China: 12 ani de închisoare pentru piratarea unei reţele TV

0
133

Un inginer chinez care a piratat o reţea de televiziune prin cablu şi a difuzat mesaje ostile Partidului Comunist – printre care şi imagini de la manifestaţiile de la Tiananmen în 1989 – a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

În august 2014, telespectatorii din Wenzhou, estul Chinei, au văzut pe ecranele lor mesajul următor: ”Bandiţi comunişti! Aţi comis prea multe acţiuni rele şi acum vinovăţia vă chinuie!”. Un alt mesaj care a perturbat transmisia unui meci de baseball — ”prieteni, nu colaboraţi cu demonii comunişti” — a fost de asemenea raportat autorităţilor la momentul respectiv. La puţin timp după aceea, poliţia l-a reţinut pe Wang Yibo, angajat din Beijing al unei firme care lucra pentru reţeaua de cablu afectată.

Wang Yibo ar fi obţinut acces în reţeaua de cablu care deservea 465.000 de deţinători de decodoare în regiunea Wenzhou, piratând sistemul pentru a difuza aceste declaraţii privind autorităţile comuniste. El a difuzat şi fotografia bărbatului care s-a aşezat în faţa unei coloane de tancuri la momentul reprimării manifestaţiilor studenţeşti din Piaţa Tiananmen în 1989 — o imagine emblematică cenzurată în China. Arestat în momentul în care revenea împreună cu familia dintr-un concediu în SUA, Wang Yibo ”a mărturisit” după două zile de interogatoriu. El a fost condamnat luna trecută de un tribunal din Wenzhou, în faţa căruia şi-a justificat actele prin ”dezamăgirea de a nu beneficia de mai multe oportunităţi profesionale”.

Potrivit AFP, în China, televiziunile internaţionale difuzate prin satelit sunt blocate regulat în timpul emisiunilor informative sau al altor programe considerate ”sensibile” de autorităţi. Televiziunile chineze sunt la rândul lor cenzurate cu stricteţe.Pedeapsa primită de Wang Yibo intervine în contextul în care Beijingul şi-a înăsprit politica de reprimare a vocilor critice din regim, arestând jurnalişti, avocaţi şi simpli bloggeri.