Liber la scăldat! Ştrandurile craiovene şi-au deschis porţile

0
542

Vremea frumoasă din ultimele zile i-a împins pe mulţi dintre craioveni să aleagă ca variantă de petrecere a timpului liber piscinele şi ştrandurile din oraş. Şezlonguri, baldachine, umbreluţe din stuf şi apa numai bună pentru o bălăceală au fost principalele ingrediente pentru distracţia de sfârşit de săptămână. Iar proprietarii acestor locaţii s-au pregătit special, aducând îmbunătăţiri pentru actualul sezon, menite să nu înşele aşteptările clienţilor. Fiecare ştrand sau piscină încearcă să atragă printr-o ambianţă cât mai originală şi plăcută, astfel încât cei care le trec pragul, să se întoarcă şi a doua oară cu plăcere. În acest an, în micile oaze de răcoare şi-au făcut loc şi discotecile, aşa că distracţia estivală poate continua până târziu în noapte.

Vacanţa se apropie cu paşi repezi, iar cei care sunt cu gândul deja la mare se pot relaxa într-o atmosferă asemănătoare celei de pe litoral în ştrandurile craiovene. Doar cu diferenţa că, nu mai trebuie bătută atâta cale, iar costurile sunt mult mai mici. Cu aproximativ 20 de lei de persoană – intrarea la ştrand plus o băutură răcoritoare – poţi lăsa în urmă atmosfera urbană încinsă pentru câteva ore petrecute într-un ambient răcoros. Duşul rece este cel care face intrarea în atmosferă şi deschide apetitul de bălăceală. Variantele de distracţie nu se opresc, însă, aici şi diferă de la o locaţie la alta. În plus, deşi au făcut îmbunătăţiri, majoritatea proprietarilor de ştranduri şi piscine practică şi anul acesta preţurile din sezonul trecut.

Pe plajă, încă de dimineaţă

Chiar dacă este început de sezon estival, ieri, craiovenii şi-au făcut apariţia pe plajele ştrandurilor înainte de ora prânzului, cu dorinţa clară de a se bronza şi răcori. Una dintre locaţiile alese a fost cea de la Hanul Doctorului, unde cu 10 lei intrarea plus 5 lei şezlongul, o persoană îşi poate asigura o zi de plajă. Cei însetaţi de razele soarelui se pot răcori pe terasa ştrandului amplasată chiar în mijlocul bazinului. De altfel, aceasta rămâne una din principalele atracţii de la Hanul Doctorului. În plus, cine nu rezistă arşiţei nemiloase se mai poate retrage la umbra copacilor din jur, baza de agrement fiind recunoscută drept o oază de verdeaţă, beneficiind de un cadru natural deosebit.

Piscina „Valencia” pregăteşte inaugurarea unui club

Una dintre locaţiile estivale preferate de craioveni rămâne piscina „Valencia”. Cu o capacitate de 500 de locuri, este una dintre cele mai cochete din oraş şi oferă o serie de servicii incluse în preţul de intrare de 15 lei. Printre acestea se numără închirierea şezlongului, acces la jacuzzi, saună şi la terenurile de volei sau fotbal. Copiii până în cinci ani au intrare gratuită. În plus, cei mici se pot distra în voie într-un bazin special amenajat pentru ei. Potrivit proprietarului, craiovenii care vor să petreacă câteva ore aici, trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli, considerate a fi de bun-simţ. „Avem câteva reguli cu caracter intern, care sunt afişate şi la intrare, în care se precizează foarte clar că sunt interzise injuriile, expresiile vulgare sau să mănânce pe marginea apei. Sunt şi copii aici şi nu permitem un astfel de comportament. Cei care au de gând să facă sărituri în apă, pot s-o facă doar în momentul în care piscina este liberă pentru a evita accidentele”, ne-a precizat Ion Ilie, proprietarul piscinei „Valencia”.

În fiecare an baza de agrement a beneficiat de îmbunătăţiri, prin urmare nici de data aceasta nu s-a făcut excepţie de la regulă. Dacă în sezonul trecut a fost amenajată o sală cu mese de biliard, fotbal de masă şi ping-pong, acum surpriza pregătită clienţilor este o discotecă. Inaugurarea acesteia se va produce vineri, 10 iunie a.c.

Un nou decor la Işalniţa

Printre cele mai mari ştranduri aflate la dispoziţia craiovenilor rămâne cel de la Işalniţa. Cu o  suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi o adâncime ce ajunge la şase metri, acesta are dimensiunile unui bazin olimpic fiind o adevărată atracţie pentru împătimiţii înotului. Şi pot veni în număr mare, întrucât baza de agrement are o capacitate de o mie de locuri. Proprietarii spun că sezonul ce tocmai a început este unul al investiţiilor în decoruri şi în confortul clienţilor. Schimbările se văd de la distanţă. Umbreluţe îmbrăcate în stuf, clubul de noapte şi terasele la fel. „Stuful este adus din Deltă şi asigură un confort termic deosebit. Este mult mai răcoare. Oferă o temperatură cu 7 grade Celsius mai scăzută. Cei care au amenajat acoperişurile sunt specialişti, oameni chiar de-acolo din Deltă. În plus, este una din modalităţile ecologice de a înlocui aerul condiţionat”, a declarat Ionuţ Pârvulescu, administratorului ştrandului Işalniţa.

Odată cu lăsarea serii, când înotul în bazin nu mai este permis, pe plajă distracţia continuă. În fiecare vineri şi sâmbătă este deschis clubul din interiorul bazei de agrement. „La fiecare sfârşit de săptămână avem invitat un DJ care să întreţină atmosfera. Noaptea, înotul este interzis pentru că nu dorim să avem nici un fel de incidente. Pe timpul zilei, salvamarii veghează în permanenţă clienţii, astfel încât să nu apară vreo problemă”, a mai spus administratorul de la Işalniţa.

Preţuri acceptabile

Şi la Işalniţa preţul la intrare este de 15 lei – copiii de până la 14 ani beneficiază de gratuitate –, tarif în care sunt incluse şezlongul sau baldachinul. Cei care vor să fie siguri că vor „prinde” un baldachin sau şezlong, trebuie să ştie că pentru acestea se pot face, în prealabil, rezervări. În ceea ce priveşte băuturile, preţurile acestora variază. Pentru o sticlă de apă sau de suc, craiovenii care aleg ştrandul Işalniţa trebuie să scoată din buzunar 5 lei, iar pentru a se răcori cu o sticlă de bere au de ales între produse de la 3 la 12 lei.

Siguranţa tuturor celor care vin să se distreze la Işalniţa este vegheată atât de camerele video, cât şi de persoane special instruite în acest sens. Şi problema drumului de acces, care face legătura între drumul european şi ştrand, a fost remediată, iar cei care vin cu maşinile nu trebuie să-şi facă probleme din cauza parcării.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU