Bicicleta drept… mită electorală şi agresiunea, între incidentele semnalate în Dolj

0
425

Chiar dacă doljenii nu s-au mai „înghesuit” la vot, incidentele electorale şi scandalurile nu au lipsit pe parcursul zilei de ieri. Toate partidele au făcut sesizări, unele confirmate, altele nu, cert este însă că s-au aplicat şi amenzi şi s-au întocmit şi dosare penale pentru încălcări ale legislaţiei vizând procesul electoral, atât în Craiova, cât şi în alte localităţi din judeţ. La Braloştiţa, un candidat la Consiliul Local a oferit drept mită electorală… o bicicletă. Bărbatul avea însă asupra sa şi bani, dar şi o agendă cu 101 nume ale unor localnici, astfel că s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor. La Galicea Mare au apărut chiar reclamaţii de agresiune, poliţiştii efectuând cercetări şi în acest caz.

spagaPoliţiştii Secţiei 15 Rurală Filiaşi au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de coruperea alegătorilor pe numele unui candidat la Consiliul Local Braloştiţa. Oamenii legii au fost sesizaţi de un localnic din Braloştiţa că un candidat pentru funcţia de consilier local, mai exact Marin Gaşpar, de 49 de ani, i-a oferit o bicicletă în valoare de 240 de lei pentru a-l vota. Poliţiştii l-au identificat pe candidat, l-au dus la poliţie pentru audieri, asupra lui fiind găsite sumele de 2.170 de lei, 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, după cum au anunţat reprezentanţii MAI.

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Craiova, a fost sancţionat cu 600 de lei de ofiţerii de poliţie ai Secţiei 3 Craiova, pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot, în secţia de votare nr. 149, din cartierul Rovine. Incidentul a fost reclamat de unul dintre membrii Secţiei de votare la 112, după l-a văzut pe craiovean când fotografia buletinul de vot, înainte de a-l introduce în urnă.

Un incident electoral s-a „bifat” şi în localitatea Unirea. O femeie de 39 de ani a fost sancţionată cu suma de 1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetăţean cu cine să voteze. Reprezentanţii IPJ Dolj spun că femeia se afla în apropierea unei secţii de votare din comuna Unirea.

Și tot în judeţ, în municipiul Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. Unul dintre alegători a aplicat ştampila VOTAT pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost însă introduse în urna de vot.

În plus, poliţiştii din comuna Galicea Mare au fost sesizaţi de o femeie de 30 de ani, Olimpia Neagoe, candidat la funcţia de consilier judeţean, că ar fi fost agresată de doi bărbaţi, lângă o secţie de votare unde reclamase faptul că sunt expuse materiale electorale, solicitând ca acestea să fie îndepărtate. De cealaltă parte, cei reclamaţi susţin că femeia intrase în secţia de votare încercând să filmeze cu telefonul mobil, lucru ce i-a deranjat. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că cei doi bărbaţi au fost identificaţi şi duşi la audieri la sediul Poliţiei, pentru a se stabili veridicitatea celor sesizate.