„România Educată”, un proiect al preşedintelui Klaus Iohannis

0
1576

Preşedintele Klaus Iohannis a început seria de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice.

Șeful statului s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, ieri, cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi liderii coaliţiei de guvernare – preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. La discuţii participă şi consilierul prezidenţial Ligia Deca. Proiectul „România Educată” a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis și cuprinde şapte rapoarte identificate ca fiind prioritare: „Cariera didactică”, „Echitatea sistemului educaţional”, „Profesionalizarea managementului educaţional”, „Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate”, „Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior”, „Educaţie timpurie accesibilă tuturor”, „Evaluarea elevilor şi studenţilor”.

Cele şapte rapoarte tehnice propun obiective şi măsuri concrete pe termen scurt, mediu şi lung. Totodată, fac şi o trecere în revistă a situaţiei actuale din sistem. Printre ţintele propuse la orizontul anului 2030 se numără: cel puţin 30% dintre copiii de 0–3 ani să fie incluşi în educaţia ante-preşcolară; cel puţin 95% dintre copiii de 3–5 ani să fie incluşi în educaţia preşcolară; clasarea în primele 30 de state de pe mapamond în cadrul testelor PISA; cel puţin 80% rata de promovare a testării de la finalul educaţiei gimnaziale şi 75% rata de promovare a examenului de Bacalaureat din totalul colectivităţii şi organizarea de politici ţintite spre reducerea numărului de instituţii de învăţământ cu rate de promovare mai mici de 50%. Azi, preşedintele Iohannis va avea consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de învăţământ din cele două Camere, iar miercuri cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul „România Educată”.