Termoficarea, avertizată să nu mai păsuiască datornicii

0
119

Opt asociaţii de proprietari din Craiova nu vor mai primi apă caldă nici după ce va fi reluată furnizarea, adică la sfârşitul acestei săptămâni. Conducerea Termoficării susţine că locatarii va trebui să-şi plătească restanţele până la ultimul leu astfel încât să poată să mai beneficieze de apă caldă. Pentru că nu se vor mai face nici un fel de eşalonări, aceste asociaţii riscă să rămână şi fără agent termic dacă nu intră în iarnă cu facturile aduse la zero. 

Nici un bloc din Craiova nu primeşte, în aceste zile, apă caldă. De ieri şi până vineri noaptea, sistemul de furnizare a apei calde către locatari va fi oprit, Complexul Energetic Oltenia fiind cel care a intrat în obişnuita revizie anuală a instalaţiilor. „Apa caldă depinde de CE. Dacă se opreşte furnizarea agentului termic, nici noi nu putem să le oferim craiovenilor apa caldă până ce nu vor fi puse din nou sub tensiune instalaţiile”, a declarat Nicolae Degeratu, administratorul SC Termo SRL Craiova. Conform graficului, apa caldă s-a oprit din noaptea de duminică spre luni şi ar urma să fie reluată alimentarea în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Restanţierii au fost notificaţi

Vestea proastă este că, la sfârşitul săptămâni, când va fi furnizată din nou apa caldă, o listă scurtă de asociaţii nu vor putea beneficia de acest lucru. Administratorul Nicolae Degeratu a spus, ieri, că asociaţiile respective au restanţe foarte mari şi, în cazul lor, alimentarea acestora nu va mai fi posibilă. „Asociaţiile de proprietari care au fost notificate de noi săptămâna trecută nu vor mai primi apă caldă. Ele trebuie să-şi plătească neapărat restanţele, care sunt foarte mari, şi abia atunci vor fi cuplate din nou la furnizarea de apă caldă. Este foarte probabil ca, dacă nu îşi achită datoriile, să nu primească nici agent termic la iarnă”, a declarat administratorul SC Termo SRL Craiova.

Curtea de Conturi a interpretat datele

La un control al Curţii de Conturi, care a fost făcut în perioada ianuarie-februarie, conducerii SC Termo SRL Craiova i s-a pus în vedere faptul că a păsuit prea mult asociaţiile datornice şi au acumulat multe datorii din această cauză. Directorul Nicolae Degeratu a recunoscut că politica aceasta a fost îngăduită de lege, dar că nu va mai putea fi practicată de acum încolo. „Legea ne permitea să îi mai păsuim pe oameni acolo unde era vorba de cazuri sociale. Dar am primit un avertisment din partea Curţii de Conturi şi, într-adevăr, nu putem să mai procedăm aşa. La rândul lor, şi locatarii trebuie să înţeleagă că este o situaţie diferită şi va trebui să vină să-şi achite debitele”.

Restanţele, plătite până la zero

Nicolae Degeratu

De această dată, conducerea SC Termo SRL Craiova nu va mai putea să facă nici un fel de eşalonări cu restanţierii, indiferent care ar fi suma pe care o datorează pentru serviciile de apă caldă şi căldură. „S-a discutat cu asociaţiile de proprietari în cauză şi chiar ele au fost cele care ne-au transmis blocurile cu probleme. Ar trebui să meargă în fiecare imobil şi să-i convingă pe oameni să-şi achite facturile, pentru că, de această dată, situaţia s-a schimbat complet. Trebuie să vină cu toată suma ca să putem să le furnizăm din nou apă caldă. Depinde numai de ei dacă au acest interes. Dacă nu-l vor da banii, vor sta fără apă caldă şi, cu siguranţă, şi fără căldură la iarnă”, a mai spus Degeratu.

Opt asociaţii de proprietari, pe lista neagră

Asociaţiile care vor fi decuplate de la căldură sunt asociaţia de proprietari nr. 1 IUG, nr. 2 IUG, nr. 3 „George Enescu”, nr. 13 „Nicolae Titulescu”, U8 Lăpuş, nr. 21 Craioviţa Nouă, nr. 11 din cartierul „1 Mai” şi nr. 9 „Constantin Brâncoveanu”. Potrivit lui Degeratu, cele opt asociaţii de proprietari au împreună câteva zeci de miliarde de lei bune, fiind printre cei mai mari restanţieri din Craiova. Pe de altă parte, conducerea SC Termo SRL Craiova este de părere că locatarii nu vor reuşi să-şi achite integral datoria, sumele fiind acumulate în câţiva ani. „Ghinionul face ca această măsură să vină chiar vara când oamenii mai pleacă în concedii. Şi din acest punct de vedere mă îndoiesc că îşi vor plăti debitele până la zero”.