Munca în construcţii – sub lupa inspectorilor de muncă

0
397

La sfârşitul lunii aprilie, Inspecţia Muncii a desfăşurat o campanie naţională de prevenire şi combatere a „muncii la negru” şi a nerespectării normelor de securitate şi sănătate în muncă în domeniul construcţiilor. În Dolj, acţiunea s-a bucurat de succes, rezultatele fiind mai mult decât satisfăcătoare, incidenţa faptelor de natură infracţională sau contravenţională fiind în scădere.

În zilele de 28-29 aprilie, Inspecţia Muncii a desfăşurat o amplă acţiune de prevenire şi combatere a faptelor care aduc atingere legii, domeniul construcţiilor fiind cel vizat. S-a urmărit respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi de aplicarea legislaţiei în ceea ce priveşte relaţile de muncă, în cel din urmă caz fiind vorba de întocmirea şi înregistrarea la timp a contractelor individuale de muncă. De asemenea, printre obiectivele urmărite, s-au aflat respectarea timpului de lucru, repausul săptămânal, purtarea echipamentelor individuale de protecţie conforme, schelele aflate în parametrii normali de funcţionare.

Pericol din partea şantieriştilor particulari

La dDolj, situaţia este îmbucurătoare. În urma acţiunilor inspectorilor de muncă, au fost verificate, cu procese-verbale de constatare, 22 de entităţi economice, fiind depistate 24 de deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere. De asemenea, trei angajatori au fost sancţionaţi contravenţional, cuantumul amenzilor fiind de 21.000 de lei, pentru întârzierea înregistrării contractelor individuale de muncă ale angajaţilor. În acelaşi timp, au fost înregistrate şi două infracţiuni, dosarele fiind înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, deoarece angajatorii au avut mai mult de cinci angajaţi fără forme legale, şapte, respectiv şase salariaţi. „La nivelul judeţului Dolj, am constatat o îmbunătăţire semnificativă a respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă şi o reducere a incidenţei „muncii la negru”. Inspectorii au observat, pe şantierele mari, o disciplină a muncii crescândă, muncitorii purtând căştile de protecţie şi centurile de siguranţă, în general echipamentul individual de muncă adecvat. Problemele apar pe fronturile de lucru mici, în general la construcţiile de case, acolo unde se lucrează cu persoane fizice, fără personalitate juridică, unde apar şi cele mai multe evenimente, dar încercăm să remediem şi această situaţie. Nu vreau să par rău, dar am avut două societăţi care nu îşi au sediul în Dolj, dar care au venit cu năravul după ele, adică au avut probleme pe relaţii de muncă”, a declarat  Cătălin Mohora, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

S-a muncit şi în aprilie

În altă ordine de idei, luna trecută au fost verificate 198 de unităţi economice, fiind dispuse 202 măsuri la 16 angajatori, care au fost depistaţi cu deficienţe în activitate, fiind acordate şase avertismente şi 16 amenzi, iar trei societăţi au fost propuse cu trimitere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, deoarece aveau mai mult de cinci angajaţi fără forme legale. În total, au fost depistate 20 de persoane „la negru”, iar alte 37 aveau înregistrate retroactiv contractele individuale de mună.