Directorul Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti, încătuşat pentru trafic de influenţă

0
53

Directorul SC Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti a fost arestat preventiv, marţi seara, în baza mandatului emis de Tribunalul Dolj, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul a fost prins în flagrant de procurorii DNA Craiova, în aceeaşi zi, imediat ce a primit 11.000 euro şi 45.000 lei de la administratorul unei firme, reprezentând o primă din tranşă din cei 60.000 de euro pe care îi ceruse pentru a „aranja” retragerea acţiunii judecătoreşti pornită împotriva firmei reprezentate de denunţător, care câştigase o licitaţie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că îl cercetează, în stare de arest preventiv, pe Constantin Dragotoniu, de 56 de ani, din judeţul Mehedinţi, numit de aproximativ două săptămâni director al S.C. Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie au fost sesizaţi, luna trecută, de Nicolae Săcărin, administratorul firmei Sadrini Style, din judeţul Mehedinţi, despre faptul că Dragotoniu i-a cerut 60.000 de euro ca să nu-l mai târască prin instanţe, după ce cel dintâi câştigase, în urma a două licitaţii publice organizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Mehedinţi, mai multe bunuri mobile şi imobile ale SC Energoconstrucţia S.A. – Sucursala Timişoara, situate pe raza judeţului Mehedinţi. Reprezentanţii Energoconstrucţia de la centru au cerut, pe cale judecătorească, anularea licitaţiilor respective, iar Constantin Dragotoniu i-a spus denunţătorului că îşi poate face şefii să renunţe la proces dacă primeşte banii.

„În cursul lunii august 2012, inculpatul Dragotoniu Constantin, în calitate de director la S.C. Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti, a pretins de la un denunţător suma de 60.000 de euro pentru a interveni pe lângă o persoană din conducerea S.C. Energoconstrucţia S.A. şi pentru a o determina să retragă o acţiune judecătorească aflată pe rolul instanţelor civile prin care S.C. Energoconstrucţia S.A. solicita anularea licitaţiei adjudecate de firma denunţătorului. Inculpatul i-a comunicat denunţătorului că, în cazul în care nu va remite suma de bani solicitată, S.C. Energoconstrucţia S.A. va promova în instanţă toate acţiunile necesare pentru ca firma denunţătorului să nu câştige procesul şi să piardă bunurile mobile şi imobile aparţinând S.C. Energoconstrucţia S.A. – Sucursala Timişoara pe care le câştigase prin licitaţie publică”, după cum se arată în comunicatul de ieri al DNA.

În baza denunţului, procurorii au demarat cercetările şi au pus la cale prinderea în flagrant a lui Dragotoniu. Denunţătorul a fost instruit să-l contacteze pe directorul de la Energoconstrucţia şi să-i spună că are o parte din suma cerută. Cei doi au stabilit să se întâlnească marţi, 4 septembrie, dimineaţa, Săcărin prezentându-se cu 11.000 de euro şi 45.000 de lei, bancnotele fiind anterior marcate criminalistic. Imediat ce a intrat în posesia banilor, procurorii DNA Craiova l-au săltat pe directorul Energoconstrucţia şi l-au dus la sediu, unde a fost audiat, pe numele său fiind emisă ordonanţă de reţinere pe 24 de ore. Marţi seara, bărbatul a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, instanţa admiţând propunerea şi emiţând pe numele său mandat pe o perioadă de 29 de zile pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Cercetările în cauză a fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA şi cu suportul tehnic şi informativ al SRI Dolj.