Opereta „Silvia”, în premieră la Opera Română Craiova

0
313

Una dintre cele mai faimoase operete compuse de Emmerich Kalman, „Silvia”, va avea premiera la Opera Română Craiova la mijlocul acestei luni, pe 15 mai, începând cu ora 19.00. Povestea de dragoste dintre tânăra cântăreaţă Silvia Varescu şi Prinţul Edwin va fi transpusă în scenă de Andras Kurthy – regizor și director de programe la Opera de Stat din Budapesta, dar și colaborator permanent al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și Rudas Theatrical Organization (California, SUA).

„Silvia” sau Prinţesa Ceardaşului” este una dintre cele mai faimoase operete compuse de Emmerich Kalman. În 1915, când acest savuros cocktail de romantism, vals, ceardaş şi umor fin a debutat pe scena vieneză a Teatrului „Johann Strauss”, publicul avea nevoie mai mult decât oricând de mirajul unei Belle Epoque. Iar acest basm de cabaret, povestea de dragoste dintre tânăra cântăreaţă Silvia Varescu şi Prinţul Edwin, era transpus într-un libret excepţional, care includea numeroase elemente de fascinaţie şi reverie: localuri de noapte seducătoare, baluri din înalta societate, intrigi care se ţes şi desfac cu uşurinţă şi personaje care par să practice frivolitatea cu fervoare.

Regizată într-o viziune clasică, montarea lui Andras Kurthy de la Opera craioveană pledează pentru „esenţa” operetei, a spectacolului de gen, alert, spumos, construit din răsturnări de situaţie, cupe de şampanie şi finaluri fericite. Replicile savuroase de umor fin, în pași de vals și ritmuri fierbinți de ceardaș vor răsuna în interpretarea artiștilor Renata Vari (Silvia, șansonetistă), Adrian Grădinaru (Arhiducele Ferdinand Salvador), Cosmin Vasilescu (Ducele Leopold Maria), Edith Mag Noferi (Ducesa Cecilia, soția ducelui), Florin Butnaru (Prințul Edvin, fiul lor), Laurențiu Nicu (Contele Bonifaciu Kauciano), Noemi Modra (Contesa Stazi), Gabriel Marciu, Ioan Cherata, Lelia Vais, Violeta Țicu, Anca Țecu, Ștefan Ciucă, Dragoș Dragomirescu, Alexandru Petre, Mircea Tudora, Nicolae Popa, Costin Nanu și Tamara Grama.

Costumele și decorurile sunt realizate de Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia îi aparține lui Adrian Mureșan (Cluj-Napoca). Premiera din 15 mai, ca și următoarea reprezentație, din 17 mai, ora 19.00, vor avea loc sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu – actualmente dirijor principal la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Dat fiind faptul că, încă de la premiera pe scena vieneză, din urmă cu aproape un secol, a făcut săli pline atât în Europa, cât și în America, reprezentanții Operei craiovene sunt convinși că spectacolul de operetă „Silvia” va avea un deosebit impact la public.

Emmerich Kalman

Libretul scris de Leo Stein și Bela Jenbach spune povestea amorului fără speranță dintre Ducele Edwin și Silvia, vedetă a cabaretului Orpheum din Budapesta, dragoste care este dezaprobată de familia ducelui. Părinții fac tot ceea ce le stă în putință pentru a-l atrage pe fiul lor înapoi la Viena, unde îl așteaptă o partidă adecvată, Contesa Stazi. Pentru a urgenta rezolvarea situației, părinții îi fac rost Silviei de un contract la New York, în virtutea despărțirii grabnice a celor doi. Dar Contele Boni conspiră să îi ajute pe îndrăgostiți, la fel și chelnerul, Miska, fratele sau geamăn Alfons, valetul din casă Lippert-Weilersheim și Unchiul Feri, prietenul lui Boni, de la Orpheum. Principalul țesător al intrigilor, acesta este dispus chiar să-și deconspire iubirea din tinerețe, însăși mama lui Edwin, pentru a reuși.