Grigore Ciupitu, amintiri despre meciul vieţii sale, la Lisabona

0
144

În ziua în care se împlinesc 38 de ani de la turul semifinalei Cupei UEFA, Benfica Lisabona – Universitatea Craiova, clubul din Bănie a publicat un interviu aniversar cu Grigore Ciupitu (72 de ani), unul dintre eroii acelei dispute. Ştiinţa a remizat, scor 0-0, pe „Da Luz”, meci în care Grigore Ciupitu l-a înlocuit cu mare succes pe căpitanul de legendă al Craiovei Maxima, Costică Ştefănescu, suspendat.

„Am trăit multe momente mari, frumoase, dar nu se compară cu ce am trăit cât am fost jucător de fotbal. Am fost jucător de fotbal, nu fotbalist, fiindcă fotbalişti sunt foarte puţini. Mulţi ziarişti m-au numit atunci „eroul de la Lisabona”. Nu credeau că, la o vârstă înaintată, aveam atunci aproape 35 de ani, puteam să fac faţă unui asemenea joc, să-l înlocuiesc pe Costică Ştefănescu în semifinala cu Benfica. Mă pregăteam însă la nivelul titularilor şi nea Tică Oţet m-a trimit pe teren, a avut încredere în mine. Mircea Lucescu şi Mircea Rădulescu se uitau la nea Tică de parcă zisese nu ştiu ce, nu le venea să creadă că mă trimite titular” spune Grigore Ciupitu.

Ciupitu s-a născut la 13 septembrie 1948, la scurt timp după ce apărut şi Ştiinţa Craiova (5 septembrie 1948), pentru care a evoluat în două perioade: 1974-1976 şi 1980-1983.

 „Jucătorilor de acum ai Universităţii le transmit să-şi menţină numărul de spectatori prin jocuri frumoase şi victorii. Şi dacă joci frumos şi nu câştigi, totul e un vis. Apăraţi aceste culori, chit că jucaţi un meci sau două sau o sută, să reprezentaţi cu succes aceste culori. Acum fotbalul e altceva, nu mai au jucătorii acea dăruire pentru culorile clubului, dar la Craiova e altceva, lumea vine la stadion în număr mare, atunci când putea, evident” a declarat Ciupitu.

Benfica – Universitatea Craiova 0-0

6 aprilie 1983, Lisabona, stadion: „Da Luz”, spectatori: 62.500.

Benfica: Bento – Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes, Alvaro, Carlos Manuel, Sheu (55 Nene), Alves, Chalana, Diamatino, Filipovic. Antrenor: Sven Goran Eriksson.

Universitatea: Lung – Negrilă, Tilihoi, Ciupitu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (77 Ion Dumitru), Irimescu (56 Beldeanu), Geolgău – Crișan, Cămătaru. Antrenor: Constantin Oţet.

Arbitru: Erik Fredriksson (Suedia).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *