Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a anunţat că potrivit unui Ordinului 6564/2011 al ministrului Educaţiei, începând din acest an şcolar, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, confesional şi particular din sistemul naţional de învăţământ vor avea denumiri în conformitate cu prevederile procedurii de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Astfel, unităţile de învăţământ pentru educaţie timpurie se vor denumi “Creşă”, “Grădiniţa cu program normal/cu program prelungit/cu program săptămânal” sau “Centru de zi”. De asemenea, unităţile pentru învăţământul primar se vor denumi “Şcoala Primară”, iar cele pentru nivel secundar inferior sau gimnazial vor purta denumirea de “Şcola Gimnazială”. Spre exemplu, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 42 Elena Farago din Craiova, se va numi din anul şcolar 2012-2013 Grădiniţa cu Program Prelungit Elena Farago. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ care la data intrării în vigoare a noii proceduri au dobândit denumirea de colegiu sau colegiu naţional, acestea îşi păstrează denumirea în forma respectivă, conform Ordinul 6564/2011 privind aprobarea Procedurii de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţământ din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar.
Pentru unităţile de învăţământ pentru nivelul secundar superior sau liceal, denumirile sunt următoarele: „liceu teoretic”, „liceu vocaţional”, „liceu cu program sportiv”; „club sportiv şcolar”, „liceu tehnologic”. Spre exemplu, din Grup Şcolar, “Traian Vuia” devine Liceu Teoretic. La fel se întâmplă şi în cazul Grupului Şcolar “Matei Basarab”, care se numeşte acum Liceu Tehnologic.
Unităţile de învăţământ pentru învăţământul profesional vor avea denumirea de “Şcoala Profesională”, unităţile pentru învăţământul de artă, se vor denumi “Şcoala de Artă”, iar unităţile de învăţământ pentru învăţământul special vor purta denumirea de “Şcoala pentru Copiii cu Deficienţe”.
Atribuirea de denumire s-a făcut prin hotărârea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ coordonatoare, cu aprobarea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind atribuirea de denumiri pentru instituţiile publice. “Prin această nouă procedură de atribuire a denumirii unităţilor de învăţământ se doreşte un singur standard de denumire al şcolilor, la nivel naţional. Spre exemplu, o Şcoală cu clasele I-VIII devine <<Şcoala Gimnazială>>. Aceste modificări sunt în conformitate cu un Ordin al ministrului Educaţiei. Ordinul acesta introduce un standard la nivel naţional de denumire a şcolilor. Practic, este a treia schimbare de denumire a şcolilor, ce are loc după Revoluţie. Unităţile de învăţământ care purtau titulatura de <<Grup Şcolar>> se numesc <<Liceu Tehnologic>>, iar cele care specializau filiera teoretică au rămas pe vechea denumire. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ care la data intrării în vigoare a noii proceduri au dobândit denumirea de colegiu sau colegiu naţional, acestea îşi păstrează denumirea în forma respectivă. În ceea ce priveşte Şcolile cu clasele I-VIII, ele, la momentul actul poartă şi un număr şi au şi o denumire de identitate a unui patron spiritual pe care şcolile în urmă cu ani de zile şi l-au ales. Ministerul Educaţiei a hotărât că şi pentru aceste şcoli de învăţământ gimnazial să nu mai poarte număr, decât denumirea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul grădiniţelor”, a explicat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct din cadrul ISJ Dolj.
Potrivit acestuia, era nevoie de o astfel de schimbare a denumirilor unităţilor de învăţământ, pentru că nu se vor mai crea confuzii: “Având în vedere că în Legea Educaţiei se vorbeşte despre Liceu cu filieră teoretică şi tehnologică, este o identitate normală conform legii. Nu se vor mai crea confuzii. Părinţii nu prea înţelegeau ce înseamnă un Grup Şcolar, la fel se întâmpla şi cu elevii, acum e mai simplu când se numesc toate licee”.
Traian Vuia devine teoretic chiar daca e Grup Scolare si Matei Basarab devine tehnologic.. cum devine asta?
ce mai conteaza numele cind in timpul cursurilor prezenta este 10 la suta pregatirea nula cultura lipsa urmeaza bagabonteala somaj straibnatate,spuneti nr de elevi inscrisi in clasele a 9 a ca sint scoli nule farav valoare fara elevi si asta este invatamintul in ROMANIA
ma Flori…imi dai fiori cand vad cum scrii…cred ca ai fost in STRAIBNATATE si ma lasi FARAV cuvinte…cred ca tu nu ai fost printre aia 10 la suta zau :))))
Comments are closed.