Acţiune la nivel european, pentru siguranţa transportului feroviar

0
286

În perioada 2 – 3 iulie 2021, s-a desfășurat operațiune RAILPOL – Rail Action Day Active Shield, derulată simultan, la nivel european, sub egida RAILPOL, care a vizat siguranța în sistemul transporturilor feroviare.

Pentru eficientizarea activităţilor, poliţiştii români au realizat un schimb de date şi informaţii cu poliţii de transporturi feroviare europene. În acțiunea derulată, au fost angrenați polițiști de la transporturi, care au efectuat verificări în 360 de stații feroviare și 593 de trenuri de persoane, precum și la case de bagaje. Pe durata derulării acţiunii, polițiștii au legitimat 1.607 persoane. În urma neregulilor, au fost aplicate 328 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 84.635 de lei şi au fost constatate 8 infracţiuni (furt calificat, distrugere, pătrundere ilegală în zona de siguranță a căii ferate, evaziune fiscală sau contrabandă). Acțiunea a fost sprijinită de 3 echipaje canine la S.R.P.T. Bucureşti. Organizaţia profesională a poliţiilor europene din domeniul transporturilor feroviare RAILPOL organizează periodic acțiuni la care participă statele membre UE care, în baza planurilor proprii de acțiune, urmăresc asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată, zonele adiacente și pe trenurile de călători care circulă pe magistralele de cale ferată și liniile adiacente.

Tânăr din Calafat acuzat de evaziune fiscală

În timpul acţiunii, la data de 2 iulie, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova- Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Dolj au efectuat un control, la o firmă cu punct de lucru situat în comuna Moţăţei, județul Dolj, ce are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor feroase și neferoase. S-a constatat că un bărbat, de 23 de ani, din Calafat,  ar fi colectat de la diverse persoane deşeuri metalice feroase, pe care le-ar fi valorificat la acest centru de colectare, declarând că provin din gospodăria proprie. Pentru acestea, ar fi încasat 24.581 de lei,  fără a declara la organele fiscale veniturile obținute. În cauză, a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.