Comitetul Internaţional ICOM GLASS se reunește pentru prima dată în România, la Craiova, în 55 de ani de activitate

0
406

Pentru prima dată în România, Comitetul Internaţional ICOM GLASS se reunește la Craiova, semn al interesului acordat propunerilor Muzeului Olteniei privind punerea în lumină a patrimoniului din sticlă. Evenimentul aduce în faţa celor mai cunoscuţi specialişti din domeniu, care vin din nu mai puțin de 15 țări, unele dintre cele mai valoroase piese din sticlă din patrimoniul cultural naţional. Și asta deoarece instituția craioveană deschide, cu această ocazie, trei expoziţii, reunind în total peste 200 de piese: „Icoane pe sticlă”, „Sticla – memorie şi artă” şi „Artişti sticlari români”. Parte din piesele de patrimoniu provine de la Craiova, iar altele au fost împrumutate de la instituții din țară, precum Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal și Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Deschiderea oficială a ICOM GLASS are loc astăzi, ora 10.00, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14).

Scopul întâlnirilor anuale: punerea în evidenţă a patrimoniului de sticlă dintr-o anumită ţară

Creat în anul 1946, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. ICOM se află într-o relaţie de asociere cu UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) şi se bucură de un statut special – consultativ – pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC).

Activitatea ICOM se desfăşoară în comitete internaţionale, Comitetul Internaţional ICOM GLASS aniversând în acest an 55 de ani de activitate. Întâlnirile anuale ale comitetului au ca scop punerea în evidenţă a patrimoniului de sticlă dintr-o anumită ţară, pe baza proiectelor prezentate în faţa comitetului de unul dintre reprezentanţii ţărilor afiliate. În cadrul întâlnirii anuale a Comitetului Internaţional ICOM GLASS din anul 2013, care s-a desfăşurat la Bratislava, au fost prezentate două proiecte pentru desfăşurarea următoarei întâlniri, unul de Germania şi altul de România. Proiectul expertului restaurator sticlă în cadrul Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei a fost acceptat, urmând ca întâlnirea aniversară (55 de ani de la înfiinţarea ICOM GLASS) din anul 2014 să fie găzduită de Muzeul Olteniei.

Profesioniști în domeniu din 15 țări, prezenți la eveniment

„În România au mai avut loc întâlniri ale unor Comitete ICOM, în număr infim luând în considerare faptul că ţara noastră este membră ICOM din anul 1958 (cu întrerupere, în perioada 1980-1990). Comitetul Internaţional ICOM GLASS vine pentru prima dată în România, semn al interesului acordat propunerilor Muzeului Olteniei privind punerea în lumină a patrimoniului din sticlă”, spun reprezentanții instituției craiovene.

Vor fi prezenţi la Muzeul Olteniei membri ai Comitetului Internaţional ICOM GLASS, condus de dl. Reino Liefkes (Victoria and Albert Museum, Londra). La manifestare sunt reprezentate 15 ţări: Brazilia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Slovenia, Spania, Suedia, SUA, Australia, Portugalia, Austria şi, bineînţeles, România.

Expoziţii temporare cu piese de patrimoniu de la șapte muzee din țară

Organizarea acestui eveniment cultural internaţional va cuprinde mai multe activităţi de promovare a patrimoniului de sticlă din ţara noastră, printre care realizarea unor expoziţii temporare având ca temă sticla istorică şi contemporană, icoane pe sticlă, sesiune de comunicări, vizite documentare la ateliere ale artiştilor sticlari ş.a. La Muzeul Olteniei se vor deschide cu această ocazie expoziţiile „Icoane pe sticlă”, „Sticla – memorie şi artă” şi „Artişti sticlari români”. Pentru realizarea lor s-a colaborat, în vederea împrumutului pieselor de patrimoniu, cu șapte muzee din țară.

Expoziţia „Icoane pe sticlă” prezintă 52 de piese de patrimoniu, cele mai multe fiind clasate în categoria Tezaur, de la Muzeul Ţării Făgăraşului şi Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA” Sibiu. Expoziţia „Sticla – memorie şi artă” cuprinde peste 100 de piese din sticlă de glăjărie de secolele XVI-XIX, aparţinând Muzeului Naţional Brukenthal, Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu, Muzeului Ţării Făgăraşului, Muzeului Naţional al Transilvaniei, Muzeului de Etnografie Braşov, Muzeului Naţional Secuiesc. Expoziţia „Artişti sticlari români” reprezintă o premieră în lumea muzeală, constituindu-se într-o imagine de ansamblu asupra sticlei contemporane a artiştilor români. Sunt prezentate lucrările a 16 sticlari, într-un dialog al generaţiilor.

Muzeul Olteniei se alătură acestei prestigioase manifestări cu colecţia de icoane pe sticlă Marieta şi Ştefan Jianu aflată în expunere permanentă la Casa Băniei, ce conţine 26 de piese, originare din Transilvania.

***

„Această manifestare culturală are o semnificaţie deosebită în sistemul întrunirilor la nivel internaţional şi este onorant faptul că Muzeul Olteniei este instituţia care aduce în faţa celor mai cunoscuţi specialişti din domeniu unele dintre cele mai valoroase piese din sticlă din patrimoniul cultural naţional”, a declarat Florin Ridiche, manager al Muzeului Olteniei. Întregul program, înscris în demersul anual al Laboratorului de Restaurare şi Conservare al instituției craiovene, beneficiază de suportul nemijlocit al Consiliului Judeţean Dolj.