De ce Edy Iordănescu?

1
757

Numele cel mai vehiculat pentru preluarea Universităţii Craiova este cel al fiului selecţionerului României

ediSpeculaţiile privind noul antrenor al Craiovei începând din sezonul viitor au demarat deja, iar numele cel mai vehiculat este cel al tehnicianului de la Pandurii, Edward Iordănescu, cel care se poate clasa pe podium cu formaţia gorjeană dacă va câştiga partida din ultima etapă, de acasă, contra campioanei Astra Giurgiu.

Pe Iordănescu junior îl recomandă parcursul cu Pandurii din sezonul actual, discursul său articulat, oarecum ieşit din tiparul tehnicienilor din România şi opus chiar celui promovat de tatăl său, actualul selecţioner având derapaje verbale devenite deja proverbiale. Totodată, Edy îşi mai poate asuma un merit al păstrării vestiarului compact şi setat pe performanţă, în condiţiile în care din iarnă situaţia financiară nu a mai fost la fel de bună ca în anii trecuţi, când CEO pompa milioane de euro în club, chiar dacă avea pierderi uriaşe. De asemenea, Pandurii a fost una dintre echipele care s-a peregrinat permanent, jucând practic în deplasare toate meciurile, în condiţiile în care s-a refugiat pentru acest sezon la Severin, arena din Târgu Jiu fiind în reconstrucţie.

Parcursul din acest sezon al gorjenilor se datorează mai degrabă organizării clubului şi lotului de jucători, decât inspiraţiei lui Iordănescu junior. S-a demonstrat deja că Pandurii este o echipă care “te face antrenor” decât invers. Petre Grigoraş şi Cristi Pustai au înregistrat la Târgu Jiu apogeul carierei, pentru ca ulterior ambii să eşueze la Oţelul, CFR, ASA sau Poli, respectiv la FC Botoşani. Se poate spune că, dacă va termina campionatul pe locul 3, Pandurii este cu doar un loc deasupra graficului, gorjenii fiind a patra echipă din Liga I din punct de vedere al valorii lotului, conform sumelor vehiculate pe transfermartkt, după Steaua, Astra şi Dinamo. La acest capitol, şi Craiova se află deasupra posibilităţilor, ea fiind a noua echipă ca şi cotă, iar în acest moment ocupă locul 7. Echipa din Liga I care şi-a depăşit sensibil condiţia este CSMS Iaşi, care ocupă ultimul loc ca valoare a lotului şi totuşi este pe locul 8, la egalitate cu ocupanta locului 7. La polul opus se află Concordia Chiajna, cotată a şasea formaţie ca valoare, dar ocupă doar locul 11.

Craiova are mulţi tineri, Pandurii – un singur jucător under 26

Pandurii a beneficiat de jucători cu mare experienţă, unii dintre ei veritabili lideri de vestiar. Jucători care cochetează cu echipa naţională şi care au câştigat trofee precum Săpunaru, Nistor, Răduţ, Ropotan, Antal, Hora sau Nicoară nu posedă în lot decât Steaua şi Astra. Dintre jucătorii de bază ai celor de la Pandurii, doar croatul Mrzlejak are sub 26 de ani, restul fiind jucători maturi, în jurul a 30 de ani. În acest timp, cu excepţia lui Zlatinski, jucătorii cu experienţă ai Craiovei sunt ori deja “depăşiţi”, ori n-au avut în cariera lor performanţe notabile. În rest, lotul este format din jucători sub 25 de ani, printre care: Ivan, Băluţă, Vătăjelu, Bancu, Madson, Nuno Rocha, Hergheligiu, Măzărache, ca să-i amintim doar pe cei cu prezenţe constante în acest campionat.

De asemenea, experienţa anterioară a lui Edy Iordănescu este practic inexistentă. A fost dat afară de la după câteva etape de la ASA, în Liga a II-a, chiar după o remiză acasă cu Craiova, a avut o experienţă scurtă şi nefericită la Fortuna Brazi şi a fost secund la Steaua şi FC Vaslui. Nici faptul că este stelist recunoscut şi fiul unui alt stelist pur sânge nu-l recomandă pe Iordănescu pentru a prelua Craiova. Gabi Balint a reuşit să promoveze Universitatea în Liga I, însă nu a fost pe deplin acceptat de suporterii craioveni. Dacă se pune problema unui “venetic” la Craiova, atunci măcar să fie vorba de unul cu CV, nu un cvasidebutant.

În meciurile Craiova – Pandurii s-au înregistrat două remize, prima, în Bănie, după o dominare totală a Ştiinţei, iar cea de-a doua, la Severin, după ce Universitatea a condus până în penultimul minut de joc, aşa că în “directe” nu ne-a convins deloc Iordănescu junior de strategia sa. Concluzionând, numirea lui Iordănescu la Craiova este un pariu, un nou experiment, fiindcă Universitatea are o echipă care trebuie “ajutată” de un antrenor, nu una care îi poate prilejui consacrarea unuia. Ori, în vară, Universitatea nu poate transferura nici măcar de jucători liberi de contract, în condiţiile în care sunt şanse mari să se mai despartă de alţii, aşa încât cota virtuală a lotului va fi una şi mai scăzută decât actuala.

Argumente pro Edy Iordănescu

  • parcursul bun al echipei Pandurii în acest sezon
  • rezultatele obţinute în condiţiile în care Pandurii a jucat toate meciurile în deplasare
  • continuitatea în rezultate şi după “despărţirea” de CEO
  • discursul articulat, limbajul elevat
  • relaţia cu jucătorii, unii dintre ei cu mare personalitate

Argumente contra Edy Iordănescu

  • experienţa anterioară inexistentă
  • rezultatele actuale s-au datorat în principal organizării clubului şi valorii şi experienţei jucătorilor
  • a beneficiat de un lot cu mare experienţă, nu a promovat niciun jucător tânăr, dintre cei de bază doar Mrzlejak având sub 26 de ani, iar Craiova nu poate efectua transferuri şi se bazează pe tineri
  • trecutul stelist asumat, recunoscut, este şi fiul unui alt stelist pur sânge
  • Craiova l-a dominat în disputele directe, cele două remize fiind nemeritate de gorjeni
  • Izbucnirile dese, care s-au soldat cu un record de suspendări

 

1 COMENTARIU

  1. De ce ziceti ca nu putem aduce nici jucatori liberi de contract in vara? Ni s-a spus ca putem, chiar Liga a raspuns la o adresa, daca nu ma insel. Florea, Surugiu, de la echipa a 2-a, nu asa au fost adusi?

Comments are closed.