Băsescu vrea două referendumuri simultan: pentru suspendarea lui şi pentru modificarea Constituţiei

0
339

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit ieri, la ora 10:00, în şedinţă comună extraordinară, pentru citirea cererii USL de suspendare a preşedintelui Traian Basescu, care era prezent în sală. Şi va veni şi astăzi, când sunt programate dezbaterea şi votul asupra acestei cereri, după cum a anunţat. Potrivit Constituţiei, şeful statului va avea dreptul, astăzi, să ia cuvântul de câte ori consideră necesar. La finalizarea şedinţei de ieri, care a durat aproximativ două ore, cererea de suspendare a fost trimisă către Curtea Constituţională a României (CCR) pentru consultare, iar Curtea a primit termen până azi, la ora 12, să-şi dea avizul, care, oricum, este consultativ.

Ulterior, judecătorii CCR au anunţat că se vor întruni astăzi la ora 9 pentru analiza cererii. În debutul şedinţei de ieri, deputatul PDL Ioan Oltean a propus constituirea unei comisii de anchetă, invocând faptul că în solicitarea de suspendare depusă de USL este „o înşiruire de declaraţii, opinii, atitudini” care nu sunt abateri foarte grave de la Constituţie şi sunt insuficiente pentru declanşarea unei proceduri de suspendare a şefului statului, dar, cu 216 voturi împotrivă şi 19 abţineri, solicitarea a fost respinsă. Ieri seară, potrivit unor surse politice, Guvernul avea planificat să se reunească într-o şedinţă specială, cu intenţia de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia privind referendumul pentru demiterea preşedintelui. Potrivit acestor surse, legislaţia ar putea fi modificată în sensul că preşedintele poate fi demis cu 50% plus unu din numărul alegătorilor care vin la vot şi nu cu 50% plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste, cum este acum.

Există trei motive de fond şi unul conjunctural pentru suspendare

În faţa Camerelor reunite, Traian Băsescu a început prin a spune că „nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia şi finaliza suspendarea preşedintelui. E un drept constituţional, cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedintele României, într-un moment în care majoritatea parlamentară consideră că trebuie s-o facă. Ceea ce nu cred însă: nu cred că procedura prin care acest drept constituţional e exercitat poate avea fisuri sau abuzuri”. Revenind la cererea propriu-zisă de suspendare, care are 16 file, şeful statului a spus că apreciază „că are patru mari obiective, dintre care 3 de fond şi unul conjunctural: primul e punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în mod deosebit a justiţiei. Al doilea obiectiv – subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid, prin incălcarea gravă a Constituţiei şi legilor. Al treilea obiectiv – legat de nepunerea în aplicare a refendumului din noiembrie 2009, prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că au declanşat suspendarea, a votat cu 85% pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care doriţi suspendarea preşedintelui. Aveţi şi unul conjunctural: premierul furnizat e deja recunoscut în toată Europa şi dincolo de ocean ca prim-ministru Copy, Copy -Paste. Mai aveţi o problemă de ultimă oră privind CV-ul premierului: toţi îl ştiam masterand în Universitatea din Catania, ieri a apărut în presă că n-a urmat niciodată un curs”.

Ar vrea să-i aibă de partea sa pe pensionarii cărora nu le-a fost afectată pensia

Băsescu a ţinut să remarce, totodată, că în cererea de suspendare „îmi reproşaţi declaraţii făcute, nu am văzut fapte incriminate, am făcut declaraţii. Şi eu sunt la fel de liber ca orice parlamentar să fac declaraţii”. Apoi, le-a spus senatorilor şi deputaţilor cine ar vrea să voteze împotriva suspendării: „pensionarii care n-au pierdut nimic sau cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele, sau mai ales acelora care aveau pensie de 7 lei şi au dobândit 350 lei”. Apoi, a venit cu o propunere: „N-aţi vrea, cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a preşedintelui, să organizaţi şi referendumul pentru parlament unicameral şi validarea noii Constituţii, în care să introduceti (n.r. – Parlament) unicameral şi 300 parlamentari? (…) Vă voi respecta de două ori dacă, odată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui, veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie”.

Populaţia cu drept de vot ar putea scădea cu trei milioane

Premierul Victor Ponta vrea ca la referendumul de demitere a preşedintelui să fie utilizate rezultatele recensămîntului din 2011, în urma căruia a reieşit că populaţia României este cu aproape trei milioane de locuitori mai mică. Acesta a declarat ieri că a solicitat, deja, Institutului Naţional de Statistică, date despre intrarea în vigoare a rezultatelor recensămîntului. „Ştiţi foarte bine, deocamdată, pe listele electorale, noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru ca referendumul, dacă se va organiza, (…) să se organizeze cât mai repede, să se organizeze absolut corect, pentru ca votul românilor să pună punct acestei crize politice într-un fel sau altul”, a spus Ponta. Listele electorale se realizează pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensămînt valabil. Dacă numărul de votanţi de pe liste scade, atunci şi numărul de voturi necesare la referendum pentru demiterea preşedintelui scade.