Sâmbătă, 9 mai / Braşov : Întâlnirea Naţională Dacia Clasic

0
517

Peste 60 de automobile Dacia din toate colţurile ţării se adună în Piaţa Sfatului din Braşov, sâmbătă, 9 mai, la Întâlnirea Naţională Dacia Clasic. Bătrânele maşini, multe trecute de 40 de ani, nu îşi arată vârsta: au caroseria stralucitoare şi motorul în stare perfectă.

Evenimentul este organizat de Retromobil Club România, secţia Dacia Clasic, înfiinţată în 2012, care are drept scop salvarea cât mai multor automobile care au marcat istoria țării. Anul trecut, 75 de Dacii au primit atestatul de vehicul istoric, dublu faţă de 2013. Proprietarii lor au ales să le restaureze şi să le prezinte la parade auto, în loc să le lase să ajungă la fier vechi.

Cele mai multe automobile participante la eveniment sunt modelul Dacia 1300, care a început să se fabrice în Romania acum 46 de ani. Berlina cu 4 uşi, 54 de cai putere şi tracţiune pe puntea faţă era printre cele mai moderne automobile ale Europei anilor 1970. Dacia 1300 a fost produsă la Mioveni până în 1981 şi este un simbol puternic al istoriei auto a ţării. Un alt model prezentat este Dacia 1100, care s-a fabricat între anii 1968 şi 1971. “Suticile” încep să devină o raritate. În ţara noastră au fost construite doar 40.000 de astfel de maşini, şi multe dintre ele au ajuns la REMAT. Şase Dacii 1100 restaurate vor putea fi admirate la Braşov.

„Tovarăşa”, atracţia evenimentului

La eveniment şi-au anuntat participarea şi cateva modele rare. „Dacia 1300 de competiţie” – automobil, fabricat în 1972, a fost restaurat de pilotul braşovean Dan Spuderka şi transformat într-unul pentru raliuri, în conformitate cu regulamentul Federaţiei Internaţionale de Automobilism. „Trei Dacii 1300 de Miliţie” cu toate dotările vremii, inclusiv staţie şi girofar. Proprietarii vor veni îmbrăcaţi în costum de miliţian. „Dacia Shifterossa”, un model extrem de rar, fabricat pentru a fi exportat în Marea Britanie. Este un fel de Dacia Papuc cu volan pe dreapta. La toate acestea se adaugă “Tovarăşa”, Dacia 2000 destinată cuplului Ceauşescu şi înalţilor demnitari, maşină prezentă şi la ediţia de anul trecut a Întâlnirii Naţionale Dacia Clasic. Ea a fost fabricată în 1981 şi are dotări precum cutie de viteze automată, aer condiţionat, geamuri electrice şi pilot automat cu comenzi pe volan.

Daciile istorice se vor aduna în parcarea Motelului Timişul de Jos în dimineaţa de 9 mai, la ora 9:00. De acolo, vor pleca spre Piaţa Sfatului, în coloană. Maşinile vor fi expuse până la ora 13:30, timp în care puteţi afla de la proprietari cum se restaurează o Dacie şi ce trebuie să faceţi ca să înscrieţi o maşină istorică în Retromobil Club România. La ora 16:00, în parcarea Motelului vor avea loc concursuri inedite care vor pune în valoare proverbială creativitate a şoferilor de Dacia.