Cea mai importantă investiţie în direcţia construirii unui sistem durabil de biblioteci publice moderne realizată în România, cu o valoare totală de 26,9 milioane de dolari – finanţare a Fundaţiei „Bill & Melinda Gates”, programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” continuă să producă efecte pozitive, deşi s-a încheiat, după derularea pe o perioadă de cinci ani. Un bun exemplu este judeţul Dolj, unde 76 de biblioteci publice au fost dotate cu echipamente moderne, fiind prevăzute cu calculatoare conectate la internet cu acces public. De asemenea, în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a fost înfiinţat Centrul de Formare, în cadrul căruia 97 de bibliotecari au fost instruiţi. De toate aceste beneficii, instituţiile publice doljene se bucură şi astăzi.
În primăvara anului 2010, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” era admisă în proiectul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Principalul obiectiv al programului a constat în facilitarea accesului gratuit la informaţie prin dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice. Iniţiat în baza parteneriatului dintre International Research & Exchanges Board (IREX), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile publice din ţară, „Biblionet” a reprezentat un succes în România, dar şi la nivelul judeţului Dolj.
Proiectele desfăşurate ca urmare a implementării programului au fost diverse, adresându-se tuturor categoriilor de public. „Biblioteca din vacanţă” a fost unul dintre ele, ajungând, anul acesta, la cea de-a VIII-a ediţie, la un număr de peste 3.000 de participări pentru perioada vacanţei de vară. «De asemenea, în baza aceluiaşi parteneriat, au fost implementate programe de educaţie financiară, „BaniIQ”, sau programul prin care fermierii din Dolj au beneficiat de sprijin şi asistenţă în vederea atragerii de fonduri APIA. 1.041 de bibliotecari şi 151 de angajaţi ai primăriilor au fost instruiţi de experţii APIA la bibliotecile publice pentru a înţelege modul de completare a cererilor de subvenţii. Se estimează că sumele atrase de cei care au completat, sub îndrumarea bibliotecarilor, cererile de subvenţionare în cele 63 biblioteci publice din Dolj se ridică la 6,5 milioane de euro», se precizează într-un comunicat al de presă al Bibliotecii „Aman”.
De o atenţie deosebită s-au bucurat şi programele al căror obiectiv a constat în înlesnirea comunicării audio-vizuale dintre mamele de origine română stabilite în Italia şi copiii acestora, rămaşi acasă, în România. Prin proiectul „Te iubeşte mama”, 68% din cei interesaţi să comunice cu rudele şi prietenii de peste graniţe au reuşit să facă acest lucru la bibliotecă. De asemenea, pentru organizarea de acţiuni de informare şi prevenire a consumului de droguri a fost implementat proiectul „Drogurile nu te fac un personaj tragic… ci doar unul în afara poveştii!”, cu întâlniri la bibliotecile din Craiova, Segarcea, Bechet, Dăbuleni şi Celaru. Totodată, pentru simplificarea procesului de consultare a informaţiilor cuprinse în Monitorul Oficial, 10 biblioteci publice (Calafat, Segarcea, Dăbuleni, Băileşti, Filiaşi, Bechet, Coşoveni, Işalniţa, Gighera şi Breasta) au implementat cu succes un portal prin care toţi membrii comunităţii au avut posibilitatea de a accesa on-line informaţii de natură juridică.
«Programele şi dotările obţinute în urma participării la programul „Biblionet” au reprezentat un extraordinar impuls oferit judeţului Dolj în direcţia dezvoltării şi conectării cetăţenilor la informaţie», apreciază reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Aman”. „Ne bucurăm că acum, după implementarea proiectului, constatăm că schimbările pe care le-am generat ne-au depăşit aşteptările. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, am reuşit să aducem performanţă şi eficienţă în domenii pe care altădată biblioteca nu le includea între preocupările sale», spune Lucian Dindirică, managerul instituţiei.