Europarlamentarul Marinescu despre condiţionarea finanţării europene de respectarea statului de drept : “Nu este corect să afectezi cetăţenii din cauza deciziilor proaste, populiste, naţionaliste, extremiste pe care un guvern vremelnic le ia”

0
279

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă despre bugetul  Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027  şi despre condiţionarea acordării fondurilor de respectarea statului de drept:  „Bugetul Europei arată în ce direcţie vrea Europa să se îndrepte în următorii ani. Bugetul propus pentru perioada 2021-2027 este cu 20% mai mare decât bugetul actual (perioada 2014-2020) şi alocă sume importante pentru migraţie, securitate, pentru politica de apărare comună, care sunt, de fapt, provocările viitoare. În acelaşi timp, marea majoritate a banilor se duc către competitivitate, adică creştere economică şi locuri de muncă, crescând totodată sumele pentru cercetare şi inovare. Pentru coeziune şi agricultură sumele aprevăzute sunt cu 5% mai mici. Bugetul propus este echivalentul a 1,11% din venitul național brut al Uniunii Europene.

Propunearea de buget, prezentată miercuri de Comisia Europeană în Parlamentul European, condiţionează finanţarea europeană de respectarea statului de drept. Referitor la acest subiect europarlamentarul PNL a declarat: „Personal nu-mi convine această condiţionare fiindcă nu este corect să afectezi cetăţenii din cauza deciziilor proaste, populiste, naţionaliste, extremiste pe care un guvern vremelnic le ia. După cum decurg lucrurile la noi, România poate deveni un caz pe acestă condiţionalitate.

În finalul conferinţei de presă europarlamentarul liberal a făcut referire la proiectul european prin care tinerii ce au  împlinit 18 ani pot să beneficieze de un bilet de tren gratuit pentru a călători în Europa: “Acest instrument există şi în bugetul 2021-2027 fiind alocată suma de 700 de milioane euro. Există un proiect pilot care se va aplica anul acesta în care aproximativ 15000 de tineri vor beneficia de această facilitate.”