Asociaţia Vasiliada a marcat astăzi Ziua Internaţională a Carităţii

0
144

Asociaţia Vasiliada a marcat ieri Ziua Internaţională a Carităţii, prin organizarea unui schimb de experienţa transfrontaliera în domeniul voluntariatului social pentru 54 de voluntari romani şi bulgari.

 Schimbul de experienţă a început miercuri, printr-o sesiune în cadrul căreia voluntarii au împărtăşit şi au planificat o zi cu acţiuni de voluntariat la Craiova. Astfel, astăzi, voluntarii au vizitat Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, unde au oferit beneficiarilor paturi şi produse igienico – sanitare, şi Centrul multifuncţional „Best Life” pentru copiii dezavantajaţi social, al Arhiepiscopiei Craiovei, unde au dăruit rechizite şcolare copiilor şi au desfăşurat împreună mai multe activităţi instructiv – educative. Schimbul de experienţă se va încheia în ziua de vineri şi va fi continuat săptămâna viitoare, când voluntarii romani vor petrece alte trei zile în compania prietenilor voluntari bulgari în cadrul unui schimb de experienţă care va avea loc la Vidin, Bulgaria. „Programul care are în vedere punerea în comun a experienţelor de voluntariat ale tinerilor din judeţele Dolj şi Mehedinţi, România, alături de voluntari din judeţele Vidin şi Montana, Bulgaria, se desfăşoară săptămâna aceasta în România pe parcursul a trei zile, iar cel mai important este faptul că vom crea, în cadrul acestei întâlniri, pe de o parte prilejul de a face schimb de experienţă, de impresii, de cunoştinţe cu privire la tot ceea ce înseamnă implicarea în munca de voluntar, dar în acelas,i timp le vom oferi participanţilor prilejul de a se implica în acţiuni concrete de voluntariat”, a declarat părintele Adrian Stanulica, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

Asociaţia Free Youth Centre, partener în proiect

Reprezentanţii Asociaţiei partenere în acest proiect, Free Youth Centre din Bulgaria, spun că acest schimb de experienţa îi ajută să cunoască mai bine modul în care tinerii romani se implica în acţiunile de voluntariat, fiind impresionaţi de dorint,a lor de a-şi ajuta semenii. „Am rămas impresionată de toate lucrurile pe care le-am văzut în Craiova. Tinerii voluntari sunt entuziasmaţi de acest schimb de experienţă de care ne-am bucurat în mod deosebit. Speram că şi experienţa pe care tinerii voluntari romani o vor avea la Vidin săptămâna viitoare să fie la fel de interesantă”, a precizat Sabrina Kalachova, expert social al Asociaţiei Free Youth Centre din Bulgaria. De asemenea, tinerii voluntari au vorbit despre rolul important pe care îl au acţiunile de voluntariat nu doar pentru comunitate, ci şi pentru dezvoltarea propriilor abilităţi. „Este foarte important să faci voluntariat, deoarece ajungi să te cunoşti foarte bine şi astfel să îţi dezvolţi potenţialul. Mesajul meu în această zi dedicată carităţii este că puterea schimbării sta în mâinile noastre. Dacă dorim să schimbăm ceva în societatea noastră, ar trebui să începem întâi cu noi”, a mărturisit Irina Octavia Cretan, în vârstă de 17 ani.

 

Evenimentul se încadrează în activităţile proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Socială”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera România – Bulgaria 2007 – 2013. Proiectul este iniţiat şi implementat de Asociaţia Vasiliada, având ca partener Asociaţia Free Youth Centre din Bulgaria.