Spitalele vor putea face angajări după rectificarea bugetară

0
401

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat încă o dată asigurări că spitalele vor putea să angajeze personal medical, atât asistenţi cât şi medici, după ce se va realiza rectificarea bugetară. Unităţile sanitare îşi vor putea completa, însă, deficitul de personal, numai dacă dispun de suficiente resurse financiare. Potrivit estimărilor realizate de autorităţile medicale deficitul de personal în sistem s-ar situa, în prezent, între 5 şi 8%.

Oficialii din Sănătate au anunţat că deblocarea posturilor în sistemul sanitar va avea loc cel mai probabil după luna iulie a.c., în funcţie de cum se va face rectificarea bugetară. În acest moment, angajările în sistem se realizează după principiul „pleacă un om, vine un om”.

Dacă estimările Ministerului Sănătăţii sunt destul de optimiste plasând deficitul de personal din spitale undeva până în pragul de 8%, nu acelaşi lucru se poate spune despre Colegiului Medicilor din România. Pentru anul trecut, reprezentanţii instituţiei au calculat că în 27 de judeţe din întreaga ţară existau unităţi sanitare care funcţionau fără a fi acoperite din punct de vedere al personalului medical. Mai mult decât atât, aceştia au precizat că din 2007 şi până în prezent peste 14.000 de medici au ales să plece peste graniţele ţării, pentru pregătirea acestora statul român investind peste 3,5 miliarde de euro. În plus, pentru prima dată în ultimii ani, în România, s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică.

Specialişti din străinătate atraşi în România

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii propune un proiect de Ordin prin intermediul căruia să permită aducerea de specialişti şi din alte ţări. Astfel, medici specializaţi în ţări din afara Uniunii Europene îşi vor putea echivala titlul dacă au formare de rezidenţiat. Proiectul lansat în dezbatere publică vizează echivalarea titlurilor oficiale de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii. Cadrele medicale care doresc să profeseze în România pe baza calificării obţinute în una dintre cele cinci ţări trebuie să fie cetăţean român, al unui stat membru UE, SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) sau al Elveţiei, soţul unui cetăţean român sau descendent/ ascendent în linie directă, aflat în întreţinerea unui cetăţean român, este membru în familia unui cetăţean al UE, SEE sau Elveţiei, cetăţean al unui stat terţ care are statutul de rezident permanent în România sau rezident pe termen lung în UE, SEE sau Elveţia.

Medicii îşi vor putea echivala titlul

Procedura de echivalare presupune analiza formării în specialitate şi a competenţelor profesionale însuşite comparativ cu cerinţele de formare şi a competenţelor profesionale prevăzute pentru specialitatea respectivă de normele în vigoare şi se efectuează în termen de maxim 60 de zile calendaristice de la data înregistrării la Ministerul Sănătăţii a dosarului depus de titular.

Conform proiectului, în vederea echivalării, durata de formare în specialitatea analizată se calculează în ore de pregătire pe săptămână, în luni sau ani de specializare, după caz. În situaţiile în care durata de pregătire a titularului exprimată în ani este mai mică decât cea prevăzută de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală pentru specialitatea respectivă, se ia în considerare numărul total de ore de pregătire pe săptămână efectuate de titular în comparaţie cu cele prevăzute de curriculumul de pregătire al specialităţii in România.