Doi oameni de teatru morţi în condiţii tragice

0
177
Juliano Mer Khamis

Convenţia Teatrală Europeană (CTE) şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”  din Craiova anunţă, într-un comunica de presă, tragicul eveniment al morţii directorului „Freedom Theatre” din Jenin, actorul israelian Juliano Mer-Khamis (52 de ani), asasinat pe 4 aprilie a.c., în timp ce se deplasa cu maşina.

Juliano Mer-Khamis, care era şi un cunoscut activist dintr-o familie care milita pentru drepturile de autodeterminare ale palestinienilor, conducea „Teatrul Libertăţii” în tabăra de refugiaţi din Jenin, în nordul Cisiordaniei. Este singura instituţie de acest gen care, începând cu 2006, se dedicase teatrului şi audiovizualului, în încercarea meritorie de a ajuta tinerele generaţii de palestinieni să reflecteze la un viitor mai bun. Travaliul său artistic a fost apreciat în mod deosebit de lumea teatrală europeană, iar preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că îi va aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de moartea artistului.

Pe 9 iunie a.c., Juliano Mer-Khamis fusese invitat la Festivalul NEAT de la Nottingham pentru a prezenta filmul său „Copiii Anei”, însă autorul a declinat invitaţia pentru că în acea perioadă urmează să i se nască un copil. Vestea morţii sale este, în acest context, cu atât mai sfâşietoare. «Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este alături de familia sa în aceste momente de suferinţă şi-i transmite condoleanţe, alăturându-se celorlalte teatre membre ale CTE care deplâng tragicul eveniment. Totodată, Naţionalul craiovean denunţă încălcarea dreptului la liberă exprimare şi convieţuire paşnică, precum şi violenţa care pune capăt vieţii unor artişti dedicaţi binelui şi frumosului», se menţionează în comunicat.

Ana Mashutina

CTE anunţă, de asemenea, moartea dramaturgului rus Ana Mashutina, în atentatul cu bombă de pe aeroportul Demodedovo din Moscova, din 24 ianuarie a.c., a cărei piesă „The Irons” urmează să fie pusă în scenă la NEAT Festival.

În semn de preţuire pentru memoria celor doi oameni de teatru, Jean-Claude Berutti, directorul CTE, a propus ca anunţul morţii acestora să fie făcut în fiecare teatru membru al Convenţiei, timp de 15 zile, înaintea fiecărui spectacol. Viitoarea Adunare Generală a Convenţiei, din luna mai, de la Nottinghma, va fi dedicată celor doi oameni de teatru dispăruţi în condiţii violente, care atestă că artistul este o conştiinţă incomodă a vremii sale, indiferent de sistem politic sau de credinţă religioasă.