Magia carnavalului veneţian cuprinde şi Craiova!

0
369

Amestec apreciat de tradiţie, distracţie, istorie şi bună dispoziţie, într-un oraş unic cu adevărat, care atrage an de an milioane de turişti din toate colţurile lumii, carnavalul de la Veneţia este adus – deşi prin intermediul imaginilor – şi la Craiova. Iniţiativa îi aparţine Muzeului Olteniei, care vă invită mâine, 7 august, ora 11.00, la Secţia de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14), unde va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate chiar „Carnaval la Veneţia”. Aceasta cuprinde 76 de imagini ce prezintă personaje şi măşti, dar şi peisaje veneţiene, realizate de Valdi Romanovici, craiovean de origine, în prezent stabilit în Italia. Expoziţia va rămâne deschisă în lapidarium, timp de aproximativ două luni, şi va putea fi vizitată zilnic, mai puţin lunea.

Valdi Romanovici, un craiovean pasionat de fotografie

Nu întâmplător expoziţia „Carnaval la Veneţia” este deschisă la Secţia de Istorie-Arheologie a muzeului: reprezentanţii instituţiei spun că au dorit ca, măcar în perioada verii, să „anime” acest spaţiu, aflat până acum într-un amplu proces de consolidare şi restaurare, iar în prezent închis pentru lucrări de amenajare interioară.

„Toate fotografiile sunt realizate de dl. Valdi Romanovici, care a avut deosebita amabilitate să ne dea acordul pentru reproducerea acestora, făcând astfel posibilă vizionarea unor imagini absolut superbe”, adaugă aceştia. Craiovean de origine, desfăşurându-şi activitatea, ca restaurator pictură, în urmă cu aproximativ 40 de ani în cadrul Muzeului Olteniei, Valdi Romanovici lucrează în prezent la Milano, în Italia, fiind pasionat şi de fotografie.

Amalgam de diversitate şi creativitate, cu origini de sute de ani

Originile acestei sărbători sunt foarte vechi, prima dovadă datând din anul 1094, când cuvântul „carnaval” apărea pentru prima dată într-un document în care Dogele Vitale Falier vorbea despre divertisment public. Iniţierea carnavalului este atribuită oligarhiei veneţiene, ca necesitate a Serenissimei („Repubblica della Serenissima” este denumirea anterioară a Veneţiei) de a reedita ceea ce se întâmplase deja în Roma antică („pâine şi circ”), acordând oamenilor – şi în special claselor mai mici – o scurtă perioadă de timp dedicată în întregime distracţiei şi festivităţilor.

Primul document oficial care declară carnavalul de la Veneţia o sărbătoare publică este un edict din anul 1296, când Senatul a declarat că va fi celebrată ziua precedentă Postului Mare. În acea perioadă şi încă multe secole care au urmat, carnavalul a durat şase săptămâni.

Folosirea măştilor şi costumelor a făcut posibilă ascunderea identităţii şi anularea, în acest mod, a oricărei note personale despre clasă socială, sex, religie. Participarea la acest ritual colectiv de deghizare a fost, şi încă este, esenţa carnavalului. În acel scurt timp petrecut fără griji, departe de rutina zilnică, departe de prejudecăţi, într-o mare scenă, toţi spectatorii făceau parte dintr-o procesiune unică, imensă, plină de forme şi culori.

După o lungă absenţă (secolul al XVIII-lea), carnavalul a revenit în forţă în anul 1979, când guvernul italian a hotărât să reînvie istoria şi cultura Veneţiei. În prezent, oraşul primeşte anual aproximativ 3 milioane de vizitatori pentru acest eveniment.

Cu sau fără costum şi mască, sunteţi aşteptaţi la expoziţie!

Expoziţia „Carnaval la Veneţia” va rămâne deschisă până spre finalul lunii viitoare, când Muzeul Olteniei va organiza Salonul Naţional de Restaurare MATCONS, vernisajul acestuia fiind anunţat pentru 27 septembrie. Craiovenii sunt aşteptaţi de marţea până duminica, între orele 12.00 şi 20.00 (lunea – închis), să descopere magia acestei sărbători de tradiţie a începutului de an, care transformă străzile, canalele, pieţele şi orice colţişor al oraşului într-o scenă de sărbătoare uriaşă în care recitalurile, spectacolele, concertele, piesele de teatru se ţin lanţ. O singură condiţie este obligatorie (la Veneţia, nu şi la Craiova!): costumul de carnaval. Pentru 2013, sărbătoarea este anunţată în perioada 2-12 februarie.