom creşte de la o zi la alta. Când mă voi întoarce, le voi spune elevilor că ne îmbogăţim cu toţii prin schimburile culturale”.
“Aici mereu, tot timpul prieteni, tot timpul împreună!”
Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova, parte din proiect, a fost gazda acestui eveniment. Fost manager al unităţii de învăţământ, actual inspector şcolar, prof. Alexandrina Năstase, a declarat: “Deja se cunoaşte deschiderea şcolii, pentru proiecte europene, iar acest eveniment vine ca o încununare a eforturilor noastre”. La rândul său, prof. Cristina Ciocoiu, coordonator al proiectului, din parte Şcolii “Mihai Viteazul”, a menţionat: “Suntem bucuroşi că-i avem alături de noi pe parteneri. Este un proiect de mobilitate, de schimburi culturale între elevi şi profesori, pentru a atinge exigenţele secolului XXI. Noi, la “Mihai Viteazul”, avem un motto: “Aici mereu, tot timpul prieteni, tot timpul împreună!”. Cred că am dovedit acest lucru”.