Marşul eco al elevilor de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova

0
117

Înarmaţi cu fluturaşi, pancarte şi baloane, elevii de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova au mers, ieri, pe străzile din jurul şcolii lor pentru a-i atenţiona pe copiii de vârsta lor, dar şi pe cei maturi, că este necesar să păstreze oraşul curat. Pentru a-i convinge că hârtiile nu se aruncă, voluntarii şi-au confecţionat costume eco, îmbrăcând pelerine şi coifuri din maculatură reciclată şi pictată în acuarele. 

Să învăţăm oraşul să fie curat!” – acesta a fost mesajul pe care cei peste 800 de elevi ai şcolii l-au rostit celor pe care i-au întâlnit în cale, înmânându-le şi câte un bileţel pe care era tipărit acelaşi îndemn. Primind fluturaşii, oamenii au zâmbit şi i-au felicitat pe micuţii voluntari, care au mers apoi mai departe, mărşăluind voioşi, în coloane, pe trotuarele de pe Calea Bucureşti. Nu au lipsit nici cei de la clasele mai mari, care au venit şi ei în urmă, purtând pancarte în care îi atenţionau, de asemenea, pe craioveni că trebuie să aibă grijă ca oraşul să fie curat, fără hârtii şi alte gunoaie pe care le vedem aruncate la tot pasul.

Elevii au împărţit câteva sute de fluturaşi

Directorul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova, Camelia Buzatu, a explicat că este vorba despre o campanie de suflet a elevilor la care participă toate clasele – şi cele mici, şi cele mari –, scopul activităţii fiind acela de îmbunătăţire a calităţii mediului. „Am pornit de la observaţia că există o oarecare indisciplină cu privire la protejarea mediului, la păstrarea curăţeniei în clase şi în curtea şcolii. Ca atare, am găsit de cuviinţă că trebuie să îi educăm şi pe copii, dar şi pe părinţi, chiar şi pe locuitorii din cartier. De aceea, acţiunea e privită ca un fel de campanie pentru curăţenia oraşului. Avem fluturaşi şi i-am învăţat pe copii să spună mesajul nostru şi să le dea locuitorilor Craiovei aceste bileţele”, a mărturisit directoarea Camelia Buzatu.

Copiii au mers încolonaţi pe mai multe străzi

Copiii au plecat chiar de pe terenul de sport al şcolii, unde s-au strâns cu toţii şi s-au îmbrăcat în costume eco pe care şi le-au confecţionat singuri din hârtie reciclată şi colorată în acuarelă. Traseul a fost întocmit în aşa fel încât să poată să-l parcurgă într-o oră (au pornit în marş la ora 10.00) şi să străbată străzile din jurul şcolii lor. Au mers pe Calea Bucureşti, apoi pe strada „Fraţii Goleşti”, pe strada „Vasile Alecsandri” şi strada „Buciumului”, întorcându-se la şcoală pentru a trage concluziile. „Am vrut să facem o ecologizare în cartier, dar am observat că sunt foarte multe gunoaie, copiii noştri sunt totuşi mici şi nu mi s-a părut că ar fi o idee foarte bună. Şi atunci ne-am gândit că trebuie să facem ceva ca să nu mai fie astfel de gunoaie printre blocuri”, a mai spus directorul şcolii.

Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”, campioană la voluntariat

Camelia Buzatu

Activitatea a făcut parte din programul „Să ştii mai mult, să fii mai bun!”, pe care Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova îl desfăşoară începând cu anul trecut, atunci când a avut loc şi prima ediţie a acestei campanii. „Anul trecut acţiunea a fost mult mai largă, s-a intitulat „Să respirăm aer curat”. Am plecat tot pe traseu prestabilit, dar s-a mers până în centrul Craiovei, unde a fost realizat un flash mob. Anul acesta am organizat ceva mai modest, dar copiii noştri s-au implicat parcă şi mai mult, sunt foarte entuziasmaţi de acţiune, le place să se implice”, a dezvăluit managerul şcolii din detaliile de organizare a ediţiei actuale. De altfel, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” este printre şcolile craiovene cu cele mai bune rezultate şcolare şi care îşi dau silinţa să îi implice pe elevi în cât mai multe activităţi de voluntariat, cea de vineri fiind doar un exemplu.