Campioana EHF îşi reconfigurează lotul

0
371

Şase jucătoare au plecat deja de la echipa de handbal a Craiovei, semnând doar patru până acum

După sezonul excepţional pe care l-a avut, în care a câştigat Cupa EHF şi a devenit vicecampioană naţională, postură echivalentă cu un titlu, dacă ţinem cont de diferenţa de buget dintre CSM Bucureşti şi restul echipelor, echipa feminină de handbal a Craiovei trece prin transformări radicale în vara aceasta. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi  unele menite să aducă un upgrade. Clubul SCM Craiova a emis un comunicat prin care ţine să precizeze că  lotul echipei feminine de handbal se conturează deja, iar mesajul subliminal ar fi „nu vă panicaţi, lotul nu este decimat, ci se reconfigurează”. Iată comunicatul clubului municipal: „Având în vedere că la data de 31.05.2018 s-au încheiat Contractele de Activitate Sportivă pentru sezonul competiţional 2017/2018, în ceea ce priveşte lotul echipei de handbal feminin pentru sezonul viitor, consemnăm, la momentul actual, următoarele modificări: Au ales să-şi continue activitatea la alte grupări sportive, jucătoarele: Yulyia Dumanska, Valentina Ardean Elisei, Nicoleta Tudor, Andreea Pricopi, Bobana Klikovac, Teodora Popescu şi tehnicianul Dumitru Berbece. La momentul actual, pentru sezonul competiţional 2018/2019, lotul echipei de handbal feminin se prezintă astfel: Florentina Stanciu, Ekaterina Dzhukeva (nou-venită) – Cristina Zamfir Florianu, Andreea Rădoi, Ana Maria Ţicu, Carmen Ilie Şelaru, Zeljka Nikolic, Jelena Trifunovic, Patricia Vizitiu, Alexandra Colac, Lorena Stoican, Timea Tătar, Elena Gjorgjevska, Ana Maria Tănasie (ultimele trei sportive sunt nou venite) şi antrenorii: Bogdan Burcea, Costin Dumitrescu (nou venit) şi Grigore Albici”.

Tănăsie revine după 3 ani

Aşadar, deocamdată au plecat 6 jucătoare şi au venit 4 oficial, plus Tsakalou, care nu a fost confirmată. Marile pierderi ale echipei sunt cele două tricolore, titulare pe posturile de portar şi extremă stânga la echipa naţională, Iulia Dumanska, respectiv Valentina Ardean Elisei. Pe postul de portar a fost adusă Ekaterina Giucheva, o handbalistă dintr-o ţară fără tradiţia în acest sport, Bulgaria, care a apărat ultima dată în Ungaria, la Kisvardai, ocupanta locului 7. Bulgăroaica, în vârstă de 30 de ani, este mult mai experimentată ca Dumanska (21 de ani), având şi sezoane în Champions League, la formaţia poloneză MSK Lublin.  În locul Valentinei Ardean Elisei avem un come-back, fiindcă a fost readusă la echipă, după trei ani, Ana Maria Tănăsie (foto). O mare speranţă a handbalului românesc în urmă cu câţiva ani, extrema stângă care acum are 23 de ani a fost anul trecut, la HCM Rm. Vâlcea, rezerva Cristinei Florica, aceasta din urmă o handbalistă de naţională, pierdută de clubul craiovean acum doi ani. În 2014-2015, Tănăsie a jucat în Bănie, sub formă de împrumut de la HCM Baia Mare, unde a revenit, pentru a fi redirecţionată către Brăila, apoi ajungând la Vâlcea. Considerată una dintre cele mai frumoase handbaliste din ţară, jucătoarea originară din Hunedoara a avut ghinionul unei accidentări grave, în urma căreia a revenit acum un an pe teren, dar nu şi-a recuperat şi forma care o propulsa în lotul medaliat cu bronz al naţionalei la Mondialul din 2015.

Se caută un pivot de clasă

Postul deficitar la SCM Craiova ar fi cel de pivot. Au plecat Bobana Klikovac, la Ferencvaros, şi Teodora Popescu, fiind adusă Timea Tătar (29 de ani), de la Corona Braşov. Ca şi în cazul lui Tănasie, Bogdan Burcea încearcă o resuscitare a handbalistei care cândva făcea parte din lotul lărgit al naţionalei, pe când evolua la HCM Baia Mare, dar care nu a avut o formă prea grozavă în ultimele sezoane, la Brăila şi Corona Braşov.

O jucătoare de la care ar trebui să ne aşteptăm la o confirmare imediată este macedoneanca de 28 de ani Elena Gjeorgjevska, pe postul de inter dreapta. Handbalista are în CV echipe precum Buducnost, Vardar şi a evoluat două sezoane şi la HCM Baia Mare, iar în Bănie vine din campionatul Ungariei, de la Alba Fehervar, locul 8 în sezonul trecut, unde a concurat pe post cu o fostă handbalistă a Craiovei, sârboaica Jelena Zivkovic. Un transfer efectuat, dar încă neconfirmat de clubul din Bănie este al centrului Lamprini Tsakalou, o grecoaică de 25 de ani care vine de la Krim Ljublijana, formaţie care a evoluat în Champions League. A rămas la echipă căpitanul Cristina Florianu, care are nevoie de o perioadă de refacere după accidentarea la umăr, care a deranjat-o aproape tot sezonul trecut, dar şi cele două internaţionale sârboiace, Nikolic şi Trifunovic. Cele două au pus umărul la calificarea Serbiei de pe primul loc în grupă la Euro 2018, ultimul succes venind în faţa Macedoniei, pentru care Gjeorgjievska a fost principala marcatoare, cu 9 goluri. De asemenea, va continua în Bănie cea mai veche jucătoare a echipei, Ana Maria Ţicu, handbalista cu cel mai mare salt ca nivel de joc în sezonul precedent la SCM Craiova. Drept recunoaştere a evoluţiilor sale, Ana Maria Ţicu a fost chemată în premieră la echipa naţională, dar a fost folosită destul de puţin de selecţionerul Martin Ambros în meciurile cu Austria şi Portugalia.

La aşteptările pe care le au fanii, la renumele pe care şi l-a făcut echipa, câştigând Cupa EHF, şi la posibilitatea de a evolua în Champions League, campania de transferuri este deocamdată una sub aşteptări. Dacă bulgăroaica Giucheva o va face uitată pe Dumanska, dacă va fi adus un pivot de calibru şi dacă Tănăsie va confirma că a revenit măcar la forma pe care a arătat-o acum 4 ani în Bănie, se poate spune că SCM Craiova ar putea fi cel puţin la nivelul de anul trecut.

Mitică Berbece, supărat pe Bogdan Burcea

Pe lângă schimbările din lot, la SCM Craiova a fost înlocuit şi antrenorul secund. Astfel, fostul mare internaţional român Dumitru Berbece a fost substituit cu Costin Dumitrescu, fost campion cu CS Universitatea Craiova în anii 90 şi antrenor al echipei de băieţi în sezonul trecut. Mitică Berbece a preluat ca antrenor principal formaţia Dunărea Brăila, însă s-a arătat deranjat de modul cum a fost tratat de fostul său colaborator, Bogdan Burcea. Berbece nu s-a numărat printre cei care au primit titlul de „cetăţean de onoare al Craiovei”, listă întocmită chiar de principalul de la SCM Craiova. „Despre Craiova nu sunt prea multe de spus – eu mi-am făcut treaba de antrenor second, am pus umărul la obţinerea marii performanţe, iar acum văd că munca mea este minimalizată. Adică celălalt second, Albici, este pe lista cetăţenilor de onoare, iar eu nu, aşa a hotărât principalul Burcea. De altfel, el a omis de pe această listă mai multe fete de valoare, toată lumea ştie că el conduce acolo, el face cărţile. Dacă el aşa a decis…” a declarat Berbece pentru ilfovsport