Printre ultimele ţări care au dat alarma asupra bacteriei ucigaşe se află şi SUA, dovadă decizia punerii sub supraveghere a legumelor importate din Spania şi Germania „prin măsuri de precauţie”. Nu mai puţin de şase cazuri suspecte au fost identificate în această ţară, iar patru dintre acestea la persoane care fuseseră recent în Germania, două fiind militari staţionaţi în această ţară. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 12 ţări au anunţat cazuri de contaminare cu această bacterie, care provoacă hemoragia sistemului digestiv şi, în cazuri foarte grave, tulburări renale (sindromul hemolitic şi uremic, SHU). Cu toate acestea, analizele efectuate în laboratoare specializate nu permit incriminarea legumelor proaspete consumate, drept cauza infecţiei cu bacteria ucugaşă, după cum a indicat Institutul Superior de Sănătate (ISS) de la Roma. „Alarma împotriva consumului de legume este nejustificată (…) întrucât analizele de laborator nu permit susţinerea ipotezei că legumele consumate au fost sursa infecţiei” afirmă un comunicat al menţionatului institut, cu trimitere la Escherichia coli. Analizele efectuate pe eşantioane de castraveţi suspectaţi au clarificat definitiv faptul că aceştia nu erau contaminaţi cu bacteria ucigaşă „standardele de igienă obişnuită pentru securitatea alimentară fiind suficiente în evitarea infecţiilor”. Faptul că această bacterie s-a dovedit rezistentă la numeroase antibiotice nu constituie un factor de risc. Cu toate acestea, propagarea bacteriei, care deja a făcut 19 morţi în Europa, a perturbat comerţul cu legume şi fructe, originea şi modul de răspândire al ei rămânând misterioase. Astăzi, ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, se va afla la Bruxelles, pentru a solicita un ajutor destinat producătorilor de fructe şi legume. Germania refuză, însă, să plătească. Acest demers este preambulul pregătirii unei întâlniri G 20, după ce Franţa şi Spania au invocat pierderi enorme în comerţul cu legume şi fructe. Este suficient să amintim embargoul excesiv impus de Rusia asupra importurilor europene de legume proaspete (549 milioane euro în 2010). Prevăzută este şi o reuniune a miniştrilor europeni ai agriculturii, pentru a studia soluţiile posibile la ceea ce s-a întâmplat.