În luna august vor fi alocate resurse pentru 400 de posturi de judecător şi 280 de personal auxiliar

0
312

Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei din România, a participat, ieri, la o întâlnire cu preşedinţii curţilor de apel din ţară, la sediul Curţii de Apel Craiova, pe tema bunei funcţionări a instanţelor din România. După întâlnire, ministrul Titus Corlăţean a declarat că „a fost abordată problema sediilor instanţelor, a alocării de resurse, a angajării prin concurs pentru judecători, personal auxiliar, pentru că de la 1 septembrie intră în vigoare noul cod de procedură civilă. Sperăm să aducă schimbări în bine şi în viaţa cetăţenilor şi în mediul economic. Căutăm soluţii pentru justiţie şi pentru buna funcţionare a instanţelor, pentru că asta vizează viaţa cetăţeanului şi a funcţionarea mediului economic”. 

 

Titus Corlăţean

După întâlnirea de la Craiova cu preşedinţii curţilor de apel, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că pentru implementarea noului cod de procedură civilă, la rectificarea bugetară, din luna august, vor fi alocate resurse pentru finanţarea a încă 400 de posturi de judecător şi 280 de personal auxiliar. Acesta a mai precizat că resursele financiare vor fi alocate printr-un memorandum aprobat de Ministerul de Finanţe care prevede alocarea de resurse pentru implementarea noului cod de procedură civilă.

„În ciuda promisiunilor făcute fostului ministru al Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, de fostul ministru al Finanţelor şi de fosta guvernare, banii pentru implementarea codului de procedură civilă nu au fost prevăzuţi în buget. În clipa în care am revenit la guvernare, noi am reuşit foarte rapid să adoptăm în Parlament codul de procedură civilă şi am descoperit că nu erau bani necesari pentru un număr suplimentar de judecători, pentru grefieri, pentru personal auxiliar suplimentar. Am făcut demersuri la Guvern şi, prin spijinul premierului şi al ministrului Finanţelor, avem un memorandum aprobat care consfinţeşte la începutul lunii august, la rectificarea bugetară, alocarea acestor resurse”, a spus Corlăţean.

Titus Corlăţean nu a dorit să dezvăluie care va fi suma alocată prin memorandum, afirmând că este vorba de bani pentru 150 de posturi vacante de judecători, 250 de posturi care nu sunt deloc bugetate şi 280 de posturi de personal auxiliar: „Este şi un angajament asumat de fostul Guvern, dar, în primul rând, este vorba de statul român în relaţia cu Comisia Europeană pentru Mecanismul de Cooperarea şi Verificare pe care trebuie să îl respectăm, pentru că ţine de bunul mers al instanţei. Se vor accelera nişte proceduri, va fi un efect benefic pentru cetăţeni şi pentru firmele care se vor adresa justiţiei şi aceşti bani îi vom obţine de la Guvern”.