Craiova organizează evenimentul anului în baschetul juvenil

0
496

Craiova va fi gazda celei mai importante competiții de baschet dedicate copiilor din România. Nu mai puțin de 3.500 de jucători vor fi cantonați în Bănie pentru o perioadă de trei săptămâni, unde vor concura pentru trofeul Ligii Naționale de Mini și Baby Baschet, ediția 2014. Pe lângă micul profit pe care vizitatorii îl vor aduce rețelei hoteliere și de pensiuni locale, evenimentul sportiv vine și cu un mare avantaj pentru Craiova. Federația Română de Baschet va amenaja mai multe terenuri de baschet pentru desfășurarea acestei competiții, terenuri care vor rămâne apoi în folosința elevilor de la primele trei colegii craiovene.

Liga Națională de Mini și Baby Baschet s-a organizat, timp de trei ani consecutiv, la Brașov și Târgu-Mureș. Craiova va fi gazda celei de-a 41-a ediții, Federația Română de Baschet preferând-o înaintea altor municipii din țară. Prezent ieri în Bănie pentru a anunța acest mare eveniment sportiv, președintele Horia Păun a spus că s-au purtat negocieri și la Mangalia, Brăila, Cluj-Napoca și Oradea, dar s-a decis ca evenimentul să fie găzduit totuși în Bănie. „Am venit în Craiova pentru că este un oraș istoric, cu o mare deschidere pentru sport. Avem aici o echipă de baschet masculină și una feminină, în prima ligă națională”, a menționat acesta.

244 de echipe de baschet vor ajunge la Craiova

Competiția, care se va desfășura între 22 iunie și 12 iulie, este considerată unul dintre cele mai importante evenimente ale FRB. La ea participă nu mai puțin de 3.000 de competitori, care vor fi prezenți toți în Craiova alături de antrenorii și părinții lor. Până ieri, se înscriseseră 244 de echipe, care vor evolua în trei serii. În prima serie, baby baschet, vor fi copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani (23 iunie – 30 iunie); în seria a doua vor evolua fete cu vârste între 10-12 ani (31 iunie – 6 iulie), iar în seria a treia vor intra pe terenul de baschet băieți cu vârste între 10-12 ani (7 iulie – 12 iulie). „Ideea acestui campionat național este de a crea o emulație în rândul copiilor și al părinților. Ne dorim să atragem cât mai mulți copii către sport și, în special, către baschet. Este un lucru minunat să vezi un oraș plin de copii, care vin să se întreacă într-o competiție sportivă. Ne dorim ca mulți dintre ei să ajungă către marea performanță”, a mai menționat președintele FRB.

Autoritățile locale iau măsuri pentru primirea oaspeților

În cele trei săptămâni cât sportivii se vor afla la Craiova, va fi o adevărată zarvă în oraș. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a asigurat însă pe organizatori că municipalitatea a luat deja toate măsurile pentru ca lucrurile să se desfășoare bine, iar toți oaspeții să se simtă bine în Bănie. „Pentru Craiova, acest eveniment este deosebit de important. Vor fi curse speciale, puse la dispoziție de RAT Craiova, care vor circula între hoteluri și bazele sportive. Aceste autobuze vor trece din oră în oră ca să ia și să aducă copii pe baze. În această perioadă, Casa Băniei, Secția de Istorie-Arheologie și cea de Științele Naturii ale Muzeului Olteniei să fie deschise și să permită accesul gratuit acestor copii care ne vizitează orașul”, a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu. Autoritățile locale s-au gândit și la câteva posibilități pentru delectarea tinerilor competitori după meciurile epuizante. Astfel, în toată această perioadă, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” va avea tot felul de reprezentații la care vor fi invitați să participe sportivii. Pentru fiecare serie care va intra în competiție, se va organiza Marșul micuțului baschetbalist în Piața „Mihai Viteazul”.

Federația Română de Baschet va amenaja mai multe terenuri de joc

Competițiile în sine se vor juca pe terenurile de baschet care vor fi special amenajate, la Craiova, de Federația Română de Baschet și care, ulterior, vor intra în zestrea școlilor-gazdă. Potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, vor fi amenajate nu mai puțin decât 11 terenuri de baschet, în patru locații, toate cheltuielile fiind suportate din bugetul federației – 1.000 de euro pe bucată. La Colegiul Național „Elena Cuza” vor fi recondiționate cele două terenuri de baschet din curte; la Colegiul Național „Carol I” vor fi amenajate cinci terenuri (două pe platou și trei recondiționate pe bază); la Colegiul Național „Frații Buzești” vor fi amenajate trei terenuri, iar la Clubul Sportiv Universitatea Craiova va fi recondiționat un teren. A cincea locație este în Piața „Mihai Viteazul”, unde vor fi amplasate panouri mobile. „Nu vor fi organizate meciuri în Sala Polivalentă pentru că ideea acestui campionat este să fie organizat în aer liber. În același timp, vrem să și recondiționăm anumite terenuri outdoor care vor rămâne în folosința acestor școli”, a precizat Horia Păun.

Craiova, din nou la înălțime

De asemenea, se apreciază că municipiul va avea de câștigat și de pe urma cheltuielilor de cazare și masă. Cei aproximativ 3.500 de oaspeți care ne vor vizita orașul – sportivi laolaltă cu antrenori și părinți – vor fi cazați la cele 22 de hoteluri și pensiuni, precum și la câteva cămine școlare, cu care autoritățile locale au și vorbit deja. „Primăria și nici FRB nu plătesc cheltuielile de cazare și masă ale participanților, ele sunt suportate de părinți. Vă dați seama că am vorbit cu cei de aici să le facă un preț pentru ei, pentru niște sportivi”, a spus primarul Craiovei. Se apreciază totuși că numai din aceste sume vor intra la bugetul gazdelor aproximativ 1 milion de euro.

Pentru Craiova, pe lângă cele 11 terenuri de baschet amenajate, cel mai important câștig este însă acela că poate bifa încă un eveniment de mare anvergură – cel mai mare la această categorie din România – care va conta într-o altă competiție în care, de această dată, municipiul nostru este antrenat, și anume cel de a obţine titlul de „Capitală Culturală Europeană”.