Expoziţie tactilă pentru persoanele cu deficienţe de vedere

0
386

Muzeul Olteniei expo nevazatoriLa Secţia de Știinţele Naturii a Muzeului Olteniei se deschide astăzi, ora 11.00, o expoziţie tactilă adresată persoanelor cu deficienţe de vedere sau celor lipsite de simţul văzului, totodată o provocare pentru văzătorii care doresc să testeze această experienţă senzorială. Intitulată Cerul în mâinile tale” şi reprezentând un experiment cultural-educaţional de comunicare unic în România, expoziţia este realizată de Complexul Astronomic Baia Mare, în cadrul proiectului cultural „Constelaţii româneşti tradiţionale – etapa naţională”, în care instituţia craioveană este asociată.

Expoziţia dă posibilitatea observării în mod tactil a „Constelaţiilor româneşti tradiţionale” şi se compune, potrivit organizatorilor, din două globuri cu constelaţiile tradiţionale româneşti tridimensionale, precum şi nouă diagrame tactile, scrise în alfabetul Braille, având şi caractere – desene, în relief. De asemenea, nevăzătorii pot asculta şi povestea fiecărei constelaţii incluse în expoziţie şi o vor descoperi prin pipăitul diagramelor şi machetelor tridimensionale cu proiecţia spaţială a constelaţiilor pe bolta cerească.

În cadrul expoziţiei este inclusă fotoexpoziţia vizând constelaţiile româneşti tradiţionale realizată de Alex Conu, singurul astrofotograf român nominalizat la Astronomy Photographer of the Year 2013, cea mai prestigioasă competiţie de astrofizică din lume. Evenimentul face parte din programul de manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (4-10 octombrie), sărbătoare internaţională a
ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.

La deschiderea expoziţiei şi-au anunţat participarea membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor – Filiala Craiova şi studenţi ai Departamentului de Geografie a Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova (coord.: lector univ. dr. Emil Marinescu). Invitat este publicul larg, interesat de domeniul astronomiei. Acţiunea coordonată de dr. Olivia Cioboiu şi drd. Lila Gima, muzeografi la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei.