OMS: România, principalul focar de infecţie cu pojar din Europa

0
3092

rujeolaPeste 500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa în luna ianuarie 2017, iar până în prezent numărul a crescut simţitor. Cele mai mari focare de pojar sunt în România şi Italia, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În România au fost raportate peste 3.400 cazuri de rujeolă şi 17 morţi din ianuarie 2016 până pe 10 martie 2017. Majoritatea cazurilor au apărut în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspândească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior. În urma analizelor de laborator şi a testelor epidemiologice, experţii vor identifica originile infecţiei.

Rata vaccinării din România a scăzut drastic în ultimii ani, în mare parte din cauza unor activişti care militează pentru interzicerea vaccinurilor. Italia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de către OMS.

Pojarul este un virus extrem de contagios  care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic se poate răspândi în majoritatea zonelor de pe glob chiar dacă acestea au eliminat boala din rândul populaţiei. Orice persoană nevaccinată indiferent de vârstă poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave.

***

Ministrul Sănătăţii: Am semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei, precizând că a luat la cunoştinţă de problema lipsei acestuia, însă stocurile nu au fost epuizate complet. “Am luat la cunoştinţă problema lipsei vaccinului. Stocurile nu au fost încă epuizate complet. Ieri am semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei. Cât de curând posibil o să avem vaccinul prin demararea procedurii de achiziţie de urgenţă”, a declarat Bodog. Până la data de 31 martie 2017, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România era de 4025, dintre care 18 decese, respectiv cinci în judeţul Arad, patru în judeţul Timiş, patru în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte un caz în judeţul Satu Mare şi Bucureşti. Cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 37 de judeţe, cele mai multe fiind în Caraş Severin, Timiş şi Arad.