Senator de Dolj, Ion Prioteasa: O intervenţie salutară!

0
3425

*Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR ia banii de la pensii pentru a-și regla conturile în campania internă din cele două principale partide de guvernare, PNL și USR-PLUS.*

Practic, NU nevoile comunităților locale sau a anumitor domenii precum Sănătatea, Educația și Infrastructura sunt cele care au stat la baza acestei rectificări, ci cumpărarea voturilor și reglarea polilor de putere din cele două partide. În acest moment aproape toate autoritățile locale sunt efectiv blocate din cauza cheltuielilor prilejuite de pandemie, care au fost lăsate în sarcina lor exclusivă, nemaiputând derula sau iniția niciuna dintre investițiile locale necesare. Mai mult, prin lipsirea de fondurile pentru derularea activității, comunități întregi sub condamnate la a face față singure valului 4 al pandemiei, cu tot ce implică acest nou val.

Lipsa totală a „transparenței și responsabilității în luarea deciziilor și utilizarea resurselor publice”, principii invocate în Programul de Guvernare al actualei Coaliții, echivalează practic cu o recunoaștere oficială a faptului că actuala Putere folosește fondurile publice pentru a influența în favoarea sa voturile de la cele două congrese PNL, respectiv USR-PLUS.

Transferarea unor sume uriașe de la pensiile românilor către Fondul de Rezervă al Guvernului, aflat la cheremul premierului Cîțu, nu poate avea nicio justificare economică rezonabilă, în condițiile în care există deja un deficit de 8 miliarde de lei la Bugetul de pensii. Este în mod evident o acțiune de drenare a banilor publici, astfel încât premierul să își asigure resursele financiare necesare pentru cumpărarea voturilor primarilor PNL pentru șefia partidului, iar aliații de Coaliție să-și regleze polii de putere dintre USR și PLUS.

Atitudinea pasivă a USR-PLUS față de aceste manevre de alocare discreționară a fondurilor, care calcă în picioare principiul transparenței pe care așa-zișii reformatori ai clasei politice îl invocau în campania electorală, demonstrează faptul că nu deloc străini de motivele și scopurile acestei rectificări bugetare, dimpotrivă.

PSD somează guvernul să nu mai folosească banii românilor pentru campania politică internă a partidelor din Coaliție și să aloce fondurile în funcție de nevoile reale ale comunităților locale.

Detalii privind rectificarea:

Cîțu vrea să mute 3,32 miliarde lei de la capitolul Subvenții (din care se acoperă deficitul la fondul de pensii) la Capitolul Acțiuni Generale – Fondul de Rezervă al Guvernului, de unde premierul îi poate aloca discreționar, după cum doresc el și aliații de guvernare.

Pentru a face această ”manevră”, au declarat venituri suplimentare fictive la fondul  de pensii în condițiile în care pe primele 6 luni deficitul la Bugetul pensiilor era de 8,4 miliarde lei, adică 0,7% din PIB. De ce reduci subvenția de bugetul de stat pentru fondul de pensii când deficitul este atât de mare și continuă să crească?

Metoda a mai fost folosită și în anul 2020, când au fost luați 6,5 miliarde lei de la bugetul de pensii și duși în Fondul de Rezervă al Guvernului, iar ulterior banii a fost alocați discreționar de Orban către primăriile și consiliile județene PNL în timpul campaniei electorale de la alegerile locale. În mod ironic, premierul Cîțu încearcă să-și învingă adversarul din partid chiar cu metodele murdare practicate de acesta când era prim-ministru.