Dolj: Toate sirenele verificate de ISU Dolj în cadrul exercițiului național de alarmare “miercurea sirenelor” au fost funcționale

0
407

Astăzi, 06.06.2018 (prima zi de miercuri a lunii iunie), în intervalul orar 1000-1100, s-a desfășurat exercițiul național de alarmare a populației, intitulat Miercurea Sirenelor, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj.

Scenariul exercițiului a vizat înștiințarea autorităților administrației publice locale și a operatorilor economici care dețin sisteme de alarmare despre probabilitatea producerii sau producerea unor atacuri aeriene în zona de competență și verificarea funcționării sistemului de alarmare publică prin acționarea tuturor sirenelor electrice și electronice, la introducerea semnalului “Alarmă la dezastre”.

Mai exact, ca urmare a precipitațiilor abundente cu caracter torențial, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, determinând astfel inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe majoritatea râurilor din județ. S-a decis alarmarea populației ca urmare a probabilității foarte mari de producere a unei situații de urgență în zona de competență.

S-a decis alarmarea populației ca urmare a probabilității foarte mari de producere a unei situații de urgență în zona de competență.

La nivelul județului Dolj, alarmarea s-a executat astfel:

  • Număr de localități verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exercițiului: 5
  • Număr de sirene verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exercițiului: 17, toate sirenele verificate au fost funcționale.
  • Număr de persoane care au acționat sirenele de alarmare publică în comandă locală: Municipii-14, Orașe-6, Comune – 104,   Operatori economici – 18.
  • Timpul mediu de răspuns pentru acționarea sirenelor de alarmare:
  • la acționare centralizată (din dispeceratul ISU Dolj): 2 minute;
  • la acționare locală (de la cofretul sirenei): 3 minute.

Localități alarmate din dispeceratul ISUJ Dolj: Calafat, Băilești, Bechet, Dăbuleni, Filiași, Bistreț, Cârna, Călărași, Catane, Celaru, Ciupercenii Noi, Coțofenii din Dos, Desa, Ghidici, Gighera, Giubega, Măceșu de Jos, Negoi, Ostroveni, Piscu Vechi, Poiana Mare, Rast, Scaești.

Concluzii

Comparativ cu antrenamentele anterioare, s-a constatat o îmbunătățire în ceea ce privește timpul de răspuns pentru acționarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acționării mijloacelor de alarmare de la localitățile din județ fiind în măsură a executa într-un timp mai scurt alarmarea populației.