Fotografiile, cele mai multe inedite, fac parte din colecția Muzeului Olteniei, fiind donate de urmașii celor care s-au aflat pe linia frontului, acolo unde au fost suprinși de obiectivul fotografic, sau de cei care, pasionați de memoria locului, le-au păstrat în arhivele personale. Muzeografii craioveni le-am selectat dintr-un fond mai amplu și le-au expus sub titlul „Marele Război în imagini din colecția Muzeului Olteniei”, oferindu-le spre documentarea publicului doritor să descopere lucruri noi despre istoria Craiovei, pentru a marca ediția de Centenar a Zilelor orașului.
Pe simezele din Piața „Frații Buzești”, te întâmpină o lume îmbrăcată în uniformă militară, care conviețuiește alături de o populație care încearcă, la rândul ei, să se apropie timid de noua stăpânire. Cele mai multe dintre fotografii au în prim-plan ofițeri germani, care sunt surprinși în ținută de stradă, alături de aghiotanți, în timpul unei ieșiri publice sau, pur și simplu, când se destind, la câte o masă îmbelșugată despre care poți lesne să ghicești că a fost oferită în cinstea lor. O astfel de imagine a fost surprinsă la conacul lui Constantin Argetoianu de la Breasta. Într-o zi însorită, s-a întins masă mare, în curtea din fața conacului. În jurul ei, se destinde un grup numeros de ofițeri germani. Toți privesc în obiectiv, rupându-se pentru câteva secunde de la șueta la cafeaua, pe care o serveau din niște cești mărunte. Într-un colț al pozei, tăiat însă de rama pozei, se zărește numai pe jumătate profilul unei tinere femei. Poartă costumul popular oltenesc și privește grijuliu spre masa ofițerilor, semn că gazdele au acordat o mare importanță acestei mese.
Imobilele demolate de pe strada A.I. Cuza
Două fotografii ne vorbesc, printre altele, despre trecutul arhitectural al acestui oraș. Într-una dintre imagini este redată o ceremonie publică a administrației germane, care este surprinsă în timp ce inaugura un monument. Fotograful s-a cocoțat pe un postament înalt și a redat de sus, ca într-o oglindă, întreaga piață, căci despre o piață este vorba. În jurul monumentului – statuia unui soldat – sunt grupați ofițerii în uniformă, iar la o distanță apreciabilă, mulțimea îmbrăcată pestriț, cu cămăși albe de vară și pălării de paie. Muzeografii au localizat această fotografie ca fiind făcută într-o mica piață, care exista pe locul actualului English Park. Era o piață în formare, desenată de un pâlc de brazi care începuseră să se înalțe pe latura clădirilor Prefecturii. Ceea ce a rămas mărturie peste timp este șirul de clădiri cu ferestre înalte la etaj și prăvălii la parter, la care se înghesuie oamenii. Sunt clădirile de pe aliniamentul străzii „A.I. Cuza”, așa cum arătau ele la 1918, înainte să fie demolate pentru a face loc blocurile de acolo.
Ansamblul de clădiri din jurul bisericii Sfântul Ilie
O altă imagine revelatoare este și cea surprinsă în fața bisericii Sfântul Ilie. Bineînțeles că, în prim-plan sunt ofițeri îmbrăcați, îmbrăcați în mantale, care se adunaseră la sfat, însă altceva este mai interesant acolo. Fotograful a prins în raza obiectivului său și o mare parte din clădirea cu care se învecina biserica și care se găsea pe locul blocurile de acum. Deși ridicată pe un singur nivel, avem în fața ochilor o clădire impunătoare, care păstrează stilul caselor mari, cu ferestre largi, încadrate de ornamentații. Acoperișul este plat și învelit cu tinichea, iar soarele bate direct pe fațada care este orientată spre biserică, semn că soarele se afla la amurg. Din fotografie, se poate observa și gardul din fier, cu arcadă în formă de poartă, pe care îl avea pe atunci biserica, precum și pinii care prinseseră să se înalțe. Între bisercă și peretele din spate, pe latura cu Lipscaniul, se zăresc profilurile a două case, care astăzi nu mai există.
Un album inedit de Samoil Mârza, în pregătire pentru expoziție
Și acestea sunt doar câteva dintre cele 40 de fotografii pe care le cuprinde expoziția din centrul vechi al Craiovei. Muzeografii care au pregătit această expunere ne asigură că toate sunt imagini inedite, unele extrem interesante, fiind realizate chiar pe front, cu soldații români odihnindu-se în tranșee. „Este una dintre primele expoziții dedicate Centenarului și vor mai urma și altele. Prinde foarte bine la public, de dimineață și până la prânz au trecut mulți curioși, unii ne mai și întreabă informații despre aceste fotografii, ceea ce este foarte bine”, ne-a mărturisit Lucian Popescu-Vava, muzeograf în cadrul Muzeului Olteniei. Expoziția rămâne deschisă până sâmbătă și va fi urmată, în toamnă, de o continuare a acesteia. Proiectul viitor se va naște dintr-un miez care este prezentat chiar în expoziția actuală și despre care, cu siguranță, muzeografii vă vor oferi mai multe detalii, la fața locului. Numai un singur indiciu: în câteva fotografii apare și figura colonelului Vasile Gagiu, surprins la Alba-Iulia și al cărui album de fotografii – realizat de însuși Samoil Mârza, cunoscut ca fotograful Unirii – va fi expus la Craiova.