Testul americano-israelian în Mediterana, o încercare de tatonare a apărării antiaeriene a Siriei

0
350

Oficiosul rus „Rossiiskaia Gazeta” a expus o versiune nouă referitoare la testul de marţi din Marea Mediterană. Citând surse anonime din serviciile secrete de la Moscova, ziarul scria în ediţia sa on-line de miercuri că „nu a avut loc nici un test antirachetă israeliano-american, ci a existat o încercare de a devoala sistemul de apărare aeriană al Siriei”. Media internaţionale au relatat că Israelul a lansat rachete-ţinte Blue Sparrow, pe care statul evreu a început să le utilizeze pentru testarea propriului sistem de apărare antirachetă încă din luna aprilie a acestui an. În cazul lansării spre un teritoriu protejat de un sistem de apărare antiaeriană, acest tip de rachetă, care imită pe deplin una de luptă, toate componentele antiaerenei ar trebui să se declanşeze pentru a elimina ameninţarea. Într-un astfel de moment este foarte uşor de a localiza poziţiile sistemului antiaerian advers.

În direcţia teritoriului sirian au fost lansate ţinte, identificate ca rachete balistice de sistemele radar. Dacă Damascul ar fi reacţionat la provocare şi ar fi plasat în stare de alertă sistemul său de apărare antiaeriană, ar fi dat în vileag poziţiile sale antiaeriene. Conducerea militară de la Damasc a înţeles substratul şi nu a cedat provocărilor. Astfel au rămas necunoscute locurile exacte unde sunt amplasate radarele siriene, de altfel mobile, care îşi pot schimba permanent locul de dislocare. Ministrul rus adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, a făcut apel la conducerea militară a SUA şi Israelului să manifeste reţinere în regiunea mediteraneană şi să se abţină de la orice acţiuni cu impact negativ asupra securităţii regionale. Acesta a atras atenţia ataşaţilor militari american şi israelian, cu care s-a întâlnit miercuri la Moscova, că lansarea din 3 septembrie, detectată de staţia-radar rusă de la Armavir, a clasificat această ameninţare ca „atac cu rachete balistice, în direcţia Est, capabil să atingă teritoriul Federaţiei Ruse”, ceea ce ar fi putut genera un răspuns din partea Rusiei.

Elveţia va primi 500 de refugiaţi sirieni în următorii trei ani

Elveţia a decis să relaxeze condiţiile pentru reîntregirea familiilor de sirieni deja aflate în confederaţie şi a anunţat, de asemenea, primirea, în decurs de trei ani, a 500 de refugiaţi, relatează AFP. Guvernul elveţian a precizat că acest grup de 500 de refugiaţi sirieni va fi introdus într-un proiect pilot de integrare ce va primi o finanţare de 12 milioane de franci elveţieni (10 milioane de euro). Persoanele care vor fi primite au fost deja înregistrate ca refugiaţi la Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Este vorba în special de femei şi copii, dar, de asemenea, de persoane cu handicap. Primii, un grup de 50, sunt aşteptaţi din octombrie.

Apel pentru susţinerea refugiaţilor sirieni

Miniştrii statelor vecine Siriei au lansat miercuri, de la Geneva, un apel către comunitatea internaţională în favoarea susţinerii masive a refugiaţilor sirieni, sub forma unui ajutor de urgenţă pentru dezvoltare, în special pentru şcoli şi infrastructură. În timp ce numărul refugiaţilor sirieni a atins două milioane şi exercită o presiune în creştere asupra acestor state, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi (HCR), Antonio Guterres, a reunit, alături de Abou Faour, miniştrii de Externe ai Iordaniei, Nasser Judeh, Turciei, Ahmet Davutoglu, şi Irakului, Hoshyar Zebari. „Ne confruntăm cu o escaladare dramatică a conflictului sirian, după ştirea despre utilizarea armelor chimice (…) Toate acţiunile care generează un aflux de refugiaţi trebuie să înceteze. O soluţie politică pentru oprirea acestui ciclu de orori este necesară de urgenţă”, au spus aceştia într-o declaraţie comună. „Destul, e destul”, a declarat liderul diplomaţiei turce. Aproximativ 720.000 de refugiaţi se află în Liban, 520.000 în Iordania, 464.000 în Turcia şi 200.000 în Irak.

Atacul cu arme chimice are la origine o „eroare” de dozaj

Atacul cu arme chimice comis pe 21 august într-o suburbie a Damascului ar fi fost organizat de către autorităţile siriene, însă bilanţul său foarte grav ar putea avea la origine o „eroare” de dozaj, potrivit Serviciilor Federale de Informaţii ale Germaniei (BND, agenţia de informaţii externe), citate de „Der Spiegel”, scrie AFP. Pe site-ul său, săptămânalul german se referă la prezentarea confidenţială făcută de şeful BND, Gerhard Schindler, în faţa parlamentarilor, în care a pus acest atac pe seama forţelor guvernamentale siriene, chiar dacă nu dispune de probe incontestabile. Pentru BND, numai experţii regimului Al-Assad dispun de substanţe cum este gazul sarin, sunt capabili să realizeze amestecul şi să se folosească de el cu ajutorul unor rachete mici de calibru 107 milimetri, din care au la dispoziţie un număr însemnat. În ce îi priveşte pe insurgenţi, aceştia nu ar fi în măsură să desfăşoare asemenea atacuri, a dat asigurări Schindler în faţa parlamentarilor, potrivit „Der Spiegel”. BND subliniază, totuşi, că dacă atacuri similare au fost comise înainte de 21 august, a fost folosită o versiune foarte diluată a gazului, fapt ce explică bilanţul lor mai puţin impresionant. Schindler consideră posibil ca o eroare de dozaj să se afle la originea bilanţului deosebit de grav al ultimului atac.

Noi diligenţe pentru o conferinţă „Geneva 2”

Emisarul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi, a sosit ieri în Rusia pentru a-l ajuta pe secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, în eforturile privind organizarea unei conferinţe internaţionale pentru pace în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. Secretarul general „a anunţat că emisarul special pentru Siria, Lakhdar Brahimi, se află în drum spre Rusia pentru a-l ajuta să acţioneze, în marja summitului G20 de la Sankt Petersburg, în vederea organizării conferinţei internaţionale privind Siria”, numită „Geneva 2”.

Turcia îşi întăreşte graniţa cu Siria

Pe fondul tensiunilor în creştere privind criza siriană şi al planurilor unor state occidentale de a efectua o operaţiune militară împotriva regimului de la Damasc, Turcia a început să-şi întărească frontiera cu Siria. Astfel, după cum au relatat televiziunile locale, unităţi suplimentare de blindate au fost mobilizate în provinciile Kilis, Gaziantep şi Hatay, informa ieri agenţia rusă de presă ITAR-TASS. Ieri, la Hatay a ajuns un convoi militar de 20 de vehicule, inclusiv tancuri, vehicule blindate uşoare, lansatoare mobile de rachete. În zona de frontieră au fost, de asemenea, trimise cantităţi de muniţie şi unităţi militare au fost redislocate. În provincia Şanliurfa, care are cea mai lungă graniţă cu Siria, au fost desfăşurate trei spitale de campanie. Ministerul turc al Apărării nu a făcut deocamdată comentarii cu privire la transferul de trupe, care, după cum remarcă unii observatori, este realizat în cadrul măsurilor generale de îmbunătăţire a securităţii în zonele de frontieră cu Siria. Ministrul adjunct de Externe sirian, Faisal Al-Miqdad, a avertizat că, „în cazul în care Israelul, Iordania şi Turcia vor lua parte la operaţiunea militară a SUA împotriva Siriei, Damascul va aplica atacuri asupra acestor ţări ca represalii”.