Primăria Craiova a sistat demolarea Liceului Sanitar „Charles Laugier”

1
1157
 
Primăria Craiova ia atitudine în cazul demolării fostului Liceul Sanitar „Charles Laugier”. Primarul Mihail Genoiu a mers la fața locului, duminică după-amiază, și a sancționat atât pe proprietarul clădirilor, cât și firma care a demolat, efectiv, imobilul de pe strada „Împăratul Traian”.  
Clădirea în care a funcționat Liceul Sanitar „Charles Laugier” a fost demolată, bucată cu bucată, în cursul week-end-ului trecut. Duminică, doar o parte din fața dinspre stradă se mai afla în picioare. Bucăți masive din construcție fusese proiectate prin ferestrele, altădată masive, care străjuiau trotuarul de pe latura dreaptă a străzii „Împăratul Traian”. Acoperișul și toată partea din spate au fost transformate într-o imensă grămadă de moloz, care zăcea în curtea fostului liceu. Din zidurile solide nu a mai rămas aproape nimic, fiind doborâte la pământ. Luni, după vizita autorităților, acțiunea de demolare a părut că a luat totuși o pauză, în perimetrul clădirii nu mai acționau utilajele și era liniște, clădirea sfârtecată aproape în totalitate fiind abandonată.
„Aceeași metodă de încălcare flagrantă a legii”
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, însoțit de arhitectul-șef, Raluca Miereanu și de șeful Poliției Locale Craiova, Tavi Mateescu, a mers, duminică, la fața locului și a aplicat sancțiuni atât proprietarului care a pus la pământ clădirea, cât și constructorului care a efectuat toată operațiunea de demolare. „Sunt profund indignat de ceea ce s-a întâmplat aseară și astăzi (n.r. – sâmbătă seara și duminică) în Craiova. Este un moment trist pentru noi, craiovenii, și asta la un interval de câteva luni după ce am fost martorii unei aceeași metode de încălcare flagrantă a legii și de sfidare a opiniei publice și a arsenalului arhitectural și istoric al orașului Craiova”, a declarat edilul-șef, printr-un comunicat de presă care a fost transmis duminică.
Primăria Craiova: „Clădirea a fost demolată în mod abuziv”
Potrivit primarului, demolarea care a avut pe strada „Împăratul Traian” este abuzivă, întrucât municipalitatea nu și-a dat avizul decât pentru anexe, nu și pentru imobilul în sine. „În mod abuziv, aici, s-a demolat o clădire față de care Primăria Craiova și-a transmis punctul de vedere prin emiterea unei autorizații de demolare a unor corpuri de clădire din spate, a unor clădiri foarte mici, cu restricționarea demolării clădirii principale. A fost respinsă categoric demolarea și, inclusiv Direcția Județeană de Monumente Istorice a respins acest lucru, iar Poliția Locală a înștiințat inclusiv acum câteva zile constructorul că se interzice orice afectare a acestei clădiri”, a mai spus primarul Mihail Genoiu. 
Autoritățile spun că există autorizație doar pentru demolarea anexelor
Autoritățile locale spun că proprietarul clădirilor și al terenului de pe strada „Împăratul Traian”, de la nr. 39, a depus actele pentru solicitarea unui certificat de urbanism pentru demolarea tuturor clădirilor de la acea adresă, iar când i-a fost eliberat certificatul de urbanism, i s-a pus în vedere de către municipalitate că trebuie să obțină și avizul de la Ministerul Culturii. „Având în vedere că pentru corpul C1 (clădirea principală) nu a obținut acest aviz, a depus actele solicitate prin certificatul de urbanism pentru demolarea celorlalte corpuri de clădiri (anexe fără valoare istorică). A obținut această autorizație și a început lucrările”, spun autoritățile, subliind faptul că autorizația de demolare a fost dată doar pentru anexele din curte, nu și pentru imobilul principal.
Clădirea, în procedură de a fi declarată monument istoric
Între timp, Ministerul Culturii a început demersurile pentru clasarea clădirii ca monument istoric, iar reprezentanții Primăriei Craiova spun că aceste demersuri implică faptul că respectiva clădire este tratată ca și monument istoric până la decizia finală (ce poate fi favorabilă sau nu solicitării). „Poliția Locală a Municipiului Craiova a comunicat proprietarului acest lucru, menționându-se faptul că îi este interzisă demolarea conform legilor în vigoare. Ceea ce s-a întâmplat însă a fost un dispreț total al reglementărilor legale în vigoare: ascunzându-se în spatele acestor lucrări efectuate legal pentru care exista o autorizație, au demolat ilegal și corpul principal al fostului Liceu Sanitar”, se arată în comunicatul de presă.
Sancțiuni și sesizări la Parchet
Potrivit municipalității, proprietarul imobilelor, precum și constructorul au fost sancționați conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu amenda maximă de 100.000 lei (făra posibilitatea de a se achita la jumătate) pentru proprietar și 50.000 lei pentru constructorul care a demolat efectiv clădirea. Ca măsuri complementare, s-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate, „prin obținerea autorizației de desființare sau de refacere a imobilului, cu termen 30 zile”. Autoritățile au transmis că aceste măsuri au intrat în vigoare la data comunicării procesului-verbal, adică de duminică, de la ora 12.00. ”Fiind începută procedura de clasare ca monument istoric, a fost sesizat Parchetul, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Județeană de Cultură Dolj. Primăria Municipiului Craiova consideră inacceptabilă situația de la fostul Liceu Sanitar „Charles Laugier” și va apela la toate pârghiile legale pentru ca toți cei care se fac vinovați să suporte consecințele legii”, au transmis autoritățile.
Construcția a fost ridicată în 1889
Construcţia a fost ridicată în anul 1889, în stilul romanic târziu, și a fost folosită de Institutul Catolic „Sfânta Maria“, care a înființat acolo o școală catolică privată pentru fete, pe care o frecventau la început copiii minorităţii italiene şi la care au început să se înscrie ulterior şi cei ai boierilor români. În anii 1920, şcoala a fost administrată de călugăriţele din Ordinul Sf. Benedict, numindu-se „Santa Benedicta“. După instaurarea regimului comunist în România, clădirea a rămas instituţie de învăţământ. În 1948, şcoala catolică a fost desfiinţată, iar autorităţile au decis înfiinţarea aici a unei Şcoli de Moaşe. Din 1955, s-a numit Grupul Şcolar Sanitar, apoi Liceul Sanitar (1976-1991), iar în cele din urmă Grupul Şcolar „Charles Laugier“ (1994-2012). După restituirea către foştii proprietari, liceul sanitar a fost mutat. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.