Încleştare cu rivala tradiţională / Să facem pasul cel mare spre baraj!

0
118

PRELIMINARII CM 2014

România – Ungaria

Stadion: Arena Naţională, astăzi, ora 21:00, Antena 1, GSP TV

Echipe probabile

România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Goian, Raţ – Pintilii, Bourceanu – Torje, Maxim, Tănase – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Ungaria: Kiraly Varga, Kadar, Korcsmar, Vanczak – Koman, Elek, Kovacs, Hajnal, Dzsudzsak – Szalai. Selecţioner: Sandor Egervari.

Arbitru: Alberto Undiano Mallenco (Spania).

 

Returul marelui meci cu Ungaria a sosit! România îşi întâlneşte în această seară vecina şi rivala istorică, rivalitate care mai de fiecare dată a depăşit graniţele unei „simple” dispute fotbalistice. Fie că a fost una de ordin politic, fie din alte cosiderente.

Dând deoparte aceste aspecte care nu-şi au nici cum locul pe arenele sportive, miza meciului este una enormă, şi anume, locul de baraj lăsat la dispoziţie de Olanda, liderul autoritar şi de necontestat al grupei.

Ambele combatante ţintesc, normal, victoria, varianta egalului fiind o armă cu două tăişuri. Pentru „tricolori” – prin prisma faptului că au un punct în minus, pentru maghiari – deoarece mai de înfruntat Olanda. Plus că remiza i-ar oferi şanse bune de calificare şi Turciei.

Ungurii au palmares direct favorabil, cu 12 victorii, 6 egaluri şi 5 eşecuri, însă ai noştri au fost superiori în ultimele decenii, în care s-a demontat practic „complexul maghiar”.

Înainte de remiza din martie de la Budapesta (2-2, Maxim a adus egalarea în prelungiri), România câştigase ultimele 3 meciuri directe, două chiar în deplasare. A fost 2-0 în 2001 în preliminariile pentru Mondialul asiatic, dublă Marius Niculae, când selecţioner era Hagi, şi 1-0 într-un amical de acum 4 ani, gol Ghioane, când Răzvan Lucescu antrena naţionala. Piţurcă are şi el ascendent moral contra vecinilor din vest, în primul său mandat câştigând cu 2-0 la Bucureşti, goluri Adrian Ilie şi M. Niculae, meci marcat de revenirea lui Hagi în naţională, şi remizând la Budapesta, 1-1 (gol Viorel Moldovan). Se întâmpla în preliminariile Euro 2000. Altfel, nu am mai pierdut în faţa rivalei tradiţionale de 32 de ani, însă statistica nu este importantă în seara aceasta. Miza şi echilibrul sunt mult prea mari şi orice se poate întâmpla.

Piţurcă: “Trebuie să fim şi câini, şi răi, dar şi gentlemeni”

Într-o prefaţare a derby-ului cu Ungaria, Victor Piţurcă a declarat că este mulţumit de starea gazonului (n.r. proapăt montat) şi că şi îşi doreşte o victorie în meciul cu maghiarii, menţionând însă că nici un rezultat de egalitate n-ar fi tomai rău, naţionala rămânând în cursa pentru baraj.

“Am văzut gazonul. De el se ocupă un profesionist pe care l-am avut la Steaua. Era în condiţii foarte bune, mai trebuia puţin călcat pentru a se aşeza brazdele.

Teoretic, şi la un meci egal, şansele noastre pentru a merge la baraj rămân în picioare. Ţintim victoria. Oricum ar fi, trebuie să învingem, marţi, Turcia.

Sunt conştient de importanţa jocului. Am lucrat mult în aceste zile. Este totuşi numai un joc de fotbal. Trebuie să munceşti, să joci. La un asemenea meci, de-o asemenea importanţă, trebuie să joci şi cu bucurie. Reprezinţi România, în faţa a peste 50.000 de fani. Aşa ne zicea nea Imi (n.r. Emerich Ienei) la Steaua. Aşa le spun şi eu jucătorilor, să fie şi câini, şi răi, dar şi gentlemeni”, a declarat Victor Piţurcă, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Patru “tricolori”, pasibili de suspendare

Alexandru Maxim, felicitat de coechipieri, a adus un punct mare României, la Budapesta, egalând la 2 în prelungiri

Nu mai puţin de patru jucători de bază din echipa naţională – şi toţi au şanse mari să fie titulari azi – au deja câte un cartonaş galben în aceste preliminarii, riscând, în cazul unui avertisment cu vecinii de la vest, să rateze meciul cu Turcia. Aceştia sunt căpitanul Răzvan Raţ, Vlad Chiricheş, Alexandru Bourceanu şi Ciprian Marica.

Raţ şi Bourceanu au fost avertizaţi în aceeaşi partidă, 1-4 acasă, cu Olanda. Noul jucător al lui Tottenham, Vlad Chiricheş, a primit cartonaşul galben în meciul tur cu Ungaria, 2-2, de la Budapesta. În fine, Ciprian Marica a fost avertizat în chiar prima partidă a preliminariilor, 2-0 cu Estonia, la Tallinn.

Federaţia de la Budapesta, reacţie fermă după ce la mai multe meciuri din ultima etapă din Ungaria s-a scandat anti-România

Rivalitatea româno-maghiară nu contenteşte în a oferi exemple negative. După ce înaintea meciului tur de la Budapesta suporterii rapidişti au ars steagul ţării vecine la Cluj, în timpul unui meci cu CFR, acum a venit rândul ultraşilor maghiari să ofere momente reprobabile. În timpul meciurilor din ultima etapă a campionatului din Ungaria, fanii mai multor echipe au scandat minute în şir împotriva României.

În consecinţă, Federaţia de la Budapesta a decis să sancţioneze cu amenzi trei echipe din prima ligă – Ferencvaros, Videoton şi Pecs –  dar şi o formaţie din Liga a II-a, Nyiregyhaza. „Sunt mai multe cântece ‘specifice’ meciurilor cu România pe care aceşti oameni le-au scandat în timpul partidelor echipelor lor de club. Unul dintre ele are un vers de genul «Să intrăm cu tancul în România»”, au afirmat jurnaliştii maghiari.

 

Clasament Gr. D

1. Olanda         6          6          0          0          20-2     18p

2. Ungaria        6          3          2          1          12-8     11

3. ROMÂNIA  6          3          1          2          10-10   10

4. Turcia          6          2          1          3          7-7       7

5. Estonia         6          2          0          4          3-9       6

6. Andorra       6          0          0          6          0-17     0

Tot azi: Turcia – Andorra (21:00), Estonia – Olanda (21:30).

Programul următoarelor trei etape

10 septembrie: ROMÂNIA – Turcia, Ungaria – Estonia, Andorra – Olanda;

11 octombrie: Andorra – ROMÂNIA, Olanda – Ungaria, Estonia – Turcia;

15 octombrie: ROMÂNIA – Estonia, Ungaria – Andorra, Turcia – Olanda.

La CM se califică direct ocupanta primului loc, urmând ca poziţia secundă să acceadă, cel mai probabil, într-un play-off (se califică opt din cele nouă echipe clasate pe locul secund în grupe).