”România vrea o politică a bunăstării”

0
360


Domnule preşedinte Valeriu Zgonea, se apropie un nou scrutin al alegerilor europarlamentare. Cât de importante sunt aceste alegeri? Credeţi că românilor le pasă astăzi mai mult de ”Europa dumitale”, vorba lui Caragiale?

Ne pasă în primul rând de România, dar nu trebuie să uităm că România este astăzi parte a Europei, iar Europa este şi a noastră, a românilor. Şi vrem să fim respectaţi în Europa, vrem să fim mândri cu ţara noastră. Tocmai de aceea sunt importante aceste alegeri şi este important pe cine trimitem să ne reprezinte în Europa. Parlamentul European joacă un rol important pentru fiecare ţară membră, mai ales că o bună parte a legislaţiei naţionale fie este conturată la nivelul Uniunii Europene, fie este adoptată în baza unor norme europene care sunt votate de Parlamentul European. Dacă vrem să vedem o creştere a nivelului de trai pentru cât mai mulţi dintre români, atunci trebuie să trimitem în Parlamentul European oameni care să promoveze bunăstarea. Am văzut cu toţii ce a înseamnat austeritatea impusă de partidul popularilor europeni şi de aliaţii lor din România, domnii Băsescu, Boc şi Blaga. Eu nu cred că românii îşi mai doresc tăieri de salarii si pensii, disponibilizări, închideri de şcoli şi spitale, scumpiri pe linie la gaze şi curent electric. Eu cred că românii au văzut în ultimii doi ani că ţara poate fi guvernată şi altfel. Că pot fi create şi locuri de muncă noi, dar şi kilometri de autostradă câţi nu au fost realizaţi în tot regimul Băsescu. Că pot fi majorate şi pensiile, dar şi fondurile alocate susţinerii întreprinzătorilor români. Că pot fi crescute şi salariile mici, dar şi exporturile realizate de economia României. Dacă vrem să rămânem şi pe mai departe pe acest drum, atunci este important ca PSD să trimită în Parlamentul European cât mai mulţi europarlamentari, pentru ca aceştia, împreună cu social-democraţii europeni, să promoveze o politică a bunastarii la nivelul întregii Uniuni Europene.

Cum au sprijinit concret europarlamentarii români ai PSD dezvoltarea locală, rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii aici, în ţară?

Europarlamentarii au la îndemână instrumente care influenţează politicile europene, pe cele naţionale şi, în cele din urmă, influenţează viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean, din fiecare localitate. Toţi europarlamentarii noştri au luptat pentru dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă al românilor în toate statele din Europa, au apărat românii în faţa atacurilor din partea extremiştilor şi a populiştilor europeni, s-au bătut pentru a obţine mai mulţi bani europeni pentru România.

Vă dau doar câteva exemple concrete. Victor Boştinaru este unul dintre cei mai activi şi apreciaţi europarlamentari români, care a luptat pentru extinderea perioadei de accesare a banilor europeni, precum şi pentru o politică de coeziune mai puternică, în avantajul României. Datorită lui, României i-a fost prelungită cu un an perioada de folosire a banilor europeni din exerciţiul financiar 2007-2013. Sunt bani folosiţi pentru dezvoltarea localităţilor, pentru asfaltarea drumurilor, pentru sistemele de alimentare cu apă, staţii de epurare şi canalizare, pentru centre sociale. Acestea sunt lucruri importante pentru fiecare comunitate, pentru fiecare familie. Viorica Dăncilă a sprijinit agricultura din România prin amendamentele aduse reformei Politicii Agricole Comune, s-a bătut în Parlamentul European pentru a obţine mai mulţi bani europeni pentru agricultorii români, dar şi pentru persoanele defavorizate. Corina Creţu a reprezentat cu mândrie România la Bruxelles în toţi aceşti ani, fiind un apărător recunoscut al românilor în faţa atacurilor din partea extremiştilor şi a populiştilor europeni. A luptat constant pentru dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă al românilor în statele din Europa. Daciana Sârbu s-a implicat intens în negocierile de la Bruxelles privind viitorul agriculturii UE, depunând peste 80 de amendamente la proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune, şi s-a luptat pentru măsuri favorabile României. A organizat în Europa evenimente de promovare a produselor româneşti. De asemenea, a cerut UE să creeze un cadru de protecţie a lucrătorilor migranţi împotriva abuzurilor angajatorilor.

Spre deosebire de Monica Macovei şi alţii ca ea, aceşti oameni au apărat întotdeauna interesele României şi nu şi-au denigrat ţara la Bruxelles sau în cancelariile europene. Băsescu şi PDL i-au lăsat pe români să fie trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua în ţările din UE.

”Europarlamentarii propuşi de PSD-UNPR-PC vor reprezenta cu mândrie România”

Vă rog să precizaţi trei motive principale pentru care românii ar trebui să voteze candidaţii Alianţei PSD-UNPR-PC.

În primul rând, pentru că avem cei mai buni candidaţi. Avem o echipă puternică, valoroasă, sunt oameni care ştiu să lupte pentru binele românilor. sunt oameni bine pregătiţi, profesionişti în domeniilor lor de activitate, care vor promova interesele României în Europa, pentru următorii cinci ani. Este o listă care îmbina experienţa Ecaterinei Andronescu, a lui Ioan Mircea Paşcu, Dan Nica sau Victor Boştinaru, cu energia şi entuziasmul unei generaţii de oameni tineri, precum Corina Creţu sau Cătălin Ivan. L-aş menţiona şi pe Sorin Moisă, un tânăr cu o pregătire excepţională şi cunoaştere aprofundată a politicilor europene, consilier politic al Delegaţiei CE în România şi director adjunct de cabinet al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Ni se alătură, pe această listă, şi oameni care au avut succes în afara politicii, precum Damian Drăghici, un român respectat şi iubit peste tot în lume. Este o echipă echilibrată şi competentă.

În al doilea rând, un vot pentru candidaţii propuşi de PSD+UNPR+PC înseamnă un vot pentru social-democraţii europeni – adevăraţii prieteni ai României la Bruxelles şi Strasbourg. Social-democraţii europeni sunt cei care au sprijinit cel mai mult procesul de aderare a României la UE şi cei care, în procesul de integrare, au fost alături de România în faţa valului de populism sau de critici şi atacuri nejustificate la adresa cetăţenilor români din Italia, Spania sau Marea Britanie. Social-democraţii europeni sunt cei care au susţinut creșterea alocărilor de fonduri europene pentru România şi cei care ne sprijină cel mai mult în eforturile noastre de aderare la Spaţiul Schengen.

În al treilea rând, noi ne-am ţinut de cuvânt. România a înregistrat în 2013 una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. Pentru prima dată în ultimii 20 ani, România a exportat mai multe produse agricole decât a importat. Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut de la 7% în timpul guvernării PDL, la 35% după numai un an de guvernare USL. Inflaţia a ajuns şi ea la un minim istoric, de 1,5%, ceea ce înseamnă că preţurile au rămas aproape pe loc. Peste un milion de angajaţi au beneficiat de majorarea salariului minim, iar profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi primesc şi ei mai mulţi bani decât anul trecut. Dar poate cel mai important, în vreme ce Europa se confruntă cu problema gravă a şomajului, noi am creat 80.000 de locuri noi şi am adus rata şomajului la una dintre cele mai mic valori din Uniune. Un vot pentru PSD-UNPR-PC este un vot pentru continuarea acestei guvernări.

”Oltenia are un potenţial economic uriaş”

Când vorbim despre Europa şi despre fonduri europene, nu putem să nu ne gândim la faptul că Oltenia este una dintre cele mai sărace regiuni. Potenţial există, fără îndoială, pentru dezvoltarea regiunii. Ce trebuie făcut pentru a spori atractivitatea zonei pentru potenţialii investitori?

Oltenia se află, încă, în urma altor regiuni, dar vă asigur că lucrurile sunt pe cale să se schimbă în bine. Dezinteresul foştilor guvernanţi faţă de întreaga regiune Oltenia nu este un secret pentru nimeni. Ani de zile au fost olteni la conducerea Ministerului Transporturilor, iar Oltenia nu are nici măcar un kilometru de autostradă. Avem nevoie de o autostradă în Oltenia şi o vom face. Întreaga regiune Oltenia are un potenţial economic uriaş, toţi suntem conştienţi de el. Avem avantajul unui Aeroport Internaţional la Craiova. Consiliului Judeţean a investit peste 10 milioane de euro până în prezent în dotări şi terminale noi şi urmează să reabiliteze infrastructura de mişcare a aeroportului, proiect în valoare totală de 24,4 milioane de euro, cu finanţare din fonduri europene. Podul Calafat-Vidin reprezintă, de asemenea, o investiţie importantă pentru infrastructura din zonă, precum şi pentru economia Olteniei. Până în vară vor începe lucrările la autostrada Craiova-Slatina-Piteşti, la pachet cu centura ocolitoare a municipiului Slatina. Anul viitor, drumul naţional Craiova- Calafat va fi terminat, în timp ce DN Craiova- Bechet va intra în reabilitare. Investiţia Ford de la Craiova reprezintă motorul dezvoltării economice a întregii regiuni, pentru că antrenează dezvoltarea industriei pe orizontală. Sunt multe firme care îşi dezvoltă activitatea pentru că primesc comenzi de la Ford. Dar Oltenia nu înseamnă numai Ford. Sunt multe alte investiţii şi firme care produc zeci şi sute de milioane de euro anual şi care dau de lucru pentru zeci de mii de angajaţi. Popeci Utilaj Greu este una dintre cele mai moderne companii din Europa Centrală şi de Est în domeniu. Avem aici şi Pirelli, Alro, Complexul Energetic Oltenia, care este pilonul de bază al sistemului energetic naţional. Jumătate din energia electrică a ţării pe timpul iernii a fost asigurată de cele trei complexuri energetice din Oltenia – Turceni, Rovinari şi Craiova. A fost semnat memorandumul prin care va demara cea mai mare investiţie chinezească din România, de peste un miliard de dolari, pentru construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia, de 500-600 MW. Oltenia înseamnă şi maşini agricole şi tractoare, adică MAT Craiova, singura întreprindere din România care mai produce utilaje cu tehnologie românească. Desigur, potenţialul agricol al regiunii este unul dintre punctele tari ale Olteniei. Anul trecut, agricultura a adus 18 mld. euro în economie.

În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor am numeroase întâlniri cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, cu şefi de parlamente şi reprezentanţi ai guvernelor din întreaga lume, iar discuţiile vizează preponderent dinamica relaţiilor economice bilaterale şi oportunităţile de afaceri. În toate vizitele oficiale în străinătate plec cu braţele încărcate de materiale care să promoveze economia românească, investitorii români şi realităţile româneşti. La fel fac şi colegii mei deputaţi, şi europarlamentarii noştri, care reprezintă un vector de imagine pentru România. Şi vreau să subliniez, din nou, că europarlamentarii propuşi de PSD-UNPR-PC vor lupta pentru un viitor mai bun al tuturor românilor.