Arhiepiscopia Craiovei, reprezentată la Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”

0
405

Centrul Social – Pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman a găzduit în această perioadă Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, ediţia a XIV-a. La Congres au participat, alături de inspectorii patriarhali responsabili cu cateheza, inspectorii responsabili cu cateheza parohială din cadrul Centrelor eparhiale, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectorii pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi reprezentanţi ai Centrelor eparhiale din diaspora. Aceştia au discutat strategii şi bune practici în activităţile catehetice, care formează credincioşii şi modelează caracterele. La congres au fost prezentate totodată rezultatele proiectului „Alege şcoala!”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei – Mitropoliei Olteniei au fost delegaţi să participe la eveniment Pr. Ştefan Bărbulescu, Inspector în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Gorj. În cadrul evenimentului, eparhiile şi-au prezentat programele de cateheză.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, am participat la Congresul Naţional Catehetic «Hristos împărtăşit copiilor», ediţia a XIV-a. Evenimentul şi-a propus intensificarea, creşterea calităţii şi a impactului activităţii catehetice şi a lucrului cu tinerii la nivel parohial. În prima parte a congresului, s-au stabilit cinci direcţii strategice şi de catehizare a tineretului pentru perioada 2021 – 2025. În partea a doua a congresului s-au prezentat rapoartele de activitate cu tineretul şi de catehizare de la nivelul fiecărei mitropolii. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a fost prezentat proiectul «Lumină din Lumină», proiectul pentru activităţile cu tineretul şi pentru catehizare. În prezent, acest proiect se află în cel de-al doilea an de implementare, existând un număr total de 47 de grupuri parohiale în judeţele Dolj şi Gorj, care desfăşoară activităţi catehetice cu tinerii. Prin parohiile implicate şi prin numărul mare de tineri participanţi, acest proiect poate fi considerat unul dintre cele mai bune şi de succes proiecte care se desfăşoară la nivel naţional pentru activităţile catehetice cu tinerii”, a subliniat Pr. Ştefan Bărbulescu, Inspector în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, a prezentat implementarea proiectului „O rază de lumină în suflet de copil”, evidenţiind acţiunea „Sunt în pantofii tăi!”, implementată de profesorii de religie din judeţul Dolj, alături de Arhiepiscopia Craiovei.

„În cadrul Congresului «Hristos împărtăşit copiilor», desfăşurat la Mănăstirea Caraiman, am avut ocazia să ne întâlnim cu reprezentanţii Patriarhiei Române, dar şi ai Ministerului Educaţiei, pentru a găsi noi modalităţi de implementare a proiectului, sub alte coordonate şi cu eficientizare mai mare. Ca o concluzie, revine o mare parte a responsabilităţii de implementare a acestui proiect cadrelor didactice care au obligativitatea de a colabora cu preotul paroh şi cu conducerea unităţilor de învăţământ în care funcţionează, pentru implementarea proiectului şi pentru revigorarea şi reactualizarea acestuia, dar şi pentru a aduce rezultate şi plus valoare activităţii desfăşurate atât în cadrul unităţilor de învăţământ, cât şi în cadrul Patriarhiei Române. În calitate de inspector la ISJ Dolj, am prezentat un raport despre implementarea proiectului «O rază de lumină în suflet de copil» şi mai ales acţiunea «Sunt în pantofii tăi!», implementat de profesorii de religie în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, proiect care a avut ca obiectiv revigorarea vieţii pastorale, misionare, dar şi sociale în localitatea Argetoaia, judeţul Dolj, localitate care are o situaţie socio-economică destul de dezavantajată. În acest context, profesorii de religie au fost cei care au susţinut financiar tot demersul proiectului şi care au avut bucuria sufletească de a vedea rezultatul în faptul că în ziua de Paşti, Praznicul Învierii Domnului, în localitatea respectivă, toţi copiii au avut încălţăminte nouă, semn al bucuriei, recunoştinţei şi împreună împărtăşaniei tuturor creştinilor ortodocşi”, a adăugat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj.

La eveniment a participat din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Gorj, care a enumerat direcţiile strategice propuse Biroul de catehizare a tineretului pentru perioada 2021 – 2025.

„La Congresul desfăşurat la Mănăstirea Caraiman s-a discutat despre direcţiile strategice propuse de Biroul de catehizare a tineretului pentru perioada 2021 – 2025. Acestea sunt în număr de cinci: Dezvoltarea şi intensificarea intervenţiilor, programelor şi resurselor de formare a cateheţilor; Dezvoltarea şi intensificarea abordării şi adresării nevoilor specifice a tinerilor; Dezvoltarea şi intensificarea abordării problematicii familiilor în contextul catehezei parohiale; Dezvoltarea capacităţii organizaţionale a reţelei naţionale a responsabililor cu cateheza şi lucrul cu tinerii la nivelul eparhiilor; Sustenabilitatea activităţii de catehizare a tinerilor. În ceea ce îi priveşte pe colegii noştri profesori de religie, ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a schimbat programa şi pentru concursul naţional de Titularizare din acest an şcolar şi pentru concursul de Definitivat, astfel că profesorii de religie care doresc să se înscrie la aceste concursuri au la dispoziţie programe noi”, a subliniat Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de specialitate în cadrul ISJ Gorj.